Presa de azi: Boc vrea sa impoziteze averea afisata

Marti, 27 Iulie 2010, ora 08:37
3586 citiri
Presa de azi: Boc vrea sa impoziteze averea afisata

Subiectele economice precum impozitarea averilor mari sau taierea cotei unice tin prima pagina a ziarelor centrale de marti. Si toate acestea in contextul vizitei FMI in Romania. Daca Romania incearca sa afle daca "se taie sau nu cota unica?", cei de la Gandul anunta ca "Boc vrea sa impoziteze averea afisata".

Adevarul: Negocieri cu FMI: cota unica de 10%

Mandatul cu care ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, este abilitat de catre coalitia de guvernare sa negocieze cu delegatia FMI referitor la masurile fiscale nu e inca public, dar cea mai vehiculata varianta arata cam asa: TVA va creste de la 24% la 25%, iar cota unica de impozitare va scadea de la 16% la 10%.

De cealalta parte, Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI care a demarat luni, la Bucuresti, negocierile cu oficialii romani, spune ca Romania a facut progrese in ultima perioada, dar ar mai trebui accelerate reforma pensiilor si masurile pentru salarizarea unica, potrivit Adevarul.

Reducerea cotei unice la 10% si chiar semnarea unui "pact national" cu PSD si PNL pe zece ani pentru mentinerea acesteia a fost si propunerea cu care vicepresedintele PD-L Cristian Boureanu a venit luni in sedinta conducerii partidului, potrivit unor surse participante.

Boureanu si-ar fi justificat ideea prin cota unica mai scazuta existenta in tari vecine ca Bulgaria sau Ungaria.

Romania Libera: Se taie sau nu cota unica?

In ciuda tuturor acestor variante vehiculate, un lucru este sigur: potrivit ultimei previziuni BERD, economia romaneasca va inregistra o contractie de 3%. Anterior, BERD anticipase o stagnare a PIB-ului Romaniei in 2010.

PIB-ul Romaniei, potrivit estimarilor BERD, se va contracta cu 2,1% in trimestrul al doilea al acestui an si cu 4,3% in trimestrul al treilea, fata de perioadele similare din 2009. In ultimele trei luni ale anului, economia va avea o evolutie negativa anuala de 2,2%, anunta Romania Libera.

Franks a mai precizat ca pentru FMI ramane ca o provocare redresarea economiei romanesti, astfel incat aceasta sa reuseasca sa iasa din recesiune. Referitor la tinta de deficit bugetar stabilita pentru 2010, de 6,8% din PIB, seful misiunii FMI la Bucuresti a mentionat ca este inca prematur sa se discute despre o posibila modificare a acesteia.

El a explicat ca FMI va discuta despre tinta de deficit bugetar cu Ministerul Finantelor si ca o echipa FMI se afla deja la sediul institutiei pentru a analiza datele.

Evenimentul Zilei: Emil Boc anunta supraimpozitarea bogatilor

Dupa cresterea TVA, reducerea salariilor bugetarilor, dar si esuata taiere a pensiilor, premierul Emil Boc a mai anuntat "o masura anticriza". Seful guvernului vrea ca si bogatii sa suporte masuri de austeritate si sa dea la bugetul statului un procent din averea lor. In consecinta, a anuntat luni intentia guvernului de a supraimpozita marile averi.

Premierul a precizat ca un proiect pe aceasta tema se afla in pregatire la Ministerul Finantelor si ca efectul prognozat este asigurarea unor venituri importante la buget, titreaza Evenimentul Zilei.

"Avem in analiza un proiect care porneste si de la propunerea UNPR, pentru impozitarea averilor mari, foarte multe averi probabil nu sunt impozitate la valoarea reala. Propunerea UNPR este o baza de pornire, exista si alte variante in lucru", a spus Emil Boc, la postul public de radio.

UNPR a propus in urma cu o saptamana introducerea unei "taxe de solidaritate" pentru persoanele fizice care detin locuinte, terenuri, avioane, elicoptere si ambarcatiuni a caror valoare insumata depaseste 450.000 de euro.

"Taxa de solidaritate", conform proiectului UNPR si asumat de premierul Boc, ar fi de 1% din valoarea averii care depaseste acest cuantum.

Gandul: Boc vrea sa impoziteze averea afisata

Proiectul de lege privind introducerea taxei de solidaritate stipuleaza ca aceasta taxa va fi platita de persoanele fizice care detin locuinte, terenuri, avioane, elicoptere si ambarcatiuni a caror valoare insumata depaseste 450.000 de euro.

Ele vor achita, anual, o taxa de solidaritate in cuantum de 1% din valoarea totala a acestora, care se face venit la bugetul de stat, informeaza Gandul.

De asemenea, in cazul in care valoarea totala a bunurilor mobile si imobile este mai mica de 450.000 de euro, vor fi taxate doar bunurile imobile a caror valoare individuala este mai mare de 300.000 de euro, precum si bunurile mobile a caror valoare individuala este mai mare de 50.000 de euro, caz in care taxa de solidaritate ar fi de 0,5% din valoarea bunurilor.

Puterea: Orice pretext e bun pentru a aduce mai multi bani la buget. Boc analizeaza impozitarea suplimentara a averilor mari, conform propunerii UNPR

Presedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, la finele lunii iunie, ca formatiunea sa a expus in coalitia de guvernare propunerea privind introducerea impozitului pe averile afisate, el precizand ca progresistii sunt convinsi ca vor fi sprijiniti in adoptarea acesteia.

Oprea a mentionat ca BPPN al UNPR a decis, miercuri, ca grupurile sale parlamentare sa depuna o initiativa legislativa in acest sens, aceasta urmand a fi depusa la Parlament cel mai tarziu pe 1 septembrie, cand incepe urmatoarea sesiune parlamentara, in cazul in care nu va exista o seisune extraordinara dedicata altor subiecte, scrie Puterea.

Acum o saptamana, UNPR a anuntat ca a finalizat proiectul de lege privind introducerea taxei de solidaritate, actul normativ stipuland ca aceasta taxa va fi platita de persoanele fizice care detin locuinte, terenuri, avioane, elicoptere si ambarcatiuni a caror valoare insumata depaseste 450.000 de euro.

"Persoanele fizice care detin bunuri imobile constand in locuinte sau terenuri, precum si bunuri mobile constand in avioane, elicoptere, ambarcatiuni sau autoturisme, a caror valoare insumata este mai mare de 450.000 de euro vor achita, anual, o taxa de solidaritate in cunatum de 1% din valoarea totala a acestora, care se face venit la bugetul de stat", stipuleaza primul articol al propunerii legislative.

A.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#impozitare averi mari, #cota unica FMI Boc, #negocieri FMI Boc , #cota unica