Consecintele disparitiei cotei unice. De ce exista riscul sa se treaca de 16% Interviu

Vineri, 28 Februarie 2014, ora 07:50
6306 citiri
Consecintele disparitiei cotei unice. De ce exista riscul sa se treaca de 16% Interviu

Guvernul PSD va aboli cu siguranta cota unica, miscare care va insemna bifarea unui mare succes pentru socialistii romani, inlocuind-o mai intai cu impozitarea progresiva sub 16%, considera Cristian Paun, conferentiar doctor la ASE Bucuresti si presedinte al Societatii Romane de Economie.

Daca liberalii au fost de acord cu impozitul diferentiat, cu conditia pastrarii cotei maxime de 16%, economistul avertizeaza ca, din cauza diminuarii fondurilor la buget, viitorul Guvern nu va reusi sa respecte acest angajament.

Ponta respecta intelegerea cu PNL: Cota de impozitare nu creste in 2014. Ce planuri are la anul (Video)

In plus, aplicarea cotelor progresive va produce haos la nivelul contribuabililor si vom fi si mai mult evitati de investitori, a mai spus Cristian Paun intr-un interviu acordat Ziare.com.

Guvernul intentioneaza sa introduca din 2015 impozitul progresiv cu cote de 8%, 12% si 16%. Credeti ca va fi posibila in timp pastrarea cotei maxime de 16%?

Impozitul progresiv va fi introdus mai mult ca sigur. Si daca vor introduce impozitul progresiv intr-o prima faza cu cote de impozitare mai mici de 16% este o problema: se renunta la un principiu liberal, acela ca toti sa platim un procent egal din veniturile noastre catre bugetul statului.

O masura si mai liberala decat cota unica ar fi o suma fixa platita ca impozit pe venit. Vor incerca prima data sa demonteze cota unica printr-o cota progresiva cu cote mai mici de 16%. Apoi vor veni cu cresterea cotelor pentru ca sigur nu o sa ajunga banii la buget.

Domnul Voinea este unul dintre adversarii directi ai acestei cote unice. Am explicat de atatea ori ca o cota unica de 16% aplicata unor venituri in crestere (100 de lei, 1.000 de lei, 10.000 de lei) duce la un impozit care creste progresiv liniar (16 de lei, 160 de lei si 1.600 de lei). Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca cei cu venituri mai mari platesc progresiv mai multe impozite pentru ca ei consuma mai mult.

  • Premierul Victor Ponta a declarat recent ca nu doreste schimbarea sistemului fiscal in acest an, insa din 2015 Guvernul va incerca sa aplice cote de 8%, 12% si 16%, conform unei masuri convenite cu PNL si prevazute in Strategia Fiscal-Bugetara 2014-2016. "Daca o sa putem in 2015, in mod sigur o vom face, pentru ca este o intelegere politica pe care am avut-o si cu colegii liberali si care presupune ca nu se mareste cota de 16%", a specificat prim-ministrul.

Ce va insemna pentru contribuabil introducerea cotei unice din perspectiva obligatiilor care ii revin?

In primul rand, haos si mai mare la nivel de contribuabil. Va trebui sa reincepem sa declaram toti veniturile indiferent de natura lor. Pana acum, cu cota unica, Fiscul era interesat doar de natura veniturilor.

Daca aveam doar venituri salariale nu mai trebuia sa declaram nimic. Sau venituri similare care se impozitau la sursa tot cu 16% precum salariile, care se adaugau automat la veniturile salariale. Era un sistem foarte simplu, usor de urmarit si usor de controlat.

Cu cota progresiva Fiscul devine interesat nu doar de natura veniturilor, ci si de nivelul acestora la final de an. Adica toti va trebui sa ne reluam vizitele la final de an la administratiile financiare sa declaram toate veniturile catre stat.

Evident ca toate acestea se vor face pe stresul si pe necazul contribuabilului. Sistemul in cota progresiva presupune si o logistica suplimentara - mai multi birocrati care sa stranga toate aceste declaratii, sa ne adune veniturile si sa ne verifice daca facem parte dintr-o clasa de venit sau alta.

Mai mult, daca se va merge pe o cota progresiva mai mica decat cota unica de 16% probabil ca nici nu se vor strange la buget venituri suplimentare care sa acopere functionarii in plus pentru operarea sistemului in cota progresiva. Tocmai de aceea cred ca se vor modifica rapid cotele de impozitare progresiva in sus.

Ar fi un mare succes al socialistilor romani daca ar desfiinta definitiv aceasta masura, care introduce un grad mai mare de corectitudine fata de contribuabil. Repet, o masura si mai liberala ar fi un impozit in suma forfetara.

In concluzie, nu inteleg de ce vrem sa distrugem o idee buna, care nu pune probleme semnificative nici pentru contribuabil, si nici pentru Fisc si sa inlocuim un sistem care merge cu unul care o sa ne complice existenta.

Daca tot vrem sa liberalizam ceva cu adevarat si credem cu adevarat in virtutile masurilor de dreapta, de ce nu reducem cota unica cel putin la nivelul celor din jurul nostru - 10%. de exemplu.

Investitorii au insistat de fiecare data pentru pastrarea cotei unice. Cum vor primi impozitul progresiv? Pe de alta parte, credeti ca se resimt si influente externe in ceea ce priveste schimbarea sistemului actual?

Vom fi evitati si mai mult de investitori. Cota unica este o marca a tarilor din Europa Centrala si de Est, sunt in prezent sapte tari care au acest sistem. Multe tari din jurul nostru, Bulgaria, de exemplu, au cote unice chiar mai mici decat a noastra.

Cota unica a devenit foarte deranjanta pentru tari dezvoltate care urmaresc Europa Centrala si de Est si ar face tot posibilul ca noi sa renuntam la aceasta idee, existand o presiune tot mai mare ca ea sa fie introdusa si in aceste tari.

In SUA sau Canada exista dezbateri aprinse pe marginea acestei idei. Si atunci nu ma mira sa existe in Romania agenti si suporteri frecventi ai ideii de a renunta cat mai repede la cota unica.

  • Cota unica a fost introdusa in Romania la sfarsitul anului 2004 si prespune impozitarea salariilor cu 16%, indiferent de nivelul acestora.

In ceea ce priveste masuri fiscale precum reducerea CAS sau reducerea impozitului pe profitul reinvestit, sustinute in special de liberalii iesiti de la guvernare, credeti ca acestea vor fi aplicate in cele din urma?

Daca guvernul dorea cu adevarat sa reduca CAS sau TVA sau sa introduca o reducere a impozitului pe profitul reinvestit o facea de la inceputul anului. Sau prevedea clar spatiu fiscal in bugetul de anul acesta.

Deocamdata, toate aceste reduceri sunt doar plimbate de ochii lumii prin mass-media pentru a alimenta amagirea ca guvernul adera si la masuri liberale. In realitate, pana acum ne-am ales doar cu taxe mai multe si mai mari.

Si cu un intreg haos fiscal aberant si fara sens pentru contribuabilul roman: am introdus "taxa pe stalp" ca apoi sa vorbim de introducerea scutirii de impozit pe profitul reinvestit in stalpi de catre companiile romanesti; sau introducem supra-acciza pe motorina ca apoi sa dam subventii celor care cultiva ogoarele patriei; sau nu reducem TVA pe consum, dar introducem o masura de sprijinire a celor cu credite pentru a le stimulam doar lor consumul (si exemplele pot continua).

Uitandu-ma la maniera aceasta de guvernare nu mai inteleg nimic.

Ce alte schimbari in plan fiscal anticipati pentru perioada urmatoare?

Ma mai astept la permanente rectificari bugetare, la cresterea datoriei publice si a deficitului bugetar la nivelul maxim posibil.

Ma astept la continuarea programelor de acordare a "ajutoarelor de stat" cu iz electoral mascate in tot felul de masuri "inteligente" pentru economia de piata, cum ar fi cea cu plata a 50% din salariile celor care angajeaza 20 de salariati noi.

Aceasta masura va face ca eu sa anulez contractul cu firma de paza de pana acum, sa imi angajez 20 de salariati noi - de preferabil de la firma de paza cu care am reziliat contractul si care este nevoita sa trimita in somaj oamenii care imi pazeau fabrica, si apoi statul sa imi plateasca 50% din cheltuielile pe care le aveam cu paza.

La fel voi proceda si cu alte servicii pe care le aveam externalizate pana in acel moment. Este clar pentru mine ca imaginatia acestor guvernanti este vasta si de cele mai multe ori indreptata inspre lucruri deloc simple sau care nu au nici cea mai elementara logica economica.

  • Un nou guvern va fi anuntat luni, 3 martie, dupa ce liberalii au decis sa iasa de la guvernare, marcand ruperea Uniunii Social-Liberale.

Citeste si:
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Evenimentul organizat, duminică după amiaza, 16 ianuarie, la Oradea, unde a preşedintele AUR, George Simion, şi mai mulţi membri ai echipei lui, au mers să strângă semnături împotriva...
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi parlamentarilor de Timiş, în care face apel la găsirea unor soluţii pentru...