Cum se descurca cele sapte tari UE care au cota unica de impozitare

Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 18:14
11932 citiri
Cum se descurca cele sapte tari UE care au cota unica de impozitare

Cele sapte tari ale Uniunii Europene care au adoptat cota unica de impozitare traverseaza criza economica nu fara dificultati, arata cotidianul francez financiar Les Echos.

Intr-un articol cu titlul "In Europa, esecuri ale adeptilor 'cotei unice'", autoarea Catherine Chattgnoux noteaza in Les Echos ca, in afara de simplitatea declaratiei de impozit, este taxa sa unica, cea care caracterizeaza "cota unica de impozitare", vanduta in anul 1981 de economistii americani Hall si Rabushka administratiei Reagan.

In acelasi timp, economistul Arthur Laffer a demonstrat ca, dincolo de un anumit nivel, fiscalitatea devine contraproductiva.

Cu toate acestea, cota unica nu a vazut lumina zilei nici in Statele Unite ale Americii si de asemenea nici prin vreo mare tara a Uniunii Europene, ci in estul Europei, tocmai iesit din comunism, cota unica de impozitare a inflorit permitand regularizarea unor mari paturi de economie gri.

In primul rand, in Estonia in anul 1994, precum si in tarile baltice vecine, apoi in Rusia in anul 2001, in Slovacia in 2003, in Bulgaria in 2008, precum si in Ungaria in 2011, a fost introdusa cota unica de impozitare. Nu fara succes, insa, potrivit lui Jean-Philippe Delsol, avocat fiscal si administrator delegat al Iref, un think-tank favorabil cotei unice.

In Romania, cota unica de 16 la suta a fost introdusa, in 2005, de guvernul Aliantei Dreptate si Adevar, formata pe atunci din PNL si PD.

Criza financiara din 2008, apoi cea din zona euro, au zguduit unele certitudini. Tarile baltice au rezistat prin sacrificii enorme, la presiunile internationale de a ridica impozitele pe venit.

"Aceste tari si-au gasit astazi nivelul de dezvoltare dinainte de criza", a asigurat Jean-Philippe Delsol. In schimb, Guvernul slovac a decis, confruntat cu o stare degradata a finantelor publice, sa reintroduca progresiv o cota de 25 la suta pentru impozitul pe venit si de 23 la suta pe profiturile intreprinderilor, in locul cotei unice de 19 la suta.

In Ungaria si in Romania, guvernele sunt fortate, pentru a pastra cota unica de impozitare, sa caute alte surse de venit pentru a finanta bugetul.

Dintre tarile Uniunii Europene care au cota unica de impozitare, Letonia este lider, cu o cota de 25 la suta, in timp ce Bulgaria este pe ultimul loc, cota de impozitare de aici fiind de 10 la suta.

O companie tech lansează un „labirint” pentru boți: cum funcționează noua capcană AI și de ce ar putea schimba regulile jocului pe internet
O companie tech lansează un „labirint” pentru boți: cum funcționează noua capcană AI și de ce ar putea schimba regulile jocului pe internet
Într-o lume în care conținutul online e vânat zi de zi de instrumente automate, Cloudflare propune o soluție atipică: nu blocarea boților, ci păcălirea lor. Compania a anunțat lansarea AI...
Cum să economisești combustibil folosind o setare din telefon
Cum să economisești combustibil folosind o setare din telefon
Puțini șoferi știu că telefonul poate deveni un aliat real în reducerea consumului de combustibil. Prin activarea unei funcții simple, deja disponibilă pe majoritatea dispozitivelor moderne,...
#Romania cota unica impozitare, #tari UE cota unica, #Romania cota unica 16 la suta , #cota unica
  1. O companie tech lansează un „labirint” pentru boți: cum funcționează noua capcană AI și de ce ar putea schimba regulile jocului pe internet
  2. Cum să economisești combustibil folosind o setare din telefon
  3. Negocierea în procesul de achiziție a unui imobil. Ce trebuie să știi înainte de a face oferta
  4. Neptun Deep, proiectul contestat din Marea Neagră, capătă importanță europeană. UE s-ar putea îndrepta spre România, în timp ce tensiunile cresc între oficiali și activiști
  5. Creșterea economiei țării, în ultimii 10 ani, față în față cu dezamăgirea românilor
  6. Mașina electrică revoluționară, care îi dă o lovitură grea lui Elon Musk: Se încarcă în doar 5 minute VIDEO
  7. RO e-Transport: între ambițiile ANAF și realitatea din teren. „Cadrul legislativ lasă loc abuzurilor, amenzilor de până la 100.000 de lei și confiscării bunurilor”
  8. România e pe ultimul loc în Europa la numărul de turiști străini. Intrarea în Schengen a ajutat turismul extern, recunoaște șeful ANAT: "Știți ce bine vindem Grecia?"
  9. Aplicația care îți poate salva zborul: Henri AppPort revine după 11 ani cu un update major și funcții utile pentru pasageri
  10. Măsurile cu care amenință Trump pot lovi Europa din plin. România și țările ca ea sunt expuse pierderilor