Ziare.com

De ce este respinsa cota unica de 10% sau 12%?

Joi, 22 Iulie 2010, ora 20:11

   

De ce este respinsa cota unica de 10% sau 12%?
O cota unica de impozitare mai mica decat cea de 16% pe care o avem in prezent ar reduce considerabil incasarile bugetare, dar i-ar incuraja pe investitori. Astfel, chiar si in conditiile unor venituri bugetare mai mici, atractivitatea fiscala ar fi cheia relansarii economice de care avem nevoie.

De ce este respinsa atat de des cota unica de 10% sau 12%? Raspunsul vine taios, din cel putin patru puncte de vedere.

1. O cota unica redusa la 10% incepand cu anul 2011 ar genera pierderi imediate la incasarile bugetare de circa 3,4 miliarde lei la impozitul pe profit si de 5,7 miliarde lei la impozitul pe venit - adica un total de 9,1 miliarde lei, sub 2 miliarde euro sau 1,8% din PIB.

In scenariul unei cote unice reduse la 12%, incasarile s-ar contracta imediat, in 2011, cu 6,4 miliarde lei sau 1,25% din PIB, din care 2,3 miliarde lei din impozitul pe profit, iar 4,1 miliarde lei din impozitul pe venit.

2. O decizie politica in favoarea unui soc fiscal prin diminuarea cotei unice este dificila inainte de a discuta despre redimensionarea contributiilor de asigurari sociale si a taxei pe valoare adaugata, care se plaseaza acum pe unele dintre cele mai inalte trepte in UE sau inainte de modificarea injustului impozit minim prefigurata pentru toamna aestui an.

3. Romanii nu au paticipat inca la o dezbatere serioasa si de amploare asupra nivelului de impozitare (cu exceptia optiunii pentru cota unica in anul 2004 si 2008), respectiv asupra serviciilor publice si obligatiilor sociale asumate a fi finantate din bugetul tarii.

Aceasta dezbatere trebuie sa porneasca de la realitatea ca o tara care doreste sa aiba o fiscalitate mai mica in raport cu alte state va trebui sa gaseasca echilibrul just intre finantarea obligatiilor sociale din buget si platile efectuate de catre contribuabili prin taxe, impozite si alte contributii catre stat. Altfel vom ramane captivi populismului care invadeaza dezbaterile publice politicianiste actuale si care foloseste drept vectori argumentativi precum "ni se ia", "se fura din buzunarul nostru", "e dreptul nostru castigat".

4. Acum noi traim cu o datorie bugetara care se ridica la 6,8% din PIB, si asta doar daca reusim sa operam ajustarile actuale severe din punct de vedere social, de circa 2,3 miliarde euro. In anul 2011, deficitul bugetar trebuie redus sub 5% din PIB, adica e nevoie de un plus de ajustari ale cheltuielilor publice si crestere a veniturilor bugetare. Or diminuarea cotei unice, de pilda la 10%, ar dubla acest efort in anul urmator, adica noi ajustari de cheltuieli ce se ridica la 3,6% din PIB.

Un impozit mic are efecte psihologice asupra investitorilor

Totusi, nu m-as grabi sa renunt la aceasta idee pe care o port inca din 2006. De ce? Pentru ca principala provocare in fata economiei romanesti sta in reluarea cresterii economice sanatoase si evitarea intrarii intr-o perioada prelungita de stagnare. Or atractivitatea fiscala si efectul psihologic al increderii investitiilor private in Romania, fie ele externe sau interne, ar fi acceleratorii relansarii de care avem nevoie.

Mai concret, cu o politica industriala orientata spre tehnologii de varf si valoare adaugata ridicata atasata - dezbatere declansata in acest sens la Ministerul Economiei cu expertii de profil - am putea grabi relansarea economica cu cel putin doi ani si am fi mult mai competitivi in atragerea capitalului strain in investitii productive si in industrii orientate cu precadere spre export, in industrii rezistente la crizele economice, precum industria alimentara, farmaceutica sau in energie.

Alternativele obiective sunt urmatoarele:

In scenariul optimist al aplicarii masurilor de ajustare brutala a cheltuielilor publice si de reforma a institutiilor statului, al unor relaxari fiscale acompaniate de extinderea bazei de impozitare, PIB ar reveni in 2012 la nivelul de dinaintea declansarii crizei economice, dar pe baze sanatoase - investitii, tehnologie, productivitate, export -, permitand continuarea cresterii economice accelerate si pe termen lung.

In scenariul actual al prezervarii taxelor si impozitelor crescute (TVA, CAS, impozitul minim, povara administrativa), revenirea Produsului intern brut la nivelul de dinaintea crizei economice internationale va avea loc abia in 2014, iar ritmurile ulterioare de crestere economica ar fi mai lente.

In scenariul ultra-pesimist al suprapunerii unei crize politice si a unei instabilitati institutionale cu actuala criza economica, PIB va reveni la nivelul de dinaintea crizei mult dupa 2014.

Cum facem sa aducem PIB la nivelul de dinainte de criza?

Pentru a indeplini conditiile necesare scenariului optimist trebuie sa gasim raspunsul la intrebarea ce economii s-ar putea face si ce venituri publice ar putea fi crescute in cuantumurile echivalente golurilor fiscale actuale si a pierderilor de incasari bugetare estimate pe termen scurt, ca urmare a diminuarii cotei unice si cum?

Va dau cateva exemple care se impun in zona supravegherii si sanctiuni dure pentru munca nedeclarata, pentru frauda fiscala si pentru frauda sistemului de securitate sociala. E nevoie de implicarea rapida a inspectoratelor teritoriale de munca, a birourilor fiscale, a partenerilor sociali si a justitiei. Intarind institutiile statului si prin responsabilizare sociala exista un potential de:

- Colectare suplimentara de venituri publice de cel putin 0,45% din PIB prin diminuarea cu o cincime a muncii la negru pe termen scurt.

Munca nedeclarata reprezinta oficial aproape jumatate din economia subterana. Asadar, o tinta publica realista o poate reprezenta diminuarea sa cu 20% pe termen scurt.

- Economii la cheltuielile publice cu pensiile de circa 0,5% din PIB prin curatarea Romaniei de abuzurile pensionarilor anticipate pe caz de boala sau dizabilitati, la care se pot adauga efectele indirecte pozitive date de reinsertia lor in piata fortei de munca active. Nu sunt incluse aici.

In Romania exista un numar de circa 300.000 de pensionari cu dizabilitati peste media UE (calculata ca diferenta fata de media aritmetica a ponderilor pentru toate cele 27 state membre), ceea ce implica o pierdere potentiala de venituri bugetare de aproximativ 1,2% din PIB rezultate din: impozitul pe venit (+0,7% din PIB), pensii (+0,35% din PIB), sanatate (+0,15% din PIB), somaj (+0,02% din PIB).

- Imbunatatirea ratelor de colectare la 100% din baza de impozitare masurabila si observabila conduce la un plus cumulat de venituri de 2,6% din PIB, rezultat din contributia TVA (+1,5% din PIB), pensii (0,6% din PIB), sanatate (0,5% din PIB) si somaj (0,03% din PIB). E o utopie sa credem ca putem imbunatati rata de colectare la 100%. Asadar, cu un plan ambitios de colectare si cu multa integritate in abordare, nu putem spera la mai mult de 1% din PIB de la un an la altul.

Evident, aceste eforturi nu ar fi suficiente. Ramane la latitudinea decidentilor politici sa hotarasca cat se poate extinde baza de impunere fiscala, ce active ale statului pot fi privatizate sau care servicii publice pot fi externalizate si descentralizate, care sunt programele publice ineficiente, care presupun risipa banului public si la care s-ar mai putea renunta.

Ramane la latitudinea legiuitorilor sa creeze cadrul legislativ necesar dezvoltarii unor sectoare private puternice in zona educatiei, a sanatatii, a pensiilor etc. sau pentru a pune punct alaturi de institutiile abilitate pentru controlul spagii la nivelul tuturor serviciilor publice. Spatiu e suficient pe fiecare canal strategic de actiune.

Ramane la latitudinea romanilor sa dezbata daca pot sau nu tolera alimentarea politicianista a asteptarilor supradimensionate sau daca sunt dispusi sa accepte interventii mai reduse ale statului in zona asistentei sociale.

Asadar, raman adepta unei cote unice reduse dupa ce toate aceste etape sunt integral parcurse si resping introducerea unei cote progresive pana cand Romania va atinge nivelul mediu de dezvoltare cu cel european.

Andreea Vass Paul,
consilier al premierului Emil Boc
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2982 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Foarte bun articolul

Documentarea a fost consistenta si explicatiile inteligibile si coerente. Se pare ca macar o consiliera a lui Boc stie ce trebuie facut. Din pacate Boc actioneaza in conformitate cu interesele bancilor si ale clientelei de partid . Masurile anuntate in ultimele zile sunt: prima reabilitare termica (facuta de firme pedeliste pentru a lasa loc si la a doua); prima casa 2, locuri de joaca pentru copii. Urmeaza primul termopan( anuntat de Udrea acum vreo luna) si cine stie ce alte bazaconii.

 

aiurea...

nu vezi ca PRIMA OARA spune de a verifica pensiile celor cu dezabilitati si o rigoare fiscala la sange (tradusa prin a pune biciul pe firme sa mai scoata bani la buget)....evident, de a rade 50% din Administratie nu e la indemana, prea multi veri si amante...evident nimic despre ADEVARATUL cancer al tarii contractele clientelare si Administartia ciocoita...haida de...

afacerile lui vass pe seama bugetului de stat

http://www.vasslawyers.eu/

impreuna cu sora sa IULIA VASS detine o firma de avocatura prin care mijloceste contractele cu bugetul de stat

peste munti... peste campii...

Un cantec de sirena suna!
Si liberalii toti s'aduna!!!
Ori nu s'aduna?!
Oricum sa cantam cu glas de sirena, daca nu momim pe nimeni , macar ne distram!

De acord cu D.voastra, bun articol....

.... cu multa logica expus pe 4 scenarii sa inteleaga oameni.Acest articol i-mi intareste increderea ca guvernul BOC se straduie mult sa faca ce trebuie pentru modernizarea statului si pentru depasirea crizei.
Bunul simjt fata de noi,cetatenii, se manifesta si prin acest mod de comunicare cu noi.

afacerile familiei vass , sora amantei lui stolojan face afaceri cu statul

http://www.vasslawyers.eu/

impreuna cu sora sa IULIA VASS detine o firma de avocatura prin care mijloceste contractele cu bugetul de stat

 

iulia vass legatura intre sora din guvern si licitatiile masluite pentru jecmanirea bugetului de stat

http://www.vasslawyers.eu/

impreuna cu sora sa IULIA VASS detine o firma de avocatura prin care mijloceste contractele cu bugetul de stat

Catre Ziare.PNL !

Rog stergeti si aceasta postare a lui Berceanu-Umbrarescu, fiindca nu este in legatura cu articolul.
Hai Bondrea, esti drept ori las ! Acum sa te vedem !.

cand nu o sa mai fie PDL fetele astea se intorc la datul cu matura

aceste femei de servici..ajunse la oras..din care una a avut norocul sa fie amanta lui stolojan se dau mari
dar sunt 2 proaste notorii
FAMILIA VASS - FAMILIE DE SPAGARITZE

Comentariu bun,dar pornind de la premize gresite.

Comentariul bun.Facut "ca la carte".Cartea de stiinte economice.Cred ca nu tine cont de situatia reala a momentului actual.
Criza nu este criza economica.Este criza financiara.Produse exista,servicii exista.Problema este FINANTA CONSUMATORULUI,care a strans si mai strange baierele pungii.
Un exemplu.Reducerea cotei unice ar incuraja investitiile.Intr-adevar.Dar in ce sa investeasca businessul?.In case si apartamente care nu se vand?.In automobile,care fara programul "rabla" nici ele nu se prea vand?.In hotelurile care duc dorul clientilor?.In vacante la care atat de multi au renuntat deja?.
Piata este total dezechilibrata,in dezavantaj fiind consumatorul!.Asta-i viata,asta-i piata!.

 

Piata nu se rezuma doar la cateva afaceri speculative...

In primul rand nu avem industrie nici sa faca un bat de chibrit vandabil sau un bat de inghetata sau chiar un bat pentru mop. Sunt atatea lucruri care s-ar putea face atat pentru consumul intern cat si pentru export (mai ales pentru export)...ganditi-va !

iulia vass sora lui vass legatura intre sora din guvern si afacerile pe seama bugetului de stat

http://www.vasslawyers.eu/

impreuna cu sora sa IULIA VASS detine o firma de avocatura prin care mijloceste contractele cu bugetul de stat

Catre Ziare.Com

Rog stergeti aceasta postare a Lui Berceanu-Umbrarescu, fiind o postare CARE SE REPETA.
Hai Bondrea ,incepe mazilirea postarilor.

Un guvern de oameni care nu vede padurea din cauza copacilor...

Boc a spus de un milion de ori: ca sa ne fie bine, trebuie intai sa ne fie rau si de aceea trebuie sa reducem pensiile si salariile. De ce nu aplica aceasta morala si Guvernul ? Sa reduca cota unica la 10%, TVA sa fie intre 0-100% si accizele sa nu depaseasca 25%. Exemplu: un pachet de tigari KentHD costa la fabrica in jur de 3,5 lei si se vinde cu 10,9 lei. TVA+Accize+adaus comercial vi se pare normal sa reprezinte 2/3 din pretul final ?

 

Nu functioneaza asa

Tot ce poate aplica Guvernul este politica de taxare a cetatenilor si de cjeltuire a fondurilor rezultate. Guvernul nu este o entitate careia sa-i fie rau - sint doar angajatii nostri, unii competenti, altii nu.
in ceea ce priveste exemplul dumneavoastra - in toate tarile tutunul este taxat masiv. la noi e 66%, in majoritatea tarilor din vestul Europei (ca la ele tindem noi sa ne raportam) taxarea este 80% din pretul final.

acest guvern de spagari in care surorile vass isi face si ele un rost

iulia vass - o campioana la achizitii - dovada licitatiilor trucate de ea si sora ei

sint doar angajatii nostri ?!

pai daca sunt doar angajatii nostrii eu vreau sa renunt la serviciile lor. votez pentru demisia in bloc a angajatilor nostrii !

istoria ne graieste mut, dar cine sa o auda ?

Cand Turcii erau stapani in Romania, acum niste ani, dijma pentru tarani era cam 10% din ce produceau. Cand insa boierii romani au scapat de Turc cu ajutorul lui Mihai Viteazu, au vazut ca pot vinde granele la vest. Deci dijma catre boierii romani era de peste 50%, ca sa faca fundu' gras. Si asa au aparut rascoalele. Acum daca facem o analogie copilaroasa, cota unica e dijma, cu cat e mai mica cu atat raman bani pentru: tzigari, bere, seminte, motorina, mici, colace de plastic, garnituri de chiulasa, etc. Orice ban in plus care circula in economie este mai bun decat orice ban in minus care ramane blocat. Nu se asteapta nimeni ca economia sa o ia brusc in sus, dar cota unica mai mica e un inceput bun pe termen mediu sau lung, asta e parerea mea. In asa zisa perioada cand "economia duduia" de fapt nici macar nu iesea fum, dar cand compari mazare cu prune, prunele ti se par enorme. Am avut ceva crestere economica dar bazata pe vanzarea BCR si Petrom, nu pe economie reala care sa se bazeze pe un fundament cu un cash flow constant. E ca si cum eu imi vand casa acum si in strada si cu banii in traista cred ca am crestere economica ca am lichiditati. Ce o sa se intample ? o sa am un concediu sau doua frumos, o sa mananc bine 6luni, o sa stau cu chirie o vreme si ? si iaca ca a venit cica criza "de dupa cresterea economica", well criza n-a venit, ea era aici, timida.

 

Vax - Bugetara

Din lucrurile frumoase expuse, toata vina este a "ticalosilor" care nu-si platesc taxele, au pensii nesimtite, etc. Problemele adevarate ale Romaniei este ca PD-L fura prea mult si nu mai este mare lucru de privatizat, birocratia blocheaza totul, birurile sunt prea numeroase, bugetarii sunt prea multi. Sa recapitulam ce ne intereseaza: Numarul de birocrati redus cu 500.000, prin crearea nu de structuri la nivel de comuna, ci de regiune, unde din 30 de angajati, primaria comunei va avea 5-6. La nivel central externalizarea (trecerea in serviciul privat a multor servicii - tip contabilitate, control, marketing, etc, cu posibilitatea unei competitii care sa diminueze lenesii si sotiile lenesilor. Al doilea punct este eficientizarea Romaniei. Nimic nu merge. In justitie, dupa ce termini un proces, iti ia o jumatate de an sa investesti. La primarie daca vrei sa construiesti in parametri PUZ te ingropi in avize. La politie daca vrei sa inregistrezi masina sau sa sachimbi ceva iarasi iti trebuie roaba de acte. La banca stai la o tranzactie sa completezi date pe care banca le are deja,. Fiscul: avem 300 de taxe diferite. Platim in n conturi, ne razboim cu n forme, suntem supusi numai la controale punitive. Reduceti nr. de angajati fiscali, reduceti nr de forme, lasati micul intreprinzator sa-si asigure singur traiul, dati-le lbertate celor care nu stiu contabilitate, ca sa produca, fara a mai fi la fisc in fiecare zi. Limitati controalele, limitati abuzul. Jandarmeria se poate externaliza in intregime. Mai mergeti si prin alte tari care au inventat coruptia si birocratia si vedeti ce fac ele. America, Anglia, Germania, Olanda, Spania, Japonia, Italia, Grecia

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor