PD-L pregateste reducerea cotei unice: 12% anul viitor si 10% in 2012

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 11:58
3307 citiri
PD-L pregateste reducerea cotei unice: 12% anul viitor si 10% in 2012
Foto: Arhiva

Cota unica de impozitare ar putea sa fie redusa la 12% in 2011 si la 10% in 2012, potrivit unor calcule facute de democrat-liberali si dezvaluite de surse din partid. Masura ar urma sa genereze o crestere economica peste asteptari.

Cota unica va fi redusa in contextul unei cresteri economice de 2,5% anul viitor, iar masura ar urma sa intre in vigoare in luna martie, scrie Evenimentul Zilei.

Potrivit calculelor initiale, impozitul unic trebuia sa scada la 10% inca din 2011, dar s-a renuntat la idee din cauza impactului mare asupra veniturilor bugetare. De asemenea, s-a renuntat si la majorarea TVA la 25%, masura care trebuia corelata cu scaderea cotei unice.

"Se ia in calcul reducerea cotei unice in doi pasi: la 12% in 2011 si la 10%, in 2012, in conditiile in care vom avea o crestere economica de 2,5% anul viitor si de 4,5% in 2012", au declarat pentru Evenimentul Zilei surse din PD-L.

Reducerea cotei trebuie, insa, sa fie acceptat si de FMI, cu care tara noastra va incheia un nou acord in primavara anului viitor. "Credem ca o reducere a cotei in doua etape poate fi acceptata, si pentru ca masura va duce la o relansare mai rapida a economiei", au precizat sursele citate.

Golul estimat in veniturile bugetului consolidat la o cota de 12% ar fi, in varianta PD-L, de 364 milioane lei. "Daca se reducea la 10%, golul pe buget ar fi fost de circa 6 miliarde lei, ceea ce cu greu se putea resorbi", au adaugat sursele din PD-L.

Reducerea cotei unice de impozitare a fost anuntata de presedintele Traian Basescu inca din noiembrie 2009. El spunea atunci ca impozitul ar trebui sa scada la 14% sau chiar 12% pentru a stimula consumul.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#cota unica impozitare, #impozit unic, #cota unica impozitare scadere , #cota unica