Radu Vasile: Este o prostie sa spunem ca impozitul progresiv este stangist

Luni, 12 Iulie 2010, ora 10:24
1867 citiri
Radu Vasile: Este o prostie sa spunem ca impozitul progresiv este stangist

Fostul premier de la inceputul lui 1999 Radu Vasile vede cu totul altfel iesirea Romaniei din recesiune. El spune ca, daca ar fi acum in locul lui Emil Boc, ar reintroduce impozitul progresiv si ar renunta la cota unica.

"As fi umblat la taxe, inclusiv la impozitul pe profit. Dar nu prin cresteri de 5%, ci de 1-2%. Cota unica a ajuns un fel de fetis! A fost gaselnita cu care a venit la guvernare faimoasa coalitie DA. Dar cresterea economica de atunci a avut mai putin de a face cu cota unica", a declarat Radu Vasile intr-un interviu acordat pentru Adevarul.

Acesta mai sustine ca impozitul progresiv este in toata lumea.

"A spune ca impozitul progresiv este stangist, iar cota unica de dreapta, e o prostie. N-ai decat sa deschizi o carte de macroeconomie sau de politici fiscale si o sa vezi. Impozitul progresiv se mai numeste si stabilizator automat, actioneaza anticiclic. In faza de criza nu permite prabusirea cererii. In faza de relansare, maresti clasele de impozitare si nu mai supraincalzesti economia. Sistemul este practicat si in Statele Unite, in Marea Britanie. Impozitarea progresiva ar fi o solutie", a explicat Radu Vasile.

In opinia sa, decizia Guvernului de a mari TVA, dupa ce Curtea Constitutionala a respins reducerea pensiilor, a fost "un fel de razbunare", iar masurile luate nu ne vor scoate din criza.

"Nu iesim din criza. Parerea mea este ca nu se va reveni nici asupra scaderii salariilor, la 1 ianuarie 2011. Banii de la FMI se vor duce la Banca Nationala, nu vor mai fi utilizabili pentru buget, iar ce vine de la UE nu stiu daca vor putea fi folositi pentru salarii", considera fostul premier.

Acesta crede ca unul din motoarele cresterii economice ar fi investitiile in mediul rural.

"Daca s-ar construi o retea de silozuri si statii de prelucrare, gandite, in diferite zone ale tarii, va spun ca ar fi sansa cea mai mare. Nu numai ca lucrare publica, generatoare de locuri de munca. Dar s-ar recastiga piata interna si ar scoate taranii de la mana samsarilor, ca aici se face cea mai mare evaziune", a avertizat el.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Radu Vasile cota unica, #Radu Vasile masuri austeritate , #cota unica