UE ne scoate cota unica?

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 14:29
3385 citiri
UE ne scoate cota unica?
unimedia.ro

Romania ar putea sa renunte la cota unica de impozitare si sa treaca in cativa ani la impozitarea progresiva, urmare a presiunii UE, a declarat fostul ministru al Comertului Iuliu Winkler.

Actualul europarlamentar UDMR e de parere ca asta se poate intampla pentru ca Uniunea Europeana va deveni tot mai centralizata si va avea nevoie de o politica economica si fiscala comuna, conform Evenimentul Zilei.

In opinia fostului titular ar portofoliului Comertului, cota unica de impozitare trebuie pastrata cel putin pentru urmatorii 4-5 ani, datorita faptului ca aceasta ajuta economia Romaniei sa fie mai competitiva in comparatie cu economiile din jur si pentru ca a avut un rol important in expansiunea economiei dintre 2005 si 2008. Winkler e de parere ca va trebui sa ne gandim la introducerea impozitarii diferentiate incepand cu anul 2015, cand se estimeaza ca Romania va adopta moneda euro.

"In situatia aceasta, este evident ca din motive de coordonare fiscala, de guvernanta economica europeana, va trebui sa introducem impozitarea progresiva diferentiata, la un moment dat si sub presiunea Uniunii Europene. Ar fi bine ca acest moment sa nu fie dictat de la Bruxelles si sa fie ales din considerente economice ale Romaniei", a mai declarat fostul ministru UDMR.

Fiscalitatea europeana

Ideea unei politici fiscale comune la nivel europeana a fost intens vehiculata anul acesta, dupa ce Grecia a intrat in incapacitate de plata din cauza crizei economice.

Economiile Uniunii Europene au fost la un pas sa fie atrase din aceasta cauza intr-o spirala a prabusirilor financiare, dat fiind ca sunt legate de Grecia prin faptul ca sunt membre ale zonei Euro, dar nu au niciun mijloc prin care s-o determine sa adopte politici sanatoase.

Fiscalitatea ar fi cel mai important instrument pentru ca UE sa se asigure ca unul din statele membre ale zonei Euro nu adopta politici paguboase, care sa afecteze negativ celelalte state.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#cota unica, #impozitare progresiva, #Iuliu Winkler , #cota unica