E o mare bataie de cap cu impozitul daca ai o firma de apartament - Afla unde te incadrezi

Luni, 21 Martie 2016, ora 07:16
23401 citiri
E o mare bataie de cap cu impozitul daca ai o firma de apartament - Afla unde te incadrezi
Foto: Adrian Benta

Mai sunt cateva zile pana la 31 martie, termenul la care trebuie depusa declaratia de impunere de catre persoanele fizice ce au in patrimoniu o locuinta utilizata in activitati economice sau in activitati mixte - rezidentiale si nerezidentiale.

Insa exista cateva dificultati la incadrare existenta unor sedii de firma localizate in locuintele persoanelor fizice.

Studiu de caz

Prin urmatorul studiu de caz ne propunem sa clarificam obligatia depunerii declaratiei la directia de taxe locale si implicit a platii unui impozit majorat in legatura cu locuintele utilizate si in activitate economica.

Domnul Traian Trandafir Trandafirescu este persoana fizica, cetatean cu rezidenta in Romania. Aceasta persoana detine in proprietate un apartament dobandit in anul 2013 prin cumparare. Intr-una dintre camerele acestui apartament isi are sediul social o societate infiintata de persoana fizica mentionata, ce are calitatea de asociat unic si administrator.

Guvernul schimba normele de impozitare pentru locuintele cu destinatie mixta

Conform contractului de comodat, semnat intre proprietarul de drept si societate, aceasta suporta o parte din intretinerea apartamentului, pentru suprafata inregistrata ca sediu social. Pana la data de 31 decembrie 2015, aceasta cota de cheltuieli cu intretinerea a fost inregistrata in contabilitatea societatii, iar platile sunt efectuate de societate.

In anul 2016, proprietarul apartamentului suporta din fonduri proprii intretinerea intregii locuinte, fara sa mai deconteze cota de utilitati aferenta societatii. Raportandu-ne la noile prevederi privind determinarea impozitului pe locuinte datorat la bugetul local pentru anul 2016, ce procedura trebuie sa urmeze persoana fizica?

Cum se incadreaza aceasta locuinta din perspectiva scopului utilizarii?

Ce si cum se impoziteaza

Noile reglementari fiscale stabilesc ca proprietarul de drept al unei locuinte existent la data de 31 decembrie datoreaza un impozit la primarie in functie de scopul utilizarii acestei locuinte.

Daca locuinta este folosita in scop rezidential, domiciliul unei persoane sau al unei familii, aceasta persoana fizica nu va datora un impozit majorat si nu are obligatia depunerii vreunei declaratii la directia de taxe locale.

In cazul in care cladirea este utilizata in alte activitati decat cele rezidentiale, cum ar fi folosirea in activitati economice, impozitul se stabileste in mod diferit, este mai mare, iar persoana fizica are obligatia sa depuna o declaratie de impunere la directia de specialitate locala a primariei pana pe data de 31 martie 2016.

Proprietarul de drept trebuie sa analizeze daca folosirea locuintei este una rezidentiala sau una cu destinatie economica ori mixta.

Guvernul ne da explicatii din Codul Fiscal: Tot ce e nou despre taxe si impozite

Impozitam, dar sa stim si noi ce impozitam

Din punct de vedere normativ, sunt aplicabile prevederile din normele de aplicare pentru art. 453 din noul Cod fiscal regasite la pct. 7 din HG nr. 1/2016, dupa cum urmeaza:

"7. Pentru incadrarea in una dintre categoriile de la art. 453 lit. d) - f) din Codul fiscal, se are in vedere destinatia finala a cladirilor, inclusiv in cazul in care acestea sunt utilizate de alte persoane decat proprietarii lor, precum si modul de inregistrare a cheltuielilor cu utilitatile. Proprietarii cladirilor vor anexa la declaratiile fiscale orice document din care reiese destinatia cladirii, precum: contracte de inchiriere, contracte de comodat, autorizatii de construire si orice altele documente justificative."

Din analiza temeiului normativ observam ca pentru incadrarea in activitati rezidentiale sau economice sunt analizate cumulativ urmatoarele aspecte:

  • desfasurarea efectiva a unei activitati economice;
  • decontarea utilitatilor in contabilitatea societatii ce isi are sediul in respectiva locatie;
  • scopul final al folosirii cladirii, chiar si in cazul in care aceasta este utilizata de un tert.

Foarte important! Avand in vedere ca incadrarea locuintei in categoria celor in care se desfasoara activitati economice presupune indeplinirea cumulativa a conditiilor de mai sus, in situatia de fata, cand nu se deconteaza utilitatile in contabilitatea celor doua societati, consideram ca nu se datoreaza un impozit majorat si nici nu exista obligatia depunerii declaratiei cu valorile de impozitare la directia de taxe locale.

Consultant fiscal,

Auditor financiar,

Adrian Benta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#impozit locuinte 2016, #impozit locuinte, #declaratie impozit locuinte, #impozitare locuinte , #declaratie impozit
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Poza doru0506
doru0506
rank 3