Primul pas pentru anularea impozitarii bacsisului a fost facut, dar va dura mai mult decat a crezut Teodorovici

Marti, 19 Mai 2015, ora 17:55
4086 citiri
Primul pas pentru anularea impozitarii bacsisului a fost facut, dar va dura mai mult decat a crezut Teodorovici

Comisia de buget a Senatului a decis, marti, la propunerea Ministerului Finantelor, sa elimine din Ordonanta de urgenta 8/2015 textele care prevedeau impozitarea bacsisului.

Senatorii din comisie au decis eliminarea prevederilor privind impozitarea bacsisului, in urma declaratiilor ministrului de Finante Eugen Teodorovici.

Senatorul PNL Marinica Dinca a spus ca in comisie impozitarea bacsisului va fi eliminata din ordonanta, dar dureaza "mai mult de 1 iunie" pana cand aceste modificari vor fi aprobate de Senat, de Camera Deputatilor si, apoi, promulgate de presedinte.

"In momentul de fata, noi scoatem impozitarea bacsisului, dar pana cand modificarile vor intra in vigoare va dura mai mult de 1 iunie, data la care a anuntat ministrul de Finante ca nu se mai aplica aceasta impozitare. Cel mai devreme in aceasta saptamana ordonanta modificata va fi in plenul Senatului, apoi, va merge la Camera va sta cel putin sapte zile, apoi merge la presedinte. Se trece de 1 iunie. Daca vroia cu 1 iunie, ministrul dadea un act normativ prin care abroga impozitarea bacsisului. Sa nu-i mai minta pe cetateni ca la 1 iunie va fi scos acest bacsis, pana se promulga si va fi publicat in Monitorul Oficial mai dureaza", a spus senatorul PNL Marinica Dinca.

Ordonanta urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Senatului.

Ministerul Finantelor va elimina obligativitatea taxarii bacsisului, a anuntat vineri ministrul de resort, Eugen Teodorovici. "Din pacate nu se poate reglementa in toate spetele sale", a anuntat, vineri, Teodorovici, referindu-se la impozitarea bacsisului.

El a precizat ca, desi taxarea bacsisului a fost introdusa la solicitarea mediului de afaceri, aplicarea acestuia ar fi extrem de dificila.

Potrivit ministrului, modificarea ar putea fi operata de la 1 iunie, de catre Parlament.

Legiferarea bacsisului, care trebuie evidentiat pe un bon fiscal separat, a fost introdusa prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului 8/2015, modifica si completeaza mai multe acte normative.

Prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar. Bacsisul nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii.

Intre timp, sesizarea facuta in aceasta speta de Avocatul Poporului la Curtea Constitutionala va fi discutata de magistratii CCR pe 23 iunie.

Citește și:
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Pe lângă rocada premierilor din coaliție care ar trebui să aibă loc în luna mai 2023, PSD și PNL urmează să schimbe și mai multe ministere. Social-democrații au dat, însă, semnale că...
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Sindicatele i-au amenințat cu plângerea penală pe ministrul Muncii, Marius Budăi, și pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, din cauza pensiilor și a salariilor. Sindicaliștii de la...