Premierul Viorica Dancila a anuntat, miercuri, la inceputul primei sedinte a noului guvern, ca va fi adoptata azi o ordonanta de urgenta prin care termenul de depunere a formularului 600 se proroga de la 31 ianuarie la 15 aprilie.
De asemenea, seful Executivului a anuntat ca in perioada urmatoare Ministerul Finantelor va gasi o "solutie permanenta" pentru rezolvarea problemei, astfel incat toti cei vizati sa plateasca "o singura data pe an si nu anticipat".
Cu toate acestea, in comunicatul trimis de Guvern dupa aceste declaratii, pare ca formularul 600 nu va suferi nicio modificare. Ba chiar Executivul reamintste cine trebuie sa-l depuna, mentionand si ca pana acum deja au facut-o aproape 30.000 de cetateni.
"Formularul 600 - Declaratia privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate - va putea fi depus pana la 15 aprilie 2018, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate miercuri de Guvern. Termenul de depunere a Formularului 600 este astfel prelungit de la 31 ianuarie 2018 la 15 aprilie 2018.
Masura a fost luata in scopul cresterii gradului de conformare a contribuabililor la noile cerinte de raportare si indeplinire a obligatiilor declarative instituite pentru stabilirea contributiilor sociale obligatorii (contributia de asigurari sociale si de asigurari sociale de sanatate). Mentionam faptul ca au fost depuse circa 28.500 de formulare, dintr-un numar total estimat de aproximativ 210.000, potrivit estimarilor facute la nivelul anului 2016", se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.
Guvernul aminteste cine e obligat sa depuna declaratia 600: contribuabilii persoane fizice, care in anul fiscal precedent, au obtinut venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau venituri din alte surse.
CAS si CASS se datoreaza astfel:
Sedinta de Guvern era programata la ora 11:00, insa a inceput cu peste un sfert de ora intarziere. Premierul Viorica Dancila a citit discursul tinut la inceputul sedintei. Cu toate acestea, cateva greseli au reusit sa se strecoare in discursul ei.
Astfel, ea a vorbit initial de Ministerul Fondurilor Europene ca responsabil de Declaratia 600. S-a corectat la scurt timp, insa a cerut ca plata contributiilor sa se faca "o singura data pe an, nu anticipat". Apoi, a vorbit de "puncte de vedere" aflate pe ordinea de zi si, desi a citit de pe foaie de asemeni, nefiind sigura de varianta corecta a spus si de asemenea.
Iata care a fost atmosfera la prima sedinta a Guvernului Dancila
Marti, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a spus ca romanii nu mai trebuie sa depuna Formularul 600, in conditiile in care Guvernul va gasi solutii in acest sens. Asta dupa ce luni, dupa audierea sa in Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor, Teodorovici a afirmat ca Declaratia 600 ar putea fi unita cu Declaratia 200.
Toate aceste lucruri i-au facut pe romani, dar si pe angajatii Fiscului, extrem de sceptici, asa ca in Arad si Timisoara sute de oameni au stat la cozi sa fie siguri ca nu vor suferi mai tarziu, in cazul in care Guvernul se razgandeste iar.
Declaratia 600, in legea care inca e in vigoare, trebuie depusa pana la 31 ianuarie 2018 de catre cei care in 2017 au obtinut venituri din activitati independente echivalente cu cel putin 12 salarii minime pe an din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau din alte surse. Declaratia poate fi depusa online, cu certificat digital, sau prin Spatiul Privat Virtual.
Formularul 600 a starnit controverse in ultimele saptamani, intrucat impune unor persoane in 2018 contributii la CAS si CASS, indiferent de veniturile din aceste surse obtinute in acest an, conditia fiind sa fi avut anul trecut venituri de acest tip peste plafonul de 22.800 de lei pe an.
Declaratia 200, la care a facut referire Teodorovici, se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura, provenind din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor cu exceptia veniturilor din arenda, activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, piscicultura, silvicultura, transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, jocuri de noroc, alte surse, pentru care contribuabilii au obligatia depunerii declaratiei.
"Termenul pentru... Vezi tot