Aberatia zilei: Ministerul de Finante te ajuta sa furi din magazine

Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 14:39
14982 citiri
Aberatia zilei: Ministerul de Finante te ajuta sa furi din magazine
Foto: Guvernul Romaniei

Guvernul Ponta a adoptat, miercuri, un act normativ in baza caruia, daca ai suficient tupeu, poti sa furi dintr-un magazin sau sa pleci de la restaurant fara sa platesti, iar daca esti prins, nimeni nu te va putea acuza.

Concret, fara dezbatere publica si fara o fundamentare serioasa, Guvernul a avizat introducerea Loteriei bonurilor fiscale care prevede, printre altele, urmatoarele: "Incepand cu 1 martie, in cazul refuzului agentului economic de a emite si inmana bon fiscal, cumparatorul poate sa NU achite bunul dobandit sau serviciul prestat, avand in vedere ca o tranzactie nefiscalizata nu reprezinta altceva decat o incalcare a legii.

Asadar, cumparatorul POATE PASTRA BUNUL fara sa il mai plateasca in cazul unui refuz al agentului economic de a emite bon fiscal".

Asta a decis Ministerul Finantelor, iar Guvernul a aprobat, fara sa gandeasca, de buna seama, cata vreme purtatorul de cuvant, Corneliu Calota, n-a fost in stare sa raspunda la intrebarile de bun simt puse de jurnalistii prezenti la conferinta de presa de la Palatul Victoria.

De altfel, nici nu-i greu sa iti pui intrebari daca citesti aberatia legislativa de mai sus si daca cunosti cat de cat Romania.

In primul rand, de regula intai platesti si abia apoi primesti bon fiscal. Cum adica nu platesti, daca nu primesti bon fiscal? De unde stii tu ce va face vanzatorul?

Apoi, cum se va aplica actul normativ in cazul buticurilor din coltul strazii sau la tara? Iei o ciocolata si iesi pe usa fara sa platesti, multumind Ministerului de Finante, stiind ca, daca ai ghinionul sa fii prins, sustii ca buticarul n-a avut chef sa iti dea bon fiscal? Cu alte cuvinte, furi cu legea in mana?

Intrebat cui te plangi daca vanzatorul nu te lasa sa pleci cu produsele fara sa platesti, asa cum prevede noul act normativ, purtatorul de cuvant al Guvernului a raspuns (ironic sau nu) ca... suni la 112?

Serios? Pentru o sticla de apa cumparata fara bon de la magazinul din colt pui pe drumuri un echipaj de la politie? Poate de la ANAF? Vor primi aceste institutii asemenea atributii? Cine achita costurile acestor deplasari sau blocarea centralei 112? Conform site-ului dedicat Sistemului national pentru apeluri de urgenta nu ai voie sa suni la 112 decat in cazuri extreme, altfel esti amendat.

Si ce se intampla la sate, unde toata lumea stie ca politistul e deseori mana in mana cu evazionistii? Cui ii va da el dreptate?

Si apoi ce urmeaza? Proces? Termene? Alti bani, alta distractie...

Pe de alta parte, ce se intampla cu cei care vand pe Internet? Cine si cum ii obliga sa dea bon fiscal?

Inteleptii de la Ministerul Finantelor n-au catadicsit sa gandeasca mai departe de lungul nasului. Au trantit o ordonanta si au spus "mai departe, descurcati-va!".

Caragiale, reinventat la Palatul Victoria: Dialogul dintre purtatorul de cuvant si jurnalisti

Jurnalista: - Daca eu ma duc la magazin si cumpar o paine, si vanzatorul nu imi da bon dupa ce eu i-am dat banii, (pentru ca asa se face tranzactia fizic, tu ii dai banii/el iti da banii inapoi, daca nu da bon) nu se considera furt? Eu cum dovedesc ca omul a refuzat sa imi dea bon fiscal?

Purtatorul de cuvant al Guvernului: - Este o speta la care e dificil de raspuns in momentul de fata. Tu insisti sa iti dea bonul.

Jurnalista: - Am un metru si jumatate (rasete in sala)

Purtatorul de cuvant al Guvernului: - Daca nu, vei chema politia. Cu painea in mana.

Jurnalist: - Politia?!

Purtatorul de cuvant al Guvernului: - Probabil, nu stiu. E o intrebare la limita anecdoticului. Sunati la 112... Nu stiu ce sa raspund la intrebarea asta. Dar pentru o paine... nu stiu... (...) Textul nu specifica un produs anume, ci exprima un principiu.

(...)

Jurnalist: - Dar nu pot fi acuzat de furt daca plec cu respectivul produs?

Purtatorul de cuvant al Guvernului: - Nu, pentru ca exista o legislatie care te protejeaza in felul acesta.

Jurnalist: - Eu cum demonstrez? Vanzatorul cum demonstreaza ca eu am furat?

Purtatorul de cuvant al Guvernului: - Toate observatiile voastre le voi transmite celor de la Finante.

Jurnalist: - La restaurant primim nota de plata, nu bon fiscal. Asta inseamna ca ma ridic si plec fara sa mai platesc ce am consumat?

Purtatorul de cuvant al Guvernului: - Nu, nu, ceri bon fiscal. Gandeste-te cati dintre noi nu jucam la LOTO. Au calculat cei de la Finante ca probabilitatea de a castiga la Loteria bonurilor este mai mare decat de a castiga la LOTO.

Jurnalist: - De cat?

Purtatorul de cuvant al Guvernului: - Nu stiu.

(...)

Jurnalist: - Ce sanse sunt? La LOTO, de exemplu, probabilitatea este de 1 la 13 milioane.

Purtatorul de cuvant al Guvernului: - Voi cere aceasta informatie la Ministerul de Finante, stiu doar ca ei au afirmat acest lucru. Nu au prezentat studiul probabilistic in urma caruia sa rezulte aceasta concluzie. Dar in esenta este o idee buna, nu stiu de ce trebuie sa o desfiintam. Proiectul se afla in dezbatere de cateva luni, asta e ultima solutie.

Jurnalist: - O solutie care nu a fost in dezbatere publica si a fost introdusa in sedinta de guvern de astazi.

Purtatorul de cuvant al Guvernului: - Nici nu putea sa existe in dezbatere publica, pentru ca nu se putea face un studiu de impact atata vreme cat el (actul normativ - n.red.) nu exista, nu functioneaza. (...) Acum noi realizam o dezbatere publica si intrucat s-a adoptat printr-un act normativ al Guvernului, la fel se va putea corecta, ca de aia exista Guvern. (?!)

Asemenea mecanisme functioneaza si in alte state.

Jurnalist: - Unde?

Purtatorul de cuvant al Guvernului: - Despre asta cu platitul nu stiu.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#loteria bonurilor fiscale , #evaziune