Aviz favorabil in Senat pentru legea deputatului "Mitraliera": Evazionistii scapa de pedepse de pana la 15 ani de inchisoare, daca platesc prejudiciul

Sambata, 26 Mai 2018, ora 09:33
7957 citiri
Aviz favorabil in Senat pentru legea deputatului "Mitraliera": Evazionistii scapa de pedepse de pana la 15 ani de inchisoare, daca platesc prejudiciul
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatorii juristi au avizat pozitiv un proiect de lege potrivit caruia o persoana care comite infractiuni grave de evaziune fiscala - care atrag in mod normal pedepse de pana la 15 ani de inchisoare - sa poata scapa daca achita integral prejudiciul, plus penalitati.

Initiativa legislativa le apartine mai multor parlamentari PSD, printre care si Catalin Radulescu, zis "Mitraliera", deja condamnat la inchisoare cu suspendare pentru "operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia".

La momentul de fata, evaziunea fiscala constituie - potrivit articolului 8 din legea nr. 241/2005 - infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 ani la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

Persoanele care se asociaza pentru a comite fapte de evaziune fiscala risca pedepse chiar mai mari, cuprinse intre 5 si 15 ani.

Evazionistii care au creat pagube mai mari de 100.000 de euro risca pedepse minime mai mari cu 5 ani, iar cei care au pagubit cu peste 500.000 de euro sunt pasibili sa ia pedepse cu 7 ani mai mari.

Articolul 9 din legea nr. 241/2005 stabileste abaterile care pot fi considerate evaziune fiscala si printre care se numara: ascunderea unui bun pentru a evita taxarea lui, omisiunea evidentierii in actele contabile a operatiunilor comerciale efectuate sau distrugerea unor astfel de acte.

Nu mai putin de 16 parlamentari PSD - printre care se numara Catalin Radulescu si Andreea Cosma - au inregistrat, insa, la Senat, la jumatatea lunii decembrie a anului trecut, un proiect de modificare a Legii nr 241/2005, in incercarea de a schimba continutul acestor doua articole.

Potrivit initiatorilor proiectului de modificare, evazionistul care plateste paguba creata, pe durata judecarii cauzei sale, n-ar trebui sa mai ajunga la inchisoare. Mai exact, in proiectul de modificare a legii propus de PSD se arata ca:

"In cazul savarsitii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazuta la arr. 8 si 9 (din legea nr 241/2005 - n.red), daca in cursul judecatii, pana la terminarea cercetarii judecatoresti, inculpatul acopera integral pretentiile partii civile, se va dispune sanctiunea amenzii penale sau efectuarea muncii in folosul comunitatii pentru o perioada de 6 luni".

Initiativa legislativa a parlamentarilor PSD a primit aviz pozitiv de la mai multe comisii senatoriale si, in cele din urma, a fost avizata favorabil si de comisia de fond in acest caz, adica de Comisia Juridica a Senatului, prezidata de deputatul PSD Robert Cazanciuc. Senatorii au adus, insa, si o serie de amendamente la proiectul de lege.

Inainte de toate, acestia au stabilit ca suma pe care evazionistul trebuie sa o plateasca pentru a scapa de inchisoare ar trebui sa fie mai mare decat cea prevazuta de initiatorii legii. Cu alte cuvinte, Senatul a decis ca un evazionist nu va plati doar prejudiciul, ci "prejudiciul comis prin producerea faptei, majorat cu 50% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile".

In schimb, senatorii au eliminat posibilitatea sanctionarii evazionistului cu munca in folosul comunitatii.

In plus, tot senatorii au decis, prin introducerea de amendamente la proiectul de lege, ca pentru un evazionist care plateste dauna creata si restul cheltuielilor deja mentionare "se va dispune o singura data renuntarea la urmarirea penala".

Puteti citi aici toate amendamentele aduse de senatori la legea initiata de cei 16 parlamentari PSD:

Proiectul de modificare a Legii nr. 241/2005 ar putea intra la vot saptamana viitoare, de vreme ce a primit deja aviz favorabil din partea comisiei de fond. Senatul este prima camera sesizata in acest caz si nu este for decizional.

Unul dintre initiatorii legii a fost deja condamnat definitiv pentru infractiuni economice

Procurorii DNA l-au acuzat pe Catalin Radulescu, cunoscut si ca deputatul "Mitraliera" - unul dintre initiatorii proiectului de modificare a Legii 241/2005 - ca in perioada ianuarie 2013 - februarie 2014 ar fi administrat o firma, desi era deja si parlametar, iar activitatea manageriala era incompatibila cu statutul sau. In plus, procurorii l-au acuzat pe deputatul PSD ca ar fi promis mita unui manager.

La finele lui 2017, Radulescu a fost condamant definitiv la o pedeapsa de un an si sase luni, cu suspendare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Lege deputat mitraliera Senat aviz, #lege evziune fiscala aviz, #lege evaziune fiscala inchisoare , #evaziune