Cum luptam impotriva evazionistilor: armata, recompense sau GPS la caruta

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 07:35
4099 citiri
Cum luptam impotriva evazionistilor: armata, recompense sau GPS la caruta

Propunerea recenta privind colectarea taxelor cu ajutorul cadrelor militare, recomandati pentru o astfel de activitate de disciplina ce caracterizeaza institutia armantei, nu este prima excentricitate mentionata in ultimii ani in lupta impotriva evaziunii.

Ideea amintita a fost enuntata de Dan Voiculescu, presedintele onorific al PC. Potrivit acestuia, personalul disponibil din cadrul Ministerului Apararii Nationale ar putea fi folosit pentru a suplini lipsa personalului de la Finante.

"Oamenii din armata au o statura, o moralitate, o disciplina a muncii ce-i recomanda pentru a fi controlori si vanatori de evazionisti", a sustinut Dan Voiculescu. Propunerea a fost rapid gratulata cu calificative precum "ticnita" sau "trasnita".

Ulterior, premierul Victor Ponta a lamurit ca ar fi vorba de reorganizarea Garzii Financiare si a controlului vamal, in sensul unificarii acestora. "Ideea era daca putem detasa din alte ministere oameni care sa nu fie din lumea asta", a explicat premierul.

Tot Victor Ponta taia in septembrie elanul secretarului de stat in Ministerul Finantelor de atunci, Liviu Voinea, in prezent ministru delegat pentru Buget, care anunta revolutionarea sistemului fiscal autohton prin introducerea unui ipotetic model suedez de recompensare financiara a celor care sunt dispusi sa-si denunte conationalii pentru fapte de evaziune.

Preluata in dezbaterea publica sub sintagma "principiul denuntatorului la Fisc", initiativa a fost considerata in general pretabila societatii romanesti.

Totusi, seful guvernului a respins public o astfel de masura, precizand ca ea "s-ar putea sa functioneze pe spiritul delatiunii", mai degraba decat pe baza de spirit civic.

Din categoria "recompensatorii", aminitim si promisiunea fostului premier Emil Boc, din 2010, de a returna romanilor, in schimbul bonurilor fiscale, o parte din banii cheltuiti.

Deducerea ar fi urmat sa fie acordata pentru bonuri fiscale de la orice tip de produs, insa ideea a fost abandonata ca urmare a dificultatilor de administrare.

Se pare ca febra "vanatorii" de evazionisti dateaza de dinainte de criza economica si financiara. Fost ministru de Economie, detinand in prezent portofoliul la Finante, Daniel Chitoiu, propunea in august 2007, in calitate de presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, supravegherea prin sisteme GPS si camere video a morarilor si a camioanelor care transporta grau, precum si a firmele din domeniul producerii si comercializarii alcoolului, in locul inspectorilor supraveghetori.

Fostul presedinte al ANAF nu a exclus posibilitatea ca sisteme complexe de control sa fie montate si pe carute, de altfel cel mai utilizat mijloc de transport de catre agricultori. Costurile unei astfel de investitii s-au dovedit, insa, prea mari, iar proiectul a fost amanat pe termen nedefinit.

Plecand de la principiul ca "averile nejustificate nu sunt neaparat ilicite", Sebastian Bodu a cerut in 2006, cand ocupa functia de presedintele al ANAF, taxarea luxului ostentativ neimpozitat. Pe fondul neintelegerilor dintre Ministerul Justitiei, condus de Monica Macovei la acea data, si ANAF, initiativa a fost abandonata.

Romania colecteaza venituri bugetare foarte mici, chiar daca nivelul legal al taxelor

si impozitelor este in general peste media Uniunii Europene, se arata intr-un raport al Consiliului Fiscal. Acesta estimeaza evaziunea fiscala undeva intre 10-15% din PIB. Daca s-ar colecta doar 30% din evaziunea fiscala, Romania ar avea excedent bugetar, se mai precizeaza in raport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#metode lupta evaziune, #armata evaziune fiscala, #combatere evaziune , #evaziune