Drogurile, o afacere de miliarde greu de smuls din mana marilor traficanti

Duminica, 20 Iulie 2014, ora 14:27
3811 citiri
Drogurile, o afacere de miliarde greu de smuls din mana marilor traficanti
Foto: Maramedia

O evaluare recenta a Biroului National de Statistica al Marii Britanii arata ca numai tranzactiile cu droguri inghit cel putin 4,6 miliarde dolari pe an.

Pentru zone cum ar fi spre exemplu cele din Africa de Vest, vaste ca intindere, productia si consumul masiv de droguri au un impact economic de-a dreptul devastator, informeaza Project Syndicate- relateaza.

Africa de Vest este nu numai o pepiniera a drogurilor, ci si unul din cele mai importante puncte de tranzit ale lumii, acolo intalnindu-se drumurile dintre alti poducatori de seama, aflati in America de Sud sau Asia si principalii clienti din Statele Unite si Europa.

Raul se taie de la radacina

Acolo se simt bine producatorii, traficantii si intermediarii, iar lumea dezvoltata lasa impresia ca n-a descoperit unde se ascunde cuibul lor, ca sa taie raul de la radacina, si actioneaza adesea fragmentat, fiecare in propriul sector gestionat de el.

Specialistii au calculat ca numai comertul cu cocaina in tarile Africii de Vest depaseste bugetul de stat al unor tari ale continentului african si astfel tentatia poate rapid aluneca din zona economica in cea politica, trecand cu usurinta peste obisnuitele obstacole puse de combatera infractionalitatii.

Asa se face ca traficul cu droguri a jucat si joaca inca un rol direct sau indirect in revoltele politice din unele state africane. Potentialul economic al traficantilor si uneori influenta lor politica sunt destul de puternice ca sa destabilizeze echilibrul social nu numai in propria tara, dar si in zone straine.

Totusi, practica europenilor si a nord-americanilor de combatere a drogurilor se concentreaza cel mai adesea pe propriile aeroporturi, pe propriile mijloace de transport, sau pe punctele cele mai aproape de destinatie ale traficantilor.

Statele n-au bani. Particularii au berechet

Comisia pentru medicamente a Africii de Vest, condusa de fostul presedinte nigerian Olusegun Obasanjo, a declarat intr-un recent raport despre heroina, cocaina si metamfetamina ca acestea sunt practic la indemana oricui in regiune si nu trebuie decat initiativa, ca sa te lansezi cu ele intr-o afacere prospera, atat local, cat si tansfrontalier.

Cu toate acestea, regiunea nu este nici pegatita, nici echipata pentru prevenirea raspandirii lor. Simpla incriminare si stigmaizare a consumului de droguri nu este suficienta, iar pentru consumatori nu pare deloc convingatoare. Dimpotriva, ea exercita o presiune enorma asupra justitiei penale din Africa de Vest, deja covarsita de asemenea probleme.

Specialistii considera ca ar fi mult mai eficient sa se mizeze pe educatia sociala a tinerilor si pe sustinerea sanatatii publice, decat pe mijloacele de constrangere ale statului.

Acest lucru insa presupune programe organizate de tratament si de prevenire cu personalul calificat aferent, ceea ce, pana la urma, duce la costuri insuportabile pentru stat.

Este ciudat sa constati cat sunt de insuportabile costurile legate de tratament si de prevenire, si cat de usor se cheltuie (si se incaseaza, bineintels) pe linia consumului. Principala diferenta este ca pe acestea din urma le suporta mediul privat, pe cand pe cele dintai le gestioneaza statul.

Mai trebuie si vointa politica

Din pacate, sarcina financiara si cea organizatorica sunt lasate in cea mai mare masura pe umerii statelor unde se naste raul, desi efectul drogurilor se resimte pana departe, in tarile cele mai evoluate, ale caror eforturi de combatere - indeosebi financiare - sunt concentrate mai mult local, decat spre sursa.

Dar marea afacere globala a drogurilor nu poate primi o lovitura decisiva decat starpind raul de la radacina. Confiscand drogurile din pungile si sacii ascunsi prin aeroproturi sau portbagaje e ca si cum am tratata cancerul cu comprese.

O lovitura cu adevarat decisiva inseamna eforturi concertate si operatiuni hotarate direct in focarul raului. Pentru asta insa, nu ajunge efortul financiar, tebuie si vointa politica. Are curajul vreun politician european sau american sa-si incerce simpatia alegatorilor, promitand ca va trimite banii, medicii, profesorii si medicamentele in Africa de Vest?

Hai, sa fim seriosi! Lupta la aeroport si la vama, urmarirea suspectilor cu mascati, toate prind la electorat mult mai bine decat zelul concertat, indreptat spre un continent exotic.

Poate ca actiunea educativa ar trebui sa inceapa cu propriile noastre electorate, dar asta s-ar putea sa fie ceva mai incomod chiar decat reeducarea africanilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#droguri combatere, #droguri trafic, #droguri contrabanda, #consum droguri, #dependenta droguri , #evaziune