Evaziune fiscala: Cum taxezi 20 de mii de miliarde de dolari

Sambata, 16 Februarie 2013, ora 09:06
4701 citiri
Evaziune fiscala: Cum taxezi 20 de mii de miliarde de dolari
Foto: Alamy

Civilizatia functioneaza atunci cand cei care se bucura de beneficiile sale platesc in acelasi timp partea ce le revine din costuri.

Oamenii si companiile care evita plata taxelor sunt extrem de impopulari in special in vremuri economice dure, cand guvernele si cetatenii din intreaga lume care fac eforturi mari pentru a-si plati facturile isi intensifica atacurile la adresa paradisurilor fiscale si a celor care le folosesc, scrie The Economist.

In Europa, furia s-a concentrat asupra firmelor mari. Amazon si Starbucks au fost boicotate de clienti pentru ca au recurs la diverse tertipuri contabile pentru a-si inregistra profiturile in timp ce au platit taxe mici in tarile in care isi desfasoara activitatea.

Premierul britanic David Cameron a impus problema eschivarii de la plata taxelor si impozitelor pe agenda G8, iar in SUA au fost luati in vizor evazionistii si bancile care i-au ajutat. De asemenea, Congresul a aprobat Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA), act legislativ prin care firmele straine sunt obligate sa ii "toarne" pe clientii americani.

Ideea de a-i determina pe cei bogati sa-si plateasca datoriile este o ambitie admirabila, dar acest atac gresit directionat, potrivit publicatiei britanice.

Poate ca este o buna politica populista, insa liderii care vor ca tarile lor sa functioneze mai bine ar trebui, in schimb, sa se concentreze asupra remedierii propriilor nereguli si reformarii sistemelor lor fiscale.

In intreaga lume exista 50-60 de locuri care incearca sa atraga fonduri straine, oferind conditii de reglementare relaxate, taxe scazute sau chiar inexistente si confidentialitate, coordonate care definesc, de altfel, paradisului fiscal. Acestea servesc ca domiciliu pentru 2 milioane de companii si mii de banci, fonduri si companii de asigurari.

Nu toate se bucura de clima insorita si nu toate sunt insule, un exemplu fiind statul american Delaware, cu o populatie de 917.092, unde s-au refugiat 945.000 de companii. Londra nu se descurca mai bine decat Insulele Cayman, adesea invocate in scopul exemplificarii paradisului fiscal, cand vine vorba de prevenirea operatiunilor de spalare de bani.

Alte tari din Uniunea Europeana sunt centre gobale pentru un tip distinct de evaziune: directionarea profiturilor catre subsidiarele din tari cu taxare scazuta, precum Luxemburg, Irlanda si Olanda.

Astfel, reforma ar trebui sa se concentreze asupra centrelor financiare bogate in aceeasi masura ca in cazul insulelor din Caraibe si pe diferentierea dintre activitatile ilegale (spalarea de bani si evaziunea fiscala) si cele legale (operatiuni contabile complexe pentru evitarea taxelor).

Cea mai buna arma impotriva activitatilor ilegale este transparenta, care se rezuma la colectarea mai multor informatii si o mai buna transmitere a lor.

Datorita FACTA, centrele financiare mici furnizeaza mai multe informatii despre clientii lor tarilor de origine, in timp ce America este reticenta in ceea ce priveste cooperarea cu tarile din America Latina ale caror cetateni au conturi in Miami.

Transparenta va contribui de asemenea la reducerea formelor de evaziune, in contextul in care informatiile vor fi constientizate de catre clienti, exercitand presiuni asupra companiilor in cauza.

Presiunile nu reprezinta insa singurul raspuns. In final, sistemele fiscale trebuie reformate. Printre masurile amintite de The Economist se afla inregistrarea profitului acolo unde acesta este realizat, in cadrul unui acord international, dar si reducerea taxele alaturi de mai multa vigilenta din partea autoritatilor.

Nu va fi usor, in contextul in care guvernele ar putea fi acuzate ca cedeaza in fata santajului capitalistilor, iar centrele financiare de la City of London la Delaware se opun oricarei incercari de a-si inaspri reglementarile. Dar daca politicienii doresc intr-adevar sa taxeze cele 20 de mii de miliarde de dolari care salasluiesc in paradisuri fiscale, trebuie sa inceapa de undeva.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#masuri evaziune fiscala, #bani paradis fiscal, #evitare plata impozit, #taxare , #evaziune