O decizie CE va muta evaziunea fiscala din Ungaria in Romania si va scumpi painea

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 15:31
7125 citiri
O decizie CE va muta evaziunea fiscala din Ungaria in Romania si va scumpi painea

Comisia Europeana a respins cererea Guvernului Romaniei de a prelungi termenul de aplicare a taxarii inverse la cereale, masura care a ajutat la scaderea evaziunii fiscale in agricultura, astfel ca suntem in pericolul de a gazdui, in viitorul apropiat, tot mai multe firme-fantoma din Ungaria. In plus, painea s-ar putea scumpi.

"Aceasta masura va avea ca efect principal intensificarea fraudelor tip carusel sau export fictiv. Prin urmare, in urma eliminarii acesteia, vor reaparea efectele a caror eradicare s-a dorit prin introducerea ei. Scumpirea painii ar fi un rezultat imediat, daca nu ar fi luate masuri pentru contracarare", a punctat avocatul Codrut Avram, pentru Ziare.com.

Guvernul a decis, in iunie 2011, sa aplice taxarea inversa la cereale si plante tehnice pentru o perioada de doi ani. Autoritatile au explicat atunci ca aceasta masura reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale, prin eliminarea "firmelor fantoma" care nu platesc taxa pe valoarea adaugata.

Prin introducerea acestei masuri la comertul cu cereale intre firme, taxa pe valoarea adaugata este aplicata la finalul lantului comercial. Ministerul Finantelor estima in 2011 ca taxarea inversa la cereale si plante tehnice va genera venituri bugetare suplimentare de 240 milioane de lei in acel an si 410 milioane de lei in 2012.

"Taxarea inversa inseamna ca un producator agricol vindea cerealele sau plantele oleaginoase fara TVA. Moara sau comerciantul le cumpara fara TVA, apoi introducea materia prima in procesul tehnologic si vindea produsul final cu TVA, iar valoarea adaugata era ulterior recuperata de producator de la ANAF", a explicat Aurel Popescu, presedintele patronatului din morarit si panificatie - Rompan, pentru Ziare.com.

Guvernul a solicitat CE, in 2012, ca termenul pana la care Romania poate aplica taxarea inversa la cereale, care expira in luna mai 2013, sa fie prelungit cu inca doi ani, bazandu-se inclusiv pe faptul ca Bulgaria si Ungaria au cerut la randul lor o astfel de derogare, iar un refuz ar genera discriminari.

Insa Comisia a refuzat solicitarea tarii noastre, conform unui document obtinut de Mediafax, iar acest lucru reprezinta o lovitura grea pentru Romania.

"Din cate stiu eu, Ministerul Finantelor a formulat un raspuns la decizia CE si speram sa dea un aviz pozitiv, pentru ca in aceste conditii, Romania este prinsa intre Ungaria si Bulgaria, care au taxare inversa, astfel ca se va muta evaziunea fiscala de la ei la noi, ceea ce inseamna ca va aduce prejudicii mari bugetului de stat si mediului de afaceri, in general.

In cei doi ani, masura taxarii inverse si-a aratat roadele bine, adica au crescut incasarile bugetare si evaziunea fiscala a fost mai mica in domeniul comertului cu cereale", ne-a spus Aurel Popescu.

Conform Jurnalului Oficial al UE, Comisia Europeana a aprobat taxarea inversa la unele cereale si plante oleaginoase in Ungaria, pentru perioada 1 iulie 2012 - 30 iunie 2014, iar Guvernul de la Budapesta si-a luat angajamentul sa nu mai ceara o alta derogare similara de la sistemul comunitar de taxare.

"Daca e respinsa numai pentru Romania, atunci e fara discutie o discriminare si asta inseamna sau vanzarea tarii in totalitate sau neputinta oficialilor de a negocia. Daca e vorba despre respingerea si a celorlalte state, atunci pentru noi e dificil, pentru ca avem o evaziune fiscala destul de mare in domeniul cerealelor, masura asta rezolva partial problema, dar coroborata cu alte decizii, cum ar fi fost scaderea TVA la 9%, ar fi fost extrem de buna. Eliminarea taxarii inverse la cereale inseamna o pierdere mare pentru bugetul Romaniei", a mentionat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), pentru Ziare.com.

El sustine ca, cel putin teoretic, decizia CE nu ar trebui sa influenteze pretul painii.

Cum vor fi compensate pierderile de scaderea TVA la 9%

Potrivit specialistilor din industrie, reducerea TVA la panificatie la 9% ar putea compensa intr-o oarecare masura eliminarea taxarii inverse.

"Reducerea TVA la paine este o solutie care ar duce la diminuarea efectului eliminarii taxarii inverse, insa in opinia mea, nu ar fi suficient, pentru ca pe parcursul lantului economic, se poate factura cu TVA, colecta si deduce TVA de mai multe ori, ceea ce duce automat la cresterea pretului", ne-a explicat avocatul Codrut Avram.

Aurel Popescu avertizeaza ca, daca reducerea TVA la 9% pe tot lantul grau-faine-paine nu se va aplica, atunci evaziunea fiscala "va inflori, incasarile bugetare vor scadea total, iar incet-incet noi vom inregistra falimente si insolvente multe, iar practic industria de morarit si panificatie va intra in agonie".

"In aceste conditii, evaziunea fiscala poate continua, chiar daca organele statului si-ar face datoria in totalitate, se scapa foarte multe, pentru ca nu mai exista niciun sistem de control in momentul de fata, vis-a-vis de situatia reala din teren, adica pot sa scot 6.000 de tone la hectar si sa declar ca am scos doar 4.000. Astfel, 25-30% dintre agricultori au facut evaziune din start", a avertizat presedintele FSIA, Dragos Frumosu.

Astfel, Guvernul si Ministerul Finantelor ar trebui sa se gandeasca la noi masuri fiscale, cum ar fi crearea unei burse de cereale si acordarea subventiilor la vanzarea cantitatii pe factura, nu la hectar, potrivit lui Frumosu.

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), sustine ca o masura cu efecte pozitive ar fi formarea unor echipe de control ale ANAF, specializate pe sectorul cereale, morarit si panificatie, cu oameni care sa fie scolarizati in acest sens si platiti cu 3.000-4.000 euro/luna (parte fixa/variabila, un procent din sumele detectate ca evaziune fiscala).

"O TVA de 24% este mult mai atractiva pentru operatii de evaziune fiscala, pentru ca exista destui bani negri ce pot remunera si co-interesa pe cei situati pe acest lant, de la producatorul de cereale, pana la vanzarea de paine ieftina, fara acte, in micile magazine de cartier, cu clienti saraci. Toata situatia se datoreaza intereselor locale mari, generatoare de lipsa unor controale eficiente", a declarat Cristian Parvan, pentru Ziare.com.

De ce ne-a respins CE solicitarea

Potrivit documentului obtinut de Mediafax, Comisia nu a aprobat derogarea pentru ca Romania nu a aplicat unele reforme pe care s-a angajat sa le aplice.

"De asemenea, Comisia considera ca tipul de bunuri in cauza - cereale si plante tehnice - sunt de o natura care ar trebui sa faca posibil controlul prin mijloace conventionale, fara sa fie necesara implementarea mecanismului de taxare inversa.

Prin urmare, in opinia Comisiei Europene, derogarea privind aplicarea taxarii inverse pentru cereale si plante tehnice a fost acordata Romaniei in circumstante exceptionale, pentru a da timp tarii noastre sa implementeze anumite reforme in vederea combaterii fraudei.

Comisia a mentionat totodata ca masura nu a fost niciodata destinata sa fie o solutie pe termen lung sau sa compenseze supravegherea inadecvata a persoanelor impozabile de pe aceste piete extrem de valoroase, reiterand faptul ca derogarea a fost justificata ca parte a unui pachet de masuri care urmau sa fie luate de Romania, fiind in acelasi timp limitata la o anumita perioada de timp", se mai arata in document.

Guvernul mai spera ca, in pofida refuzului pentru o noua derogare, taxarea inversa la cereale sa poata fi mentinuta, pe baza unei directive aflata in analiza Comisiei Europene pentru combaterea fraudei in materie de TVA si care prevede introducerea unui mecanism de reactie rapida, bazat pe acordarea de competente Comisei Europene pentru a acorda derogari temporare, si o propunere separata, dar complementara, de extindere a domeniului de aplicare a taxarii inverse prin includerea sectoarelor care fac deja obiectul unor cereri de derogare, printre care produsele agricole.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#CE taxare inversa cereale Romania, #Comisia Europeana taxare inversa cereale, #scumpire paine, #reducere evaziune fiscala agricultura, #evaziune fiscala agricultura , #evaziune