Scandal HSBC Elvetia: Banca a ajutat clienti, inclusiv din Romania, sa se sustraga de la plata taxelor

Luni, 09 Februarie 2015, ora 19:50
8707 citiri
Scandal HSBC Elvetia: Banca a ajutat clienti, inclusiv din Romania, sa se sustraga de la plata taxelor
Foto: ICIJ

HSBC Private Bank, filiala elvetiana a bancii britanice HSBC, a ajutat o multime de clienti bogati din intreaga lume, inclusiv din Romania, sa se sustraga de la plata taxelor.

Raportul a fost publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), informeaza BBC.

El cuprinde informatii despre conturi detinute de 106.000 de clienti din 203 de state, care au aparut in urma unor scurgeri de informatii in 2007. Scandalul a izbucnit in urma cu cativa ani, dar abia acum au aparut in presa mai multe detalii.

Potrivit ICIJ, 219 clienti au legaturi cu tara noastra, din care 11 (5%) au pasapoarte sau cetatenie romana. Valoarea totala a depozitelor a ajuns la 1,3 miliarde de dolari, in perioada 2006-2007, suma ce plaseaza Romania pe locul 39 dupa natiuni.

Cel mai voluminos cont bancar care are legatura cu tara noastra este in valoare de 829 de milioane de dolari.

Clientii care voiau sa isi ascunda banii primeau un cont offshore - ceea ce nu este ilegal, dar banii erau ascunsi - adica nu se plateau taxe pentru ei, ceea ce este ilegal.

Investigatia nu a scos la iveala si numele persoanelor sau firmelor din Romania implicate in scandal, dar precizeaza ca pe lista celor care au deschis conturi pentru a ascunde bani de Fisc se numara actuali sau fosti politicieni romani, alaturi de membrii ai partidelor politice din Marea Britanie, Rusia, Ucraina, Georgia, Kenya, India, Liechtenstein, Mexic, Liban, Tunisia, Congo, Zimbabwe, Rwanda, Paraguay, Djibouti, Senegal, Filipine si Algeria.

Mai mult, HSBC a oferit servicii financiare unor persoane care erau acuzate sau banuite de trafic de armament, de diamante sau de coruptie. De asemenea, aveau conturi la banca elvetiana persoane din conducerea unor regimuri dictatoriale precum cele din Egipt (Hosni Mubarak), Tunisia (Ben Ali) sau Siria (Bashar al-Assad).

Banca elvetiana i-a asigurat pe acesti clienti ca nu va dezvalui detalii despre conturile lor autoritatilor nationale, chiar daca existau dovezi ca banii proveneau din evaziune fiscala.

Cum se apara HSBC

HSBC recunoaste ca au existat clienti care au profitat de secretul bancar al Elvetiei pentru a tine venituri nedeclarate in conturile bancii. Insa reprezentantii sai sustin ca situatia este cu totul alta in prezent, avand in vedere ca a inchis 70% din aceste conturi si a luat masuri pentru oprirea acestor practici.

Cazul este cercetat in tari precum SUA, Franta, Belgia si Argentina.

HSBC a mentionat ca "coopereaza cu autoritatile relevante". Insa in Marea Britanie, unde banca isi are sediul central, acest lucru nu s-a intamplat, arata BBC.

Conturile offshore nu sunt ilegale, insa multe persoane le folosesc pentru a ascunde venituri fata de autoritatile fiscale, ceea ce contravine legii.

Cum functiona schema

Jurnalistii citati arata ca nu toate conturile respective ascundeau bani murdari. Insa exista cazuri care descriu un comportament dubios.

De exemplu, bancherii isi sfatuiau clientii despre cum sa ia o serie de masuri pentru a evita plata taxelor in tarile in care locuiesc. Alteori, unii clienti le spuneau angajatilor HSBC ca aceste conturi nu sunt declarate in tara lor.

Iata cum functiona schema:

- clientul voia sa depuna in banca o suma (sa zicem 3 milioane de dolari) ;

- banca deschidea contul pe numele clientului;

- ulterior, acesta era atribuit unei firme off-shore;

- clientului i se aloca apoi un numar unic;

- clientul putea alege cum se va face corespondenta: fie va trimite scrisorile la adresa sa, fie banca le va pastra intr-o cutie de valori;

- apoi, alegea modalitatea prin care va pastra legatura cu banca: personal sau printr-un intermediar;

- clientul putea declara contul autoritatilor locale si isi putea gestiona banii de acasa;

- clientul putea sa mearga personal in Elvetia si sa faca tranzactii de acolo;

- banca tinea separat datele personale ale clientului de cele aferente contului.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#scandal evaziune banca elvetiana, #Romania scandal evaziune HSBC, #scandal HSBC, #bani ascunsi HSBC , #evaziune