Ziare.com

Croitoru (BNR): Fratilor, nu impozitati mai mult, colectati mai mult

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 22:10

   

Croitoru (BNR): Fratilor, nu impozitati mai mult, colectati mai mult
Cresterea impozitelor ar putea duce la o colectare si mai slaba a veniturilor bugetare, in conditiile in care realitatea arata ca desi rata taxarii pe munca este printre cele mai inalte din UE, veniturile din contributii sunt in Romania printre cele mai mici, apreciaza consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

"Nu colectam suficient la actualele taxe, ceea ce-mi deschide ideea: fratilor, nu impozitati mai mult, colectati mai mult, pentru ca s-ar putea daca majorati taxele sa colectati si mai putin", a spus consilierul guvernatorului BNR la un seminar privind creditarea economiei.

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a aratat ca Romania are una dintre cele mai inalte rate legale de taxare a muncii din UE, pentru un salariu mic plasandu-se pe pozitia a opta la aceasta categorie, cu 43%. Salariile mici beneficiaza si de cele mai mari deduceri relative.

Insa rata efectiva de taxare, calculata prin raportarea veniturilor incasate din contributiile de asigurari sociale si din impozitul pe venit la salariile brute din economie, inclusiv cele platite la negru, este de numai 28%, ceea ce plaseaza Romania pe locul 4 la cele mai slabe venituri.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Din datele prezentate de Ionut Dumitru, daca se analizeaza raportul dintre nivelul taxelor si gradul de incasare Romania are cea mai slaba performanta din UE.

Seful Consiliului Fiscal a precizat ca, potrivit datelor Institutului National de Statistica, in Romania lucreaza "la negru" peste 1,8 milioane de persoane.

El a aratat ca evaziunea este inalta si la alte capitole de impozite si taxe. Astfel, evaziunea fiscala doar la CAS si TVA trece de 10% din PIB, iar daca se adauga accizele aceasta depasesete, probabil 15% din PIB.

"Daca s-ar colecta doar 30% din evaziunea fiscala, Romania ar avea acum excedent bugetar", a conchis Ionut Dumitru.

La randul sau Napoleon Pop, membru in Consiliul de Administratie al BNR, considera ca o solutie pentru reducerea evaziunii ar reprezenta-o eliminarea exceptiilor la taxare, care s-ar putea aplica in conditiile unor taxe mai mici, ceea ce ar aduce un plus de conformare voluntara.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1870 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Explică-le asta contopistilor, că nici din căderea Imperiului Roman

după potlogăria inmultirii lunilor anului de la 10 la 12 (numai ca să ridice in mod corespunzător impozitele si dobanzile), de n-a mai plătit nimeni, n-au invătat nimic!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor