Croitoru (BNR): Fratilor, nu impozitati mai mult, colectati mai mult

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 22:10
2853 citiri
Croitoru (BNR): Fratilor, nu impozitati mai mult, colectati mai mult

Cresterea impozitelor ar putea duce la o colectare si mai slaba a veniturilor bugetare, in conditiile in care realitatea arata ca desi rata taxarii pe munca este printre cele mai inalte din UE, veniturile din contributii sunt in Romania printre cele mai mici, apreciaza consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

"Nu colectam suficient la actualele taxe, ceea ce-mi deschide ideea: fratilor, nu impozitati mai mult, colectati mai mult, pentru ca s-ar putea daca majorati taxele sa colectati si mai putin", a spus consilierul guvernatorului BNR la un seminar privind creditarea economiei.

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a aratat ca Romania are una dintre cele mai inalte rate legale de taxare a muncii din UE, pentru un salariu mic plasandu-se pe pozitia a opta la aceasta categorie, cu 43%. Salariile mici beneficiaza si de cele mai mari deduceri relative.

Insa rata efectiva de taxare, calculata prin raportarea veniturilor incasate din contributiile de asigurari sociale si din impozitul pe venit la salariile brute din economie, inclusiv cele platite la negru, este de numai 28%, ceea ce plaseaza Romania pe locul 4 la cele mai slabe venituri.

Din datele prezentate de Ionut Dumitru, daca se analizeaza raportul dintre nivelul taxelor si gradul de incasare Romania are cea mai slaba performanta din UE.

Seful Consiliului Fiscal a precizat ca, potrivit datelor Institutului National de Statistica, in Romania lucreaza "la negru" peste 1,8 milioane de persoane.

El a aratat ca evaziunea este inalta si la alte capitole de impozite si taxe. Astfel, evaziunea fiscala doar la CAS si TVA trece de 10% din PIB, iar daca se adauga accizele aceasta depasesete, probabil 15% din PIB.

"Daca s-ar colecta doar 30% din evaziunea fiscala, Romania ar avea acum excedent bugetar", a conchis Ionut Dumitru.

La randul sau Napoleon Pop, membru in Consiliul de Administratie al BNR, considera ca o solutie pentru reducerea evaziunii ar reprezenta-o eliminarea exceptiilor la taxare, care s-ar putea aplica in conditiile unor taxe mai mici, ceea ce ar aduce un plus de conformare voluntara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#crestere impozite colectare, #Lucian Croitoru colectare taxe, #taxe impozite Romania , #evaziune
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5