Cu cat a scazut economia subterana din Romania in zece ani - raport Visa Europe

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 23:40
2986 citiri
Cu cat a scazut economia subterana din Romania in zece ani - raport Visa Europe

Economia subterana din Romania a scazut semnificativ in ultimii zece ani, din cauza pregatirilor pentru aderarea la Uniunea Europeana, crizei financiare globale si cresterii platilor electronice, insa tara noastra se situeaza in continuare pe locul doi in Europa in ceea ce priveste ponderea acesteia in PIB.

Astfel, economia subterana din Romania este estimata la 39,6 miliarde euro in 2013, in scadere cu peste 3,5% fata de 2008 si cu aproape 15% comparativ cu 2003, potrivit unui raport publicat de Visa Europe.

Cu toate acestea, Romania se situeaza in continuare pe locul doi in Europa in ceea ce priveste ponderea economiei subterane in PIB, estimata la 28% in 2013, la egalitate cu Croatia, Estonia si Lituania, state surclasate doar de Bulgaria, cu o pondere de 31%, potrivit studiului publicat de Visa Europe.

Economia subterana din Romania a inregistrat o evolutie mixta in termeni absoluti incepand cu 2008, in pofida tendintei evidente de limitare a acestui fenomen inregistrata in ultimii zece ani, potrivit raportului "Economia subterana in Europa - Utilizarea sistemelor de plati electronice pentru combaterea economiei subterane".

PIB-ul Romaniei, exprimat in euro, va reveni in 2013 la valoarea din 2008, in timp ce economia subterana va scadea cu 1,5 miliarde euro in aceasta perioada, potrivit estimarilor incluse in raportul Visa Europe.

"Sistemele de plati electronice ajuta in mod clar la reducerea economiei subterane. In prezent, Romania se situeaza cu mult in urma mediei UE de 180 de tranzactii electronice (transferuri bancare, operatiuni de direct debit si pe carduri) pe cap de locuitor, cu doar 16 tranzactii electronice pe an. Reducerea circulatiei numerarului poate reprezenta un instrument eficient de combatere a economiei subterane.

Dar pentru a rupe cercul vicios al numerarului este nevoie de eforturi comune ale autoritatilor publice, bancilor si sistemelor de plati, indreptate catre cresterea gradului de bancarizare, extinderea retelei de acceptare si crearea unor stimulente pentru sustinerea cresterii utilizarii cardurilor", a declarat Catalin Cretu, director general Romania, Visa Europe.

In 2013, se estimeaza ca economia subterana din Europa va atinge nivelul de 2.100 miliarde euro, reprezentand 18,5% din activitatea economica din Europa.

Amploarea economiei subterane in Europa variaza de la 8-10% din PIB in Elvetia, Austria, Olanda si Marea Britanie, la aproape 30% din PIB in Bulgaria, Romania, Croatia, Lituania si Estonia.

C.S.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#economie subterana Romania, #plati card Romania, #evaziune , #evaziune
Comentarii