Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Cutitul a ajuns la os: taxa pe bogatie bate la usa

Marti, 27 Septembrie 2011, ora 07:28
7039 citiri
Cutitul a ajuns la os: taxa pe bogatie bate la usa
Foto: Srbijanet

In timp ce noi ne cramponam de cota unica fara limite, bogatii de pe ambele maluri ale Atlanticului se simt asezati cam incomod in fotoliile de lux si nu se feresc sa accepte impozite oricat de mari, numai sa apara in ochii lumii ca au contribuit pe masura lor la redresarea economiei.

Sa plateasca bogatii

Exemplul personal l-a dat unul din cei mai mari bogatasi ai planetei, Warren Buffett, posesor al unei averi de 47 de miliarde de dolari, dispus sa fie impozitat exemplar, chiar daca cea mai mare parte din beneficiile lui sunt deja demult indreptate inspre actiuni filantropice.

El a dat semnalul si insusi presedintele Obama a inteles mesajul. In SUA s-a pregatit deja baza legislativa pentru ca cei cu avere sa fie supusi unor impozite pe masura.

In Europa, mesajul presedintelui american a prins imediat ecou. "Faire payer les riches" (sa plateasca bogatii) este cuvantul de ordine in Franta, iar oameni de afaceri de mare prestigiu, ca Maurice Levy sau Pierre Berge, au subscris imediat.

In Germania, revista Die Zeit a titrat pe prima pagina cazul a patru miliardari care si-au anuntat si ei, in public, disponibilitatea sa suporte impozite suplimentare - taxa pe bogatie.

Michael Otto, magnatul comertului prin corespondenta, a carui avere este estimata la 16,6 miliarde de dolari a declarat, de asemenea, cu nonsalanta, presei: "Nu ma deranjeaza deloc daca mi se mareste simtitor impozitul pe profit".

Criza si-a luat un concediu, dar poate veni inapoi

Marii oameni de afaceri nu se feresc de ochii lumii, ba, dimpotriva, isi afiseaza dorinta de a fi supraimpozitati, ca sa vada multimea cum au pus ei umarul spre binele tuturor.

Spania, unde nemultumirile clocotesc in oala, a adoptat rapid un set de reglementari vizand impunerea suplimantara a celor cu venituri aflate peste anumite limite.

Nicaieri, nici in Europa nici in America, nu mai este la moda teoria dupa care profitul trebuie sa fie cat mai mare, pentru ca, odata incasat, el va fi reinvestit si se vor crea noi locuri de munca, in plin somaj.

Altii sunt prudenti, ca sa nu spun chiar speriati. Criza n-a trecut, ea si-a luat numai un scurt concediu de odihna, iar semnalele spun ca va reveni. In plus, se stie ca, daca peste o criza economico-financiara mai vine si una sociala, situatia poate scapa usor de sub control.

Iar, daca scapa de sub control, nimic nu este mai simplu decat sa apara un nou Robin Hood, sa se puna in fruntea multimii, sa demonstreze public cum ia totul de la cei bogati, le da celor saraci si-i face pe toti fericiti.

Ce inseamna proportii rezonabile?

Este normal, deci, sa-i vedem pe bogati cum se ofera sa fie impozitati suplimentar, conform regulei: paza buna trece primejdia rea. Numai ca problema nu-i simpla: nimeni nu este atat de priceput incat sa stabileasca de la ce suma incolo esti bogat ca sa platesti suplimentar si de unde in jos esti scutit de corvoada.

Se pare ca aici se impiedica toate bunele intentii ce paveaza faimosul drum spre iad. Bogatia nu este aceeasi in toate tarile. Una este sa fii magnat in SUA, alta bogat in Franta sau Germania si alta sa fii imbuibat prin Romania sau Bulgaria.

Un articol publicat in La Tribune recomanda calcularea contributiei "in proportii rezonabile, cu grija pentru a evita efecte economice nedorite, cum ar fi migrarea capitalurilor sau evaziunea fiscala".

Corect, dar foarte general. In SUA, s-a si avansat nivelul de bogatie de la care ar trebui sa inceapa impozitarea suplimentara: un milion de dolari. In Germania, s-a propus un impozit de 45% asupra veniturilor ce depasesc 250.000 de euro pe an. In Anglia, exista deja introdus un impozit de 50% pentru veniturile care depasesc 170.000 de euro.

Pericolul efectului advers

Pentru economia nationala a respectivelor tari, asemenea masuri inseamna nu numai un plus de imagine, dar si un venit suplimentar la stat. Imaginea este sigura, dar venitul ar putea sa fie iluzoriu, tinand seama de posibilul efect advers: inerenta migrare a capitalurilor.

Chiar daca magnatii declara voiosi ca abia asteptau ocazia sa plateasca impozite grele, obisnuitul afacerist prosper isi va urmari, in continuare, interesele si va fi tentat sa-si mute sediul acolo unde statul il stoarce mai putin.

In zona noastra balcanica, deocamdata statul stie sa taie salariile celor saraci, dar impozitul pe bogatie, daca va ajunge pe mana parlamentului, nu-mi vine sa cred ca va fi aprobat vreodata de catre bogatii aflati acolo.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#taxa bogatie, #taxa suplimentara bogati, #criza zona euro , #evaziune