Evaziunea fiscala din Romania se ridica la 15 miliarde de euro

Marti, 08 Iunie 2010, ora 22:36
2301 citiri
Evaziunea fiscala din Romania se ridica la 15 miliarde de euro

Evaziunea fiscala din Romania se ridica in acest moment la 15 miliarde de euro, dintre care aproape patru miliarde reprezinta evaziune fiscala prin fraudarea platii TVA la achizitiile intracomunitare, a declarat, marti, Gabriel Biris, Managing Partner la Biris-Goran.

"Evaziunea fiscala se ridica la cel putin 15 mliarde de euro, in conditiile in care doar partea legata de fraudarea TVA la achizitiile intracomunitare din cauza reglementarii defectuoase a legilor reprezinta 3,3% din PIB, respectiv aproape patru miliarde de euro. Cea mai mare parte a evaziunii fiscale legata de TVA o reprezinta fraudarea bugetului de stat in comertul cu alimente", a spus Gabriel Biris.

Romania discuta cu CE pentru a nu primi infringement pe ordonanta privind combaterea evaziunii fiscale, iar guvernul va aplica masurile din ordonanta doar pana la 31 decembrie pentru a reduce riscul oricaror penalitati, a declarat, marti, ministrul de finante, Sebastian Vladescu, fara insa a preciza la cat se ridica evaziunea fiscala in Romania.

"Riscul procedurii de infringement a fost asumat, insa s-a luat aceasta masura pentru a reduce evaziunea cu plata TVA in domeniul intracomunitar. Ordonanta se va apolica pe o perioada limitata pentru a diminua riscul oricaror penalitati generate de procedura de infringement. Vom face tot ce este necesar ca sa iesim din aceasta procedura inainte de a fi penalitati", a spus Vladescu.

Ministrul finantelor a precizat ca ordonanta de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale va deveni aplicabila din aceasta saptamana sau cel tarziu pana la sfarsitul saptamanii viitoare, sustinand ca este nevoie de acest act normativ pentru a pune la punct un sistem de control pentru combaterea ilegalitatilor in ce priveste restituirea de TVA.

Cea mai mare evaziune fiscala se face la tutun, alcool si produsele petroliere, precum si in zona produselor alimentare "care intra in Romania si nu au taxe, fiind in sistemul extracomunitar, acestea urmand a se vinde in diferite locatii fara factura, ceea ce pagubeste bugetul de neplata TVA", a adaugat Vladescu.

Citeste si:
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...