Haos dupa eliminarea formularului 088: Fiscul are functionari nepregatiti si tine interviurile la ghiseu

Joi, 02 Martie 2017, ora 19:32
3325 citiri
Haos dupa eliminarea formularului 088: Fiscul are functionari nepregatiti si tine interviurile la ghiseu
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Formularul 088 a fost eliminat, insa acum firmele au probleme mult mai mari pentru ca nu mai exista o procedura unitara de analiza pentru acordarea codului de TVA, iar ANAF nu are capacitatea necesara pentru o astfel de analiza, sustine Angela Rosca, managing partner TaxHouse.

"Nu mai exista formularul 088, dar acum e mai rau, pentru ca fiecare cere ce vrea. Macar cu 088 stiam cu ce trebuie sa ne ducem la Fisc, dar acum nu mai stim, pentru ca fiecare Fisc are alta lista, care circula informal. Ne-am bucurat degeaba.

Eu, personal, nu m-am bucurat pentru ca am muncit foarte mult sa modificam, sa facem formularul mai digerabil pentru mediul de business onest, si, in sfarsit, cand reusisem sa ne apropiem de un deziderat, s-a anulat. Ne-am bucurat intr-un fel, dar ne-am dat seama ca am cazut intr-o plasa si mai mare, ca acum este mult mai greu. Acum lucrez la inregistrarea a doua firme mari, cu interviuri la ANAF, in fata unor ghisee improprii, cu un personal care nu stie sa intrebe, s.a.m.d", a explicat, joi, Angela Rosca, in cadrul unei conferinte pe teme de antreprenoriat.

Ea sustine ca nu contesta dreptul ANAF de a analiza capacitatea firmelor de a face afaceri, insa sustine ca institutia nu are personal pregatit in acest scop.

"Este un articol din Codul fiscal care da dreptul ANAF sa faca analiza capacitatii firmei de a face afaceri. Ar fi ideal ca ANAF sa faca aceasta analiza, daca ar putea sa o faca in mod real. Problema pragmatica este, de fapt, ca nu o pot face pentru ca nu au cu cine", a mai spus consultantul citat.

Referitor la efectele aplicarii formularului 088, Angela Rosca este de parere ca acesta a dus la scaderea evaziunii fiscale, dar doar in zona micro, nu in ceea ce priveste marea evaziune.

"Fiscul spune ca au reusit sa mai opreasca din evaziunea pe care ei o percepeau in zona firmelor ascunse in spatele unor persoane care, de fapt, nu aveau bune intentii. Nu cred ca a reusit sa opreasca marea evaziune, dar micro-evaziunea din TVA sau genul de evaziune de tip carusel probabil genul acesta s-a oprit, dar cu ce costuri pentru antreprenorii onesti?", a adaugat Rosca.

Pe de alta parte, ea sustine ca anul acesta se vor intensifica controalele fiscului la marile companii, in special pe zona de preturi de transfer, dar si litigiile dintre companii si Fisc.

In alta ordine de idei, consultantul citat sustine ca, la jumatatea anului, s-ar putea sa asistam la introducerea impozitului progresiv.

"S-ar putea, la jumatatea anului, sa vedem un impozit progresiv. Este o discutie care se pune pe agenda fiecarui guvern de ani de zile, mai transparent sau mai putin. Depinde de executia bugetara, dar deja ianuarie nu arata bine", a subliniat Angela Rosca.

Formularul 088 a fost introdus la 1 februarie 2015, printr-un ordin ANAF. Firmele care solicita inregistrarea in scopuri de TVA trebuiau sa completeze si formularul 088 - Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA.

In acest formular, erau impuse 20 de criterii de evaluare a firmelor care solicitau inregistrarea in scopuri de TVA sau era necesar de fiecare data cand se schimbau sediul, actionarii sau administratorii unei societatii comerciale.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#formular 088 eliminat , #evaziune