De ce intretin politicienii evaziunea fiscala?

Autor: Dragos Dragoteanu - antreprenor
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 09:21
3393 citiri
De ce intretin politicienii evaziunea fiscala?

Romania nu-si permite inca luxul de a combate acest flagel. Ar fi un privilegiu pentru ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) sa fie lasata sa-si faca datoria. Adevarul doare uneori, dar trebuie spus. De ce este vital pentru guvernanti sa existe un grad ridicat de evaziune fiscala, premeditata sau din... obisnuinta?

Daca autoritatile ar incerca sa starpeasca hotia la nivel national, in maximum 2-3 luni, cred ca orice guvern ar trebui sa se ascunda in munti, nu numai sa se mute premierul intr-o unitate militara.

Gradul de colectare a darilor populatiei si firmelor catre stat a scazut dramatic in ultimii 5 ani. In schimb, deficitul bugetar a crescut si nevoia de lichiditati pentru visteria statului a fost acoperita lunar prin imprumuturi de peste un miliard de euro.

Pe timp de criza, poporul trebuie tinut in haturi, dar nu prea strans. Cea mai buna metoda, zic eu, este sa-l lasi mai lejer. Sa se simta relativ liber, inclusiv in privinta evaziunii fiscale.

Opinia mea este ca guvernul trage sforile administratiei publice centrale, politicienii isi ating obiectivele personale, iar cetatenii nu trebuie sa se simta agresati fiscal. Daca Directia Antifrauda nou infiintata ar fi lasata sa-si faca datoria, cred ca niciun partid nu ar mai exista pe scena politica mult timp. Motivul ar fi foarte simplu: ar disparea sponsorii.

Gandirea cetateanului de rand s-a simplificat in ultimul timp. Dovada sta faptul ca multi ani de zile niciun miting serios nu a mai avut loc in aceasta tara. Societatea civila e ca si inexistenta. Constat ca mentalitatea multora se poate reduce la o singura fraza: "noi am inchis ochii la furaciunile politicienilor si nu i-am deranjat deloc, supravietuind prin evaziune fiscala."

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu - persoana publica cu cea mai mare incredere in randul romanilor - a recunoscut acest lucru.

Despre asta este vorba. Despre supravietuire. A incerca sa starpesti evaziunea fiscala in perioade dificile economic este o adevarata sinucidere pentru orice guvern. Romania ar arata altfel daca milioane de romani ar fi haituiti de ANAF pentru tot felul de probleme fiscale si ar exista reglementari legale prin care simplii cetateni ar fi constransi sa fie corecti fata de stat, chiar si punctuali.

Cum se manifesta toleranta Guvernului fata de evaziunea fiscala? Raspunsul vine din libertatea oferita cetatenilor de rand, in relatia cu statul. Ai taxe si impozite neachitate, fie ca persoana fizica sau juridica? Ai intretinerea neplatita la bloc de 6 luni? Ai diverse dari neachitate? Nicio problema! Poti sa votezi. Poti sa pleci in concediu. Poti sa supravietuiesti mult timp cu datorii. Pana la un punct, poti orice!

Statul nu ia masuri ferme decat in cazuri extreme. Mai precis, are instrumentele necesare sa combata masiv evaziunea fiscala, dar sunt sigur ca nu-si permite acest lux.

Ar putea fi o adevarata revolutie fiscala pentru un stat ca Romania sa inceapa o campanie eficienta si serioasa in vederea maririi gradului de colectare la buget. De aceea, anual se pierd cateva zeci de miliarde de euro din cauza proastei administrari a sistemului fiscal. Acest lucru este cunoscut si recunoscut,

Cum combat autoritatile evaziunea fiscala? Selectiv sau generic. Selectiv, in functie de interese si informatii, generic, la nivel declarativ. Inchid un ochi pentru sponsorii politici si cu celalalt vad companiile care fac profit si nu-l declara integral.

Campaniile electorale trebuie intretinute cu bani, nu cu vorbe-n vant. De aceea, clientii contractelor cu statul au interese directe fata de banii publici.

Alte tari au reusit sa reduca evaziunea fiscala prin diverse metode: loterie fiscala, cu premii pentru cei care solicita bon fiscal, diverse forme de deducere fiscala sau chiar amnistie. In acest mod, state dezvoltate s-au emergente din UE au reusit sa mareasca substantial gradul de colectare, facand dovada ca exista metode concrete, daca exista vointa politica.

Din pacate, guvernantii din Romania se pare ca au alte prioritati.

In egala masura, cred ca si romanul simplu are alte preocupari si nu este deloc interesat de insanatosirea sistemului fiscal. Chiar daca vrea sa fie corect, devine complice la un sistem fiscal bolnav. Prefera sa cumpere ceva mai ieftin, inchizand ochii in fata unui furnizor, care trebuie sa supravietuiasca si ocoleste darile catre stat.

Inainte de orice, chiar daca sunt saraci si supravietuiesc la limita, romanii sunt votanti. Masa electorala este vitala pentru politicieni pentru ca prin voturile acesteia reusesc sa supravietuiasca la conducerea acestei tari. Acest lucru conteaza al naibii de mult intr-o tara in care salariul minim pe economie este cel mai mic din Uniunea Europeana.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#evaziune fiscala Romania, #masuri evaziune fiscala , #evaziune
Comentarii