Masurile impotriva evaziunii fiscale ar putea atrage mania CE

Joi, 27 Mai 2010, ora 18:11
3428 citiri
Masurile impotriva evaziunii fiscale ar putea atrage mania CE

Combaterea evaziunii fiscale este una din principalele arme pe care Guvernul vrea sa le foloseasca pentru a reduce cheltuielile bugetare si sa sporeasca veniturile, insa masurile impuse incalca legislatia comunitara, Guvernul riscand sactiuni drastice din partea Uniunii Europene, potrivit specialistilor de la Deloitte.

In proiectul de lege dat in lucru, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, se mentioneaza infiintarea de puncte de control fiscal pentru plata taxei pe valoare adaugata (TVA) la achizitiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peste zahar si materiale de constructie.

"Instituirea unor astfel de bariere de comert inseamna incalcarea principiului fundamental al liberei circulatii a marfurilor, consimtit de statul roman prin semnarea Tratatului de Aderare. O astfel de actiune va fi, cu siguranta, amendata prompt de institutiile europene si statul roman s-ar putea afla in postura de a suporta costuri semnificative", a explicat Pieter Wessel, partener in cadrul firmei de consultanta Deloitte.

"Desi nota de fundamentare a proiectului semnaleaza incalcarea reglementarilor comunitare, Guvernul se bazeaza, probabil, pe o reactie intarziata din partea reprezentantilor Comisiei Europene, mizand pe procedurile complexe si de durata care conduc la declansarea procedurii de infringement", a adaugat acesta.

Preturi mai mari pentru produsele de lux

De asemenea, proiectul de Ordonanta de Urgenta prevede reintroducerea accizelor pentru unele produse de lux, cum ar fi blanurile, parfumurile sau bijuteriile, ceea ce incalca prevederile Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene.

"In aceste conditii, toti cei care vor fi nevoiti sa achite aceste taxe vor putea cere restituirea lor de la statul roman. Mai mult, Comisia Europeana a sesizat deja Romania in legatura cu aceasta incalcare a legislatiei comunitare, iar statul roman a fost de acord sa elimine aceste accize interne, incepand cu 1 ianuarie 2010", a adaugat Wessel.

Incepand cu 1 august 2010, Ordonanta de Urgenta propune sa fie interzisa functionarea antrepozitelor de depozitare de produse accizabile, printre care se numara alcoolul, tutunul si produsele energetice, ceea ce, in opinia specialistilor de la Deloitte, va reprezenta un obstacol in plus pentru desfasurarea comertului cu aceste produse.

In plus, aceasta masura ar incalca principiul securitatii juridice, deoarece fiecarui contribuabil trebuie sa poata planifica activitatea pe termen lung, avand garantia stabilitatii legislatiei.

Potrivit lui Wessel, desi se impun anumite masuri de austeritate, avand in vedere nevoile bugetare din acest moment, masurile anuntate in proiectul OG pentru combatarea evaziunii fiscale ar putea avea costuri mult prea mari pentru a le justifica implementarea.

Potrivit Ordonantei de Urgenta, masurile ar fi luate deoarece este nevoie urgenta de combarea fraudei fiscale in domeniul TVA, dar si de stabilirea unor standarde minime comune pentru inregistrarea si scoaterea din evidenta a persoanelor impozabile care efectueaza operatiuni de comert intracomunitar.

De asemenea, guvernantii vor sa asigure, astfel, o mai buna monitorizare a operatorilor economici care desfasoara operatiuni cu produse accizabile si vor ca, prin aceste masuri, sa creasca gradul de colectare a veniturilor bugetare.

Citeste si:
Evazioniști săltați de poliție după ce timp de aproape un an au vândut electrocasnice pe internet fără să înregistreze tranzacțiile VIDEO
Evazioniști săltați de poliție după ce timp de aproape un an au vândut electrocasnice pe internet fără să înregistreze tranzacțiile VIDEO
Anchetatorii au descoperit că infractorii achiziționau produsele prin firme fantome și le revindeau pe internet, inclusiv prin site-uri cunoscute. Joi, 18 noiembrie, poliția economică a...
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...