Ministri cu economia pe mana implicati in fraude de ordinul miliardelor

Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 07:20
3934 citiri
Ministri cu economia pe mana implicati in fraude de ordinul miliardelor

Demnitari din diferite tari carora le-a fost incredintata sarcina vitala de a proteja si dezvolta economia nationala au fost legati in ultimii ani de fraude de ordinul miliardelor.

Piata indiana de telecomunicatii a fost puternic lovita in 2008 de un caz de coruptie de miliarde de dolari, in care a fost implicat ministrul indian de resort din acea perioada, Andimuthu Raja.

Acesta a fost acuzat in 2011 de conspiratie, fals si frauda dupa ce a vandut, in 2008, licente de telefonie mobila de generatia a doua la un pret mult mai scazut decat cel al pietei, favorizand, potrivit anchetatorilor, accesul anumitor companii la tranzactie. Autoritatile au estimat pierderile la aproape 40 de miliarde de dolari, a notat la acea data BBC.

Desi a negat acuzatiile, Raja, 49 de ani, a fost fortat sa demisioneze. A fost arestat in februarie 2011 si eliberat pe cautiune dupa 15 luni. Procesul in care este acuzat de actele de coruptie descrise a fost deschis in noiembrie 2011. Daca va fi gasit vinovat, Raja ar putea fi inchis pe viata.

India are una dintre cele mai mari piete de telefonie mobila din lume, cu aproximativ jumatate de miliard de utilizatori in 2011.

In Slovacia, Pavol Rusko, 49 de ani, fost ministru al economiei si presedinte al defunctului partid liberal ANO, a fost protagonistul unui urias scandal in 2005 legat de privatizarea companiei energetice PCC (in prezent PPC Energy Group) din Bratislava, in urma caruia a fost demis. Potrivit anchetatorilor, compania a fost vanduta la un pret subevaluat grupului de investitii Penta.

El a fost acuzat abia in martie 2012 de presupuse infractiuni savarsite in procesul de privatizare, care au provocat statului pagube evaluate la peste 42 de milioane de euro.

Rusko a numit acuzatiile absurde si a anuntat ca va apela la justitie pentru a se apara, conform conform The Slovak Spectator.

Cateva zile mai tarziu, acuzatiile anchetatorilor au fost respinse de Biroul Procurorului General, care a stabilit ca privatizarea putea fi controlata doar de catre Fondul National de Proprietate, institutie infiintata in Slovacia in acest scop, iar Rusko nu putea influenta contractul.

In cazul in care ar fi fost condamnat, fostul ministru risca intre cinci si 12 ani de inchisoare.

In decembrie 2012, procurorii greci au inceput urmarirea lui Yiannos Papantoniou, 64 de ani, fost ministru al economiei, finantelor si apararii, dupa ce o publicatie locala a denuntat incheierea frauduloasa, in 2001, a unor contracte prin fusesera cumparate elicoptere la un pret cu aproximativ 70 milioane de euro mai mare decat cel real, potrivit Greek Reporter.

Papantoniou a declarat ca informatiile publicate sunt false.

Yiannos Papantoniou a fost ministru al economiei si finantelor din 1994 pana in 2001 si ministru al apararii in perioada 2001-2004. Datorita eforturilor sale, Grecia a aderat cu succes la zona euro in 2001. Din 2009, statul elen este punctul nevralgic al crizei datoriilor din regiune.

Ministrul francez al Bugetului, anchetat pentru frauda fiscala

Cel mai recent este cazul ministrului francez al Bugetului, Jerome Cahuzac, in varsta de 60 de ani, unul dintre cei mai importanti lideri ai luptei impotriva evaziunii fiscale, anchetat el insusi in prezent de catre parchetul francez pentru posibila savarsire a unei astfel de infractiuni.

O ancheta preliminara a fost declansata dupa ce presa franceza de investigatie a sustinut ca ministrul a detinut timp de 20 de ani, pana in 2010, un cont bancar secret in Elvetia, pentru evita taxele ridicate din tara sa.

Citeste si:
Mihai Chirica se dezice de George Smion, după ce l-a susținut la alegerile europarlamentare. „Se crede o persoană mesianică, care va veni și va salva România” VIDEO
Mihai Chirica se dezice de George Smion, după ce l-a susținut la alegerile europarlamentare. „Se crede o persoană mesianică, care va veni și va salva România” VIDEO
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, cel care l-a susținut pe liderul AUR George Simion la alegerile europarlamentare din 2019, și-a schimbat opinia despre acesta. Chirica a declarat...
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţine, într-o postare pe Facebook, că viitorul Congres al PNL, programat peste o săptămână la...
Sursa: Ziare.com