Proiectul care ii scapa pe evazionisti de urmarirea penala daca achita prejudiciul a trecut de Parlament

Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 14:32
4613 citiri
Proiectul care ii scapa pe evazionisti de urmarirea penala daca achita prejudiciul a trecut de Parlament
Foto: Arhiva Ziare.com

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, in calitate de for decizional, proiectul de lege pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Proiectul prevede ca, daca unul dintre inculpati achita prejudiciul integral plus 20%, toti ceilalti acuzati scapa de urmarirea penala.

Deputatii au adoptat initiativa cu 188 voturi "pentru", 38 "impotriva" si trei abtineri.

Initiativa prevede ca, "in cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art. 8 si 9, daca, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la primul termen de judecata, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, se va dispune, o singura data, renuntarea la urmarirea penala".

Alte modificari aduse prin adoptarea proiectului legislativ:

"In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazuta la art. 8 si 9, daca este stabilita prin hotarare judecatoreasca obligatia inculpatului de a acoperi in termen de un an de la pronuntarea sentintei prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalizarile, instanta poate dispune o singura data suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.

In situatia in care condamnatul nu acopera suma dispusa in termenul stabilit, suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere se va transforma in pedeapsa inschisorii cu executare.

In cazul in care marimea evaziunii fiscale prevazuta la art. 8 si 9 justifica o astfel de masura instanta poate dispune acoperirea sumelor prevazute la alineatele precedente intr-un interval de 1-3 ani, neplata acestora avand urmarile prevazute in alineatul precedent".

Proiectul legislativ a fost initiat de mai multi parlamentari din PSD, printre care si Catalin Radulescu.

Propunerea legislativa a fost adoptata de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, astfel ca va ajunge la presedintele Romaniei pentru promulgare.

Ungaria a ajuns cea mai săracă țară din UE la indicatorul consum. Inflație record de peste 17%
Ungaria a ajuns cea mai săracă țară din UE la indicatorul consum. Inflație record de peste 17%
Consumul maghiarilor a fost cel mai scăzut în 2023 comparat cu întreaga Uniune Europeană, iar cauza principală ar fi inflația record care a ajuns la 17%. În anul 2022, Bulgaria s-a...
De când va putea fi folosită e-Factura simplificată. Modificările anunțate de ministrul Finanțelor
De când va putea fi folosită e-Factura simplificată. Modificările anunțate de ministrul Finanțelor
Ultimele teste pe aplicaţia simplificată pentru firmele mici care nu au un volum mare de facturi s-au efectuat luni, 4 martie, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la Palatul...
#evaziune prejudiciu achitat, #lege combatere evaziune , #evaziune