Radulescu, BNR: Evaziunea fiscala este o problema de securitate nationala

Joi, 30 Septembrie 2010, ora 17:20
1904 citiri
Radulescu, BNR: Evaziunea fiscala este o problema de securitate nationala
Foto: Sfin

Evaziunea fiscala este o adevarata problema de securitate nationala, fiind nevoie de o decizie politica pentru plata corecta a impozitelor, a declarat, joi, directorul directiei de audit din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, Eugen Radulescu.

"Exista slabiciuni majore pe intregul lant de colectare. Distorsiuni majore concurentiale. Unii platesc si altii nu platesc. Unii sunt puternici si la ei nu ajung controalele, controalele ajung numai la cei fraieri", a spus Radulescu, in conferinta "Coordonate de actualitate ale restructurarii economiei romanesti".

Din acest motiv, politicienii ar trebui sa decida "ca e timpul sa fim corecti in ceea ce priveste plata impozitelor", a adaugat oficialul BNR, care a adus aminte ca multi politicieni sustin, de exemplu, ca plata unui impozit in domeniul graului, de exemplu, ar scumpi pretul painii.

Potrivit spuselor sale, iesirea din criza este intarziata si de amanarea reglementarilor privind piata muncii, care, in acest moment, este foarte inflexibila, punand piedici atat in calea concedierilor, cat si a angajarilor.

In opinia sa, revenirea la cota progresiva de impozitare nu va echilibra bugetul, dar ar majore costurile cu forta de munca.

"S-ar intampla ce s-a mai intamplat, ori angajatorii ar plati la negru, ori ar merge la vecinii nostri unguri, care asta se pregatesc sa faca acum, sa introduca cota unica", explicat Radulescu.

Oficialul BNR a explicat ca exista cinci feluri de contributii la asigurari platite de angajator, trei platite de salariat, plus cota unica de 16%, ceea ce inseamna ca, la fiecare 100 de lei venit, 81,8 lei inseamna impozite pe salarii.

Daca s-ar reveni la sistemul din 2005, cu impozit de 40 la suta, fara modificarea contributiilor la asigurari, impozitele si taxele pe salarii s-ar ridica la 104,5 lei, pentru fiecare 100 de lei.

Radulescu sustine ca modificare cotei de impozitare nu ar avea un impact semnificativ asupra veniturilor la bugetul de stat, fiind nevoie, mai degraba, de o vointa politica pentru colectarea impozitelor.

De asemenea, pensiile reprezinta o povara pentru buget, avand in vedere ca din 1995, toate deciziile in aceasta privinta au fost in "directia opusa", a mai comentat Radulescu.

T.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#evaziune fiscala, #Eugen Radulescu BNR, #colectare impozite, #impozitare salarii , #evaziune