Reducerea evaziunii fiscale in Romania? Depinde de clientii politici

Luni, 14 Octombrie 2013, ora 09:32
3855 citiri
Reducerea evaziunii fiscale in Romania? Depinde de clientii politici
Foto: Realitatea

Romania pierde zilnic 54 de milioane euro din cauza evaziunii fiscale, potrivit datelor publicate la sfarsitul primului semestru al anului in curs de catre Institutului National de Statistica. O mare parte este provocata de contrabanda cu tigari, alcool si produse energetice.

Evaziunea din intreaga economie ajunge la 15% din PIB, adica aproximativ 20 de miliarde euro, releva Consiliul Fiscal.

Daca pe langa acest fenomen se adauga munca la negru, se poate constata ca statul pierde anual peste 38 de miliarde euro. Ceea ce inseamna ca economia subterana din Romania reprezinta aproape 30% din PIB.

Deocamdata, din nou masuri

In urma cu o luna, Directia Nationala Antifrauda Fiscala isi propunea sa faca primul pas al proiectului modernizarii administratiei fiscale, demers prevazut a fi implementat pana in 2018.

Partener ii va fi unul cu greutate, Banca Mondiala, iar primele rezultate sunt asteptate la jumatatea intervalului (2015). Cel putin asa arata schita planului, facuta publica de catre Gelu Diaconu, presedintele ANAF.

In 2015, Fiscul va achizitiona un sistem- pilot de implementare a modalitatilor de administrare a veniturilor. Proiectul valoreaza 70 de milioane euro si este realizat in colaborare cu Banca Mondiala. Va oferi asistenta financiara si tehnica pentru colectarea fondurilor, tehnologie informatica, pregatire profesionala etc.

Adevaruri si evaluari de la Finante

Ministrul Finantelor, liberalul Chitoiu, recunoaste voalat ca lupta cu cei doi colosi care musca din bugetul national: evaziunea si frauda fiscala, este una inegala. In zadar valurile de controale releva gauri economice enorme produse prin ocolirea grosiera a fiscalitatii.

Impozitele si taxele suplimentare, majorarile si penalitatile aplicate firmelor ce folosesc eficient parghiile economiei subterane se izbesc de un zid al neputintei.

Insusi Chitoiu admite ca "evidentele fiscale sunt incarcate cu sume care nu pot fi recuperate niciodata, pentru ca firmele respective ori sunt cesionate, ori nu mai au niciun fel de patrimoniu, ori actionarii sunt disparuti".

Detinatorul portofoliului economico- financiar i-a pus sub lupa pe marii evazionisti, vazand in Directia Antifrauda un infailibil soldat universal capabil sa produca pagube marcante celor ce eludeaza legile circuitului banilor.

Acelasi ministru nutreste speranta ca le va schimba naravul adeptilor evaziunii si fraudei fiscale, ca ii va prinde si le va confisca sumele. Vor fi intr-adevar furtuni, dar in pahare cu apa.

Eradicarea evaziunii fiscale, o utopie

Notiunile de lichidare a coruptiei si evaziunii fiscale clamate de dupa '89 incoace de toate guvernarile ce s-au perindat pe scena politica s-au dovedit sloganuri populiste, goale de continut.

Nimeni nu mai crede in ele, nici macar cei care le emit. Evaziunea fiscala nu a fost si nu poate fi eradicata nicaieri in lume. Limitata, poate, dar anihilarea, scoaterea ei din circuit este o utopie.

Romania se afla intr-un top de neinvidiat al acestui flagel, alaturi de tari din fostul spatiu sovietic: Azerbaidjan, Kargazstan, Georgia, Moldova. Cel putin aceste state dispun de tot atata democratie economica precum Mama Rusia, cea care le-a tutelat decenii intregi.

Dar Romania, ca membra cu reguli clar impuse de "concernul" european, de ce se regaseste intr-o asemenea companie? Desi este monitorizata cu un sever ochi de Argus de mai toate cancelariile continentale.

Evazionistii si umbrela politica

Ponderea fraudelor si evaziunii fiscale provine din banii de partid. Sumele din economia neagra sunt uriase, au un circuit precis si atent calculate de catre cei ce le manipuleaza. Ele sunt estimate, insa imposibil de cuantificat cu acuratete, oricat s-ar stradui Fiscul.

Acesta nu poate stavili scurgerea banilor prin economia subterana si, implicit, justitia nu are cum interveni. De altfel, capitolul este tabu. Ermetizat, cu acces incontrolabil din partea autoritatilor, la fonduri derulate mai ales in campaniile electorale.

Criza economica si fiscalitatea supradimensionata ii determina pe agentii economici sa adauge, inventiv, noi trucuri prin care sa dribleze statul. Altfel spus, evazionistii de anvergura sunt si vor fi intotdeauna cu un pas inaintea ANAF cu intreaga sa trusa de instrumente punitive si de control. Deoarece primii sunt adesea beneficiarii scutului politic, acolo unde bratul legii ajunge rar sau deloc.

Teste in asteptare

Experimentul TVA de 9% la paine urmeaza sa ofere date despre eficienta combaterii evaziunii fiscale. Ca proiect adiacent este vizata si reducerea acestei taxe la produsele din carne. In contrapartida, se umbla la accize pe marfuri considerate a fi de lux.

Insa, consecinta materializata prin lovituri consistente date circuitului banilor negri este mai mult decat discutabila.

Se asteapta, pe langa altele, o crestere a nivelului veniturilor ca pondere in PIB. Fireste, tinta o constituie marii evazionisti vanati de organismele guvernamentale antifrauda. Cat de eficienta va fi aceasta noua cruciada, ramane de vazut.

Deocamdata, se intrezareste o imagine terna, dominata de sceptcicism.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#eradicare evaziune fiscala, #Romania in top evaziune, #pierderi milioane euro , #evaziune