Reuters: Cati bani pierde Romania din cauza evaziunii fiscale - Ponta presedinte, un risc

Joi, 30 Octombrie 2014, ora 17:41
9023 citiri
Reuters: Cati bani pierde Romania din cauza evaziunii fiscale - Ponta presedinte, un risc

Evaziunea fiscala din Romania este tratata pe larg in presa internationala, care atrage atentia ca tara noastra pierde in fiecare an 28 de miliarde de euro din cauza economiei subterane.

Reuters ilustreaza aceasta problema prin descrierea unui tablou binecunoscut de bucuresteni.

"In fiecare dimineata, sute de comercianti se inghesuie intr-o piata ieftina din partea de nord a Capitalei. Insa daca un inspector fiscal isi face aparitia, atunci ei strang totul, iar linistea se asterne foarte repede", se arata in articolul citat.

Evaziunea fiscala ramane un fenomen raspandit in Romania, in ciuda apelurilor repetate venite din partea Uniunii Europene (UE) pentru combaterea lui.

AFP: Evaziunea fiscala distruge Romania si trage in jos economia

Tara noastra este depasita doar de Bulgaria in topul statelor din UE care contorizeaza economia subterana ca procent din produsul intern brut, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta AT Kearney.

Unu din trei muncitori nu plateste impozitul pe venit si nu contribuie la fondul de pensii, arata Consiliul Fiscal.

"Este singura slujba pe care am gasit-o. Daca ma plang, mi-e teama ca seful ma va da afara", a spus unul dintre vanzatorii din piata amintita mai anterior, care e platit cu 1.000 de lei pe luna, o suma putin mai mare decat salariul minim.

In 2013, evaziunea fiscala a ajuns la 16,2% din PIB, insumand 22 miliarde de euro. Valoarea aproape s-a dublat in ultimii 14 ani, in anul 2.000 ea fiind de 9,1% din PIB.

Aceasta situatie nu reprezinta o veste buna pentru veniturile guvernamentale, astfel ca liderii politici aplica noi taxe romanilor cinstiti pentru a acoperi acest gol la buget, lasand putini bani care pot fi investiti in tara cu cea mai proasta infrastructura de pe batranul continent si unde 40 la suta din populatie nu are baie in casa, mai noteaza Reuters.

"Multe companii private inca fac evaziune fiscala, astfel ca fac concurenta neloiala celor cinstiti", a aratat Mihai Bogza, seful Consiliului Investitorilor Straini.

"Taxele care ar trebui colectate de la aceste societati vor fi recuperate prin cresterea birurilor existente", a adaugat acesta.

Ponta = inrautatirea situatiei

Mai mult, situatia s-ar putea inrautati dupa alegerile prezidentiale, mai comenteaza Reuters. Primul tur va avea loc, duminica, pe 2 noiembrie.

Sondajele il plaseaza ca favorit pe premierul Victor Ponta. El a anuntat taieri de taxe si o lista de cheltuieli in campanie, fara a spune de unde va face rost de bani pentru a implementa aceste planuri.

Deja actualul prim-ministru a redus TVA la paine, a redus CAS la angajator, a reintregit salariile si a promis ca va creste si mai mult salariul minim, aminteste Reuters.

Daca va castiga alegerile, Ponta si partidul sau social-democrat va avea o putere si mai mare, mai ales in lipsa rivalului sau, presedintele Traian Basescu, care isi va termina mandatul in luna decembrie, potrivit sursei citate.

Ce scriu AFP si Reuters despre pericolul Ponta presedinte

La toate acestea se adauga si faptul ca in Tratatul Fiscal se mentioneaza ca Romania trebuie sa isi reduca deficitul bugetar anul viitor la 1,4% din PIB, de la 2,2% in acest an, ceea ce inseamna cresterea birurilor sau colectarea mai buna a taxelor.

Evaziunea fiscala nu este ceva comun doar pentru micii afaceristi. Opt patroni din fotbal si oficiali, inclusiv un fost vicepremier, au fost inchisi anul acesta pentru coruptie si evaziunea fiscala, iar procurorii DNA investigheaza mai multi membri ai Parlamentului, mai scire Reuters.

Romania a inceput sa ia masuri pentru combaterea acestui fenomen. Banca Mondiala ajuta autoritatile fiscale sa adopte un proces care ar putea face ca nivelul de colectare sa creasca cu cel putin 3% in relatia cu PIB-ul pana in 2018, a spus Alberto Leyton, expert in sectorul public al institutiei internationale.

Eveniment Quarterly Report

România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană: ”Instituțiile au început să nu se mai joace”
România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană: ”Instituțiile au început să nu se mai joace”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, dar că a observat în ultima vreme o schimbare de atitudine la nivelul...
Nori negri asupra economiei europene: Managerii din economia reală anunță recesiunea ca sigură în 2023
Nori negri asupra economiei europene: Managerii din economia reală anunță recesiunea ca sigură în 2023
Economia zonei euro se va contracta probabil în trimestrul trei și nu va reveni prea curând pe creștere, apreciază managerii de achiziții chestionați în indexul PMI calculat de S&P Global....
#pierderi Romania evaziune fiscala, #evaziune fiscala Romania, #Ponta evaziune fiscala Romania , #evaziune