Romania, in cel mai ambitios proiect european anti-evaziune. In ce va consta

Luni, 15 Aprilie 2013, ora 21:10
5550 citiri
Romania, in cel mai ambitios proiect european anti-evaziune. In ce va consta

Romania s-a alaturat unuia dintre cele mai ambitioase proiecte pentru combaterea evaziunii fiscale si a spalarii de bani, initiat de cele mai mari economii din Uniunea Europeana, care reprezinta punctul culminant al acestei lupte desfasurate in continentul dominat de austeritate.

Este vorba de un proiect pilot, lansat de Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Spania si Polonia, care consta in schimburi de informatii despre conturile constituite la bancile din statele participante, avand in prim-plan constientizarea structurilor complicate pe care companiile le folosesc de obicei pentru a evita plata taxelor, noteaza Wall Street Journal.

"Instrumentele se afla pe masa, asteptand sa fie utilizate. Vrem ca standardele noastre ridicate de guvernare sa fie exportate la nivel global", a spus Algirdas Semeta, comisarul european pentru taxe.

Tara noastra, alaturi de Olanda, Belgia si Polonia, si-a exprimat intentia de a lua parte la acest proiect, inspirat de o lege cu scop similar din SUA, FATCA.

Nu se cunosc inca aspecte legate de tipul de informatii care va face obiectul schimburilor.

Proiectul este considerat de ministrul britanic de Finante, George Osborne, "un nou standard european".

"Vreau ca Marea Britanie sa aiba un regim fiscal foarte, foarte competitiv. Dar vreau ca aceste taxe sa fie platite de companii", a spus Osborne.

"Nimeni nu poate nega ca secretul bancar este depasit, ca avem nevoie de un sistem eficient pentru a combate evaziunea. Cand aceste sase capitale ale Europei se misca in aceeasi directie, creeaza un curent puternic caruia nimeni nu-i poate rezista", a afirmat ministrul francez de Finante, Pierre Moscovici, citat de Reuters.

Desi amploarea problemei este mai mica in Polonia comparativ cu tarile din vestul Europei, tehnicile utilizate in aceasta regiune pentru a evita plata taxelor sunt transferate si in Polonia, considera ministrul polonez de Finante, Jacek Rostowski.

"Lupta impotriva evaziunii va fi mai eficienta daca va fi coordonata la nivel european si chiar global, din acest motiv ne-am alaturat", a precizat ministrul polonez.

Pe de alta parte, Austria, unde secretul bancar e protejat prin Constitutie, iar tara are acorduri bilaterale privind taxarea cu tari din afara UE, precum Elvetia, pe care le considera mai eficiente, a anuntat deja ca se opune noului proiect.

"Toate aceste schimburi de date nu vor aduce niciun ban din evaziune in cufarul meu de taxe. Vreau sa am banii, nu un cimitir de date", a declarat ministrul austriac de Finante, Maria Fekter.

Potrivit oficialului, Marea Britanie ar trebui sa-si rezolve mai intai problemele legate de dependenta de teritoriile britanice de peste mari, precum Insulele Cayman, un cunoscut paradis fiscal.

Combaterea evaziunii fiscale se va afla pe agenda liderilor UE cu ocazia intalnirii de la Bruxelles, de pe 22 mai.

Desi Luxemburg, aliat al Austriei in astfel de chestiuni, a acceptat in principiu noul instrument, opozitia Austriei este suficienta pentru a bloca procesul legislativ pentru adoptarea proiectului.

Potrivit presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, in fiecare an, Uniunea Europeana pierde 1.000 de miliarde de euro din evaziune fiscala, acesta fiind echivalentul produsului intern brut al Spaniei.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....