Sute de mii de persoane, printre care personalitati politice si din lumea afacerilor, din 140 de tari, inclusiv din Romania, sunt implicate in evaziunea fiscala, detinand conturi secrete, reiese dintr-o ancheta la scara larga efectuata in ultimele 15 luni de 86 de jurnalisti din toata lumea, sub conducerea Consortiului International pentru Jurnalistii de Investigatie (ICIJ).
Fostul ministru francez al Bugetului, Jerome Cahuzac, pus deja sub acuzare pentru evaziune fiscala, dupa ce a recunoscut ca detine conturi secrete in strainatate, este doar unul din oamenii politici implicati in acest scandal.
Tot in Franta, unul din apropiatii presedintelui Francois Hollande, trezorierul campaniei prezidentiale, Jean-Jacques Augier, detine actiuni in doua companii din Insulele Cayman, un recunoscut paradis fiscal, relateaza Le Monde. In total 130 de francezi sunt citati in documentul denumit deja "Offshore Leaks", dupa celebrul exemplu Wikileaks.
In Grecia, au fost scoase la iveala 103 firme necunoscute autoritatilor fiscale, intr-un moment de criza acuta pentru tara, evaziunea fiscala fiind unul din principalii vinovati ai problemelor elene.
Haris Theoharis, secretar general in cadrul Ministerului de Finante, a declarat ca va examina cu atentie informatiile din documentul Offshore Leaks si va lua masuri impotriva activitatilor ilegale, relateaza Les Echoes.
In Elvetia, ea insasi fiind considerata un paradis fiscal, 300 de persoane si 70 de firme sunt mentionate ca avand conturi secrete.
Printre evazionisti se numara si apropiati ai presedintelui rus, Vladimir Putin. Astfel, Olga Shuvalova, sotia vicepremierului rus, Igor Shuvalov, detine o firma in Insulele Virgine si efectueaza tranzactii printr-o companie cu sediul in Bahamas.
De partea cealalta, in Statele Unite, 4.000 de persoane sunt mentionate in documentele Offshore Leaks. Printre acestea se numara Denise Rich, al carei sot, magnatul din domeniul petrolului Marc Rich, a fost gratiat in 2001 de fostul presedinte Bill Clinton, dupa ce fusese condamnat pentru evaziune fiscala.
Denise Rich, care colecteaza fonduri pentru Parditul Democrat, a plasat 144 de milioane de dolari intr-un trust din Insulele Cook, in 2006, si detine un iaht nedeclarat. In 2011, ea a renuntat a cetatenia americana si a devenit austriaca.
Care sunt fraudele politicienilor
Informatii mai concrete despre evazionisti vor fi publicate intre 7 si 14 aprilie. Potrivit ICIJ, oficiali guvernamentali din tari precum Rusia, Canada, dar si Azerbaijan, Philippine, Thaillanda sau Pakistan sunt adepti fideli ai evaziunii fiscale prin utilizarea companiilor offshore si conturilor secrete.
In documente se arata cum bogatii folosesc structurii offshore complexe, prin care devin proprietarii unor domenii imobiliare impresionante, iahturi, obiecte de arta si alta active, de cele mai multe ori fara sa plateasca impozite pentru acestea si beneficiind de anonimat, lucruri imposibile pentru oamenii de rand.
In scandal sunt implicate si multe banci majore la nivel mondial, inclusiv UBS, Deutsche Bank sau Clariden, care au programe agresive pentru a furniza clientilor metode a-si ascunde conturile si companiile in locatii precum Insulele Virgine Britanice si alte paradisuri fiscale.
O intreaga "industrie" a fost construita pe baza acestor metode de evaziune, incluzand contabili extrem de bine platiti, intermediari si alti specialisti in finante, care ajuta bogatii, in special pe cei provenind din mediul politic, sa ramana anonimi, in timp ce se bucura de averile ascunse.
In urma dezvaluirilor, ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a cerut publicatiilor implicate in investigatie sa trimita toate documentele autoritatilor fiscale din tarile respective, pentru a se putea face pasul spre anchete oficiale.
Joi, Comisia Europeana a cerut statelor membre sa lucreze la o definitie comuna pentru ceea ce inseamna paradis fiscal, pentru a putea lupta mai bine impotriva evaziunii fiscale, care costa Uniunea Europeana peste 1 trilion de euro in fiecare an.