Taxarea inversa, solutia pentru stoparea evaziunii in sectorul alimentar?

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 12:11
6444 citiri
Taxarea inversa, solutia pentru stoparea evaziunii in sectorul alimentar?

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, sustine ca va face demersuri pentru ca proiectul de lege privind taxarea inversa la alimente sa fie acceptat de Comisia Europeana, dupa ce initial el a fost respins.

"Cred ca in continuare trebuie sa se faca demersuri in sensul in care proiectul de lege privind taxarea inversa sa fie acceptat. Problema taxarii inverse nu este numai la noi si nu se impune doar in Romania. Sa stiti ca au probleme mari si italienii, si spaniolii", a spus Tabara, in urma cu cateva zile.

Federatiile din industria alimentara saluta aceasta initiativa, considerand ca este modalitatea cea mai simpla de a corecta si combate evaziunea fiscala din importuri.

"Taxarea asta inversa am cerut-o noi de pe timpul lui Vladescu, domnul Tabara a preluat-o de la noi, pentru ca noi am avut o discutie si in Comisia pentru Agricultura, o discutie cu domnia sa, o discutie si cu Vladescu. Este modaltatea cea mai simpla de a corecta si combate evaziunea fiscala din importuri, pentru ca in momentul in care intra masina cu produse in tara, taxarea asta inversa obliga pe cel care face importul sa prezinte factura la vama.

Pe de alta parte, magazinul care preia marfa preia si partea de TVA. Si atunci in mod normal, cand vii si prezinti documentatia in vama, lucrurile sunt foarte clare. Organismele de control ale Ministerului de Finante pot fi un punct important de combatere a evaziunii", a declarat Stefan Nicolae, presedintele Agrostar, pentru Ziare.com.

Solicitarea pe care urmeaza sa o faca Valeriu Tabara vine dupa ce Comisia Europeana a respins o data proiectul privind taxarea inversa in sectorul alimentar. Daca se va aproba masura, taxa pe valoare adaugata (TVA) va fi achitata la finalul lantului de productie, respectiv la achizitionarea produsului.

Tabara vrea sa convinga Comisia Europeana sa aprobe taxarea inversa la alimente

"Eu nu cred ca proiectul a fost respins, eu cred ca acel proiect a fost, din informatiile pe care le avem noi, prezentat acolo astfel incat sa nu fie aprobat. Cred ca undeva s-a intervenit pe parcurs si a fost transmis ca el sa nu fie aprobat.

Valeriu Tabara ar putea convinge. Daca domnul Tabara nu va fi convingator, atunci vom fi noi convingatori, pentru ca noi avem dreptul sa sesizam Comisia Europeana. O sa facem presiunile necesare si o sa sustinem cu toata forta aprobarea acestei masuri", a opinat Nicolae.

Taxarea inversa ar putea aduce majorari de pret

Intrebat daca se va itelege prost acest sistem, seful Agrostar considera ca, atat timp cat TVA se plateste la raft, nu va exista vreo problema, insa exista totusi si un risc de majorari de pret.

"De exemplu pe legume, pentru ca aici este zona in care evaziunea fiscala este una dintre cele mai mari, in momentul in care la vama tu vii si prezinti factura cu provenienta marfii, trebuie sa demonstrezi ca ce cantitate ai in masina o ai si pe factura. Aceasta taxare inversa nu iti mai da posibilitatea sa faci evaziune. Pana acum, veneai la vama, declarai la intelegere cu vamesii ce cantitate ai, iar restul cantitatii era sub evaziune fiscala.

Este posibil sa creasca preturile pentru ca se va vinde la pretul corect, nu se va mai vinde la pretul de evaziune fiscala, dar are de castigat in primul rand statul si in al doilea rand au de castigat producatorii agricoli, pentru ca pe piata nu se vor mai intalni poduse sub evaziune fiscala", a precizat specialistul.

Din punctul sau de vedere, majorarea TVA a fost o greseala, pentru ca la produsele agroalimentare in toate tarile din Uniunea Europeana TVA-ul nu depaseste 7%.

"Daca noi vrem sa combatem evaziunea fiscala, pe langa aceasta taxare inversa, mai este masura clara de a se diminua TVA pe intreaga filiera de produs. Ma refer aici de la cel care baga samanta in pamant, pana la ultimul actor din aceasta filiera, comerciantul care vinde produsul. Cu un TVA de 5% sau 7%, mancarea nu mai devine o tentatie.

In Romania, 70% din venitul unui cetatean se duce pe macare. De aici puteti sa trageti concluzia de ce in agricultura nu se investeste si nu se iau masuri de combatere a evaziunii fiscale, pentru ca dupa energie si dupa marile afaceri din Romania, mancarea a devenit una dintre cele mai proftabile ale unor grupuri mari de importatori", considera Stefan Nicolae.

Reducerea TVA, o solutie mai eficienta

La randul sau, Sorin Minea, presedintele Romalimenta considera ca taxarea inversa va face sa se stabilizeze preturile, iar piata neagra se va reduce si va fi o concurenta loiala.

"Am avut o intalnire saptamana trecuta cu DGTAX, Comisia Europeana de Taxe, o discutie lunga in care le-am explicat de ce dorim taxarea inversa si au inteles perfect. Au avut o replica din punctul meu de vedere pertinenta: 'voi doriti taxarea inversa pentru ca evaziunea fiscala va deregleaza afacerile si doriti o concurenta loiala pe piata'. Am recunoscut ca este complet adevarat. Se vor stabiliza preturile, piata neagra se va reduce, va fi o concurenta loiala... Ne-a intrebat iar o chestie de bun simt: 'Cum va auta taxarea inversa colectarea la bugetul de stat?'Le-am zis ca nu suntem ANAF ca sa stim", a povestit Sorin Minea, pentru Ziare.com

Din punctul sau de vedere, solutia cea mai buna ar fi TVA-ul redus in industria alimentara.

"Le-am spus propunerea Guvernului reducerea TVA doar la anumite produse si au zis ca ori se da la toate, ori nu se da la nimic, pentru ca altfel creste evaziunea. Europenii ne-au inteles. Sfatul lor a fost pentru Guvern o reducere de TVA, care va aduce un supliment la bugetul de stat, pentru ca se va colecta mai usor, fiind suma mai mica, iar per total suma finala s-ar putea sa fie mai mare.

Daca Comisia va fi de acord (n.-red.-cu taxarea inversa), se voteaza in plen si trebuie votul unanimitatii. A lua votul unanimitatii, pentru o treaba asa de larga, pentru ca ori se da la carne, ori nu seda la nimic, caci ar fi o nebunie generala, parerea lor este ca este foarte greu, daca nu imposibil", a conchis acesta.

Citeste si:
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat un raport cu sancțiunile pe care partidele politice din România le-au primit anul trecut ca urmare a neregulilor cu privire la cheltuielile...
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Vicepreședintele USR Dan Barna a reacționat joi seară, 27 ianuarie, după ce o consilieră a partidului său din Mogoșoaia a fost agresată de ”colegii” de la PNL și PMP. În mesajul...