Ziare.com

De ce a retras Ministerul de Finante proiectul privind taxele si impozitele de pe site

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 14:58

   

De ce a retras Ministerul de Finante proiectul privind taxele si impozitele de pe site
Ministerul Finantelor Publice (MFP) precizeaza ca proiectul de hotarare de guvern privind impozitele si taxele locale trebuie actualizat, fiind necesara revizuirea analizei de impact si rediscutarea cu institutiile financiare internationale cu ocazia urmatoarelor consultari.

Proiectul de hotarare de guvern privitor la majorarea taxelor si impozitelor locale a fost scos de pe pe site-ul MFP. Acesta fusese publicat marti, 2 octombrie.

"Avand in vedere ca prognoza actuala privind rata medie a inflatiei pentru anul 2012, care trebuie folosita la stabilirea indicelui de indexare, este in prezent mai mica decat cea luata in calcul la cuantificarea impactului fiscal de la momentul analizei preliminare, este necesara revizuirea analizei de impact si rediscutarea sa cu institutiile financiare internationale cu ocazia urmatoarelor consultari.

In acest context, avand in vedere prevederile legale racordate la cele europene si faptul ca guvernarile anterioare nu si-au respectat obligatiile asumate, in prezent Ministerul Finantelor Publice procedeaza la actualizarea proiectului de Hotarare de Guvern, precum si la asigurarea respectarii cerintelor legale de dialog social si dezbatere publica", se arata in comunicatul MFP.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Majorarea taxelor si impozitelor locale, scoasa de pe site-ul Ministerului de Finante

Potrivit MFP, o data la trei ani se actualizeaza nivelurile impozitelor si taxelor locale, tinand cont de evolutia ratei medii a inflatiei de la ultima indexare, prin Hotarare de Guvern initiata in comun de Ministerul Finantelor Publice si de Ministerul Administratiei si Internelor. Codul Fiscal este elaborat conform normelor europene in domeniu si orice guvern are obligatia de a-l respecta.

Precedenta Hotarare de Guvern privind valorile impozabile pentru stabilirea impozitelor si taxelor locale si a altor taxe asimilate acestora a fost adoptata de Guvernul de la acea data, prin HG nr.956/2009 din 19.08.2009.

"Proiectul Hotararii de Guvern aflat in discutie, care se refera la actualizarea nivelurilor impozitelor si taxelor locale tinand cont de evolutia ratei medii a inflatiei pentru anii 2010-2012 (inflatie efectiva in 2010 si 2011 si inflatie prognozata in 2012), a fost elaborat de catre Ministerul Finantelor Publice la inceputul lunii martie 2012, publicat pe site-ul MFP la data de 22.03.2012 si inregistrat la Secretariatul General al Guvernului in luna aprilie 2012, cu nr.791/DPSG/25.04.2012 in vederea discutarii si aprobarii de catre Guvernul respectiv. Desi art.292 alin.2 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal prevede ca aceasta Hotarare sa fie aprobata pana la data de 30 aprilie, Guvernul de la acea data nu a finalizat procedura pana la data limita", se spune in comunicat.

Rata medie a inflatiei inregistrata pentru perioada de trei ani de la ultima indexare, respectiv pentru perioada 2010-2012, este de 16,05%, cel mai ridicat nivel inregistrandu-se in anul 2010 (rata medie a inflatiei 6,09%) ca efect al deciziei Guvernului de la acea data de crestere a TVA de la 19% la 24%.

"Practic, indexarea prevazuta de Codul Fiscal pentru 2013 este influentata in proportie substantiala de tipul de politici de ajustare ale guvernarilor anterioare din anii 2010-2011", potrivit MFP.

Potrivit proiectului care a fost publicat vpe site-ul MFP, taxele si impozitele locale se vor majora din 2013 cu 16%, rata inflatiei pe ultimii trei ani, respectiv 2010-2012.

Taxele locale se majoreaza o data la trei ani cu rata inflatiei din perioada respectiva.

"Impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2013 cu rata inflatiei pentru perioada de trei ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012", se spune in nota de fundamentare.

Prin indexarea la inflatie a impozitelor si taxelor locale se preconizeaza ca veniturile bugetelor locale vor creste cu 531,62 milioane lei.

Sursa: rNews

Articol citit de 2028 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Minciuni sfruntate.

Proiectul a fost retras pentru ca este an electoral si maririle de biruri in an electoral nu sunt in avantajul Puterii. Imediat dupa alegeri respectivul proiect va reapare, posibil modificat in sus in ceea ce priveste valoarea taxelor, nu in jos asa cum se minte acum.

 

Minciuna gogonata a Ministerului de Finante

MF a retras proiectul pentru ca prevedea cresterea impozitelor pentru imobile.
Si au sarit de popo in sus bogatasii care ar fi trebuit sa platesca mult mai mult pentru imperiile lor imobiliare.
Si cum amaratii de ei sunt atinsi de criza, vezi Patriciu care isi vinde tablourile, nu au de unde sa plateasca.
Lasa ca tot amaratii vor sustine bugetul. Vor gasi plosnitele si paduchii astia o cale!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor