Secretar de stat la Finante: In Romania exista smecheri si fraieri, looseri si winneri

Miercuri, 30 Martie 2016, ora 13:43
3872 citiri
Secretar de stat la Finante: In Romania exista smecheri si fraieri, looseri si winneri
Foto: Facebook/Gabriel Biris

Sarcina fiscala pe munca este prea mare in Romania, iar baza de calcul a contributiilor trebuie extinsa astfel incat sarcina fiscala totala sa fie raportata in functie de valoarea castigurilor si nu de modul in care sunt obtinute acestea, considera Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP).

"Prin asezarea unei sarcini fiscale prea mari pe munca si tot felul de subterfugii lasate mai mult sau mai putin voit in lege, am impins masa impozabila pe langa calea dreapta, care ar fi fost contractul de munca. Asta duce la asumarea de riscuri, uneori poate se lasa cu acuze de evaziune fiscala. Merita sa ne asumam astfel de lucruri sau mai bine sa avem o legislatie rezonabila pentru toata lumea.

Asta cred ca trebuie sa fie abordarea: o plafonare efectiva a bazei de calcul a contributiilor la un nivel cat mai rezonabil, coroborata cu extinderea bazei, in asa fel incat sarcina fiscala totala sa nu mai fie in functie de cum castigam, ci de cat castigam.

Atunci cand asezam sarcina fiscala in functie de cum castigam, cream categorii diferite de cetateni: smecheri si fraieri, looseri si winneri", a spus Biris, miercuri, intr-o conferinta de presa.

Cat de usor le e romanilor sa-si plateasca taxele: Suntem sub Croatia, Peru si Guatemala

SLR-izarea Romaniei

El a reamintit ca sarcina fiscala pe munca este foarte mare si a amintit de anul 2000, cand a fost introdus impozitul pe microintreprinderi (de 3% pe venituri - n.red.) si cand in Romania "explodat" numarul de astfel de companii.

"In continuare, avem o sarcina fiscala foarte mare pe contractele de munca. In continuare avem o sarcina fiscala, ceva mai mica, in crestere, pe veniturile din activitati independente.

Atrag atentia ca vorbim de asumare de riscuri in momentul in care o iei pe potecute la companii. Suntem constienti de ce se intampla, tot timpul am fost constienti de ce se intampla.

La inceputul anilor 2000, cand am introdus impozitul pe microintreprinderi, am vazut o SRL-izare a Romaniei. A explodat numarul de companii noi, ca si cum cu totii am devenit dintr-o data antreprenori. Nu eram antreprenori, doar ca ne luam salariile pe microinterprinderi", a mai afirmat secretarul de stat.

De asemenea, Biris a mai afirmat ca in 2007 a crescut numarul pe PFA si PFI odata cu restrangerea sferei de folosire a microintreprinderilor.

"In 2007, odata cu restrangerea sferei de folosire a microintreprinderilor, am vazut o explozie de PFA/PFI - 600.000 - 700.000, nu mai stim exact. Acum se intampla fenomenul invers. La venituri din activitati independente am crescut sarcina fiscala cu contributia individuala de 10,5% plafonata la 5%. Culmea e ca inainte era 26% si nu a spus nimeni ca e mare. De ce? Pentru ca baza era foarte mica", a mai aratat reprezentantul Ministerului Finantelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#impozitare munca Romania, #impozit munca Romania , #finante