Ziare.com

Senatul a adoptat impozitarea bacsisului. Florin Citu: PSD introduce o noua taxa

Miercuri, 16 Octombrie 2019, ora 14:01

   

Senatul a adoptat impozitarea bacsisului. Florin Citu: PSD introduce o noua taxa
Senatul a adoptat, miercuri, propunerea legislativa initiata de ministrul demis al Finantelor, Eugen Teodorovici, prin care bacsisul incasat de la clienti in cazul serviciilor de restaurant sau bar este evidentiat distinct pe bonul fiscal.

"Prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de catre client in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN '5.610 Restaurante' si '5.630 Baruri si alte activitati de servire a bauturilor'. Bacsisul nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii", prevede propunerea legislativa pentru modificarea OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

In restaurante si baruri, bacsisul incasat de la clienti se evidentiaza pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de incasare a acestuia.

Operatorul economic va inmana clientului nota de plata inainte de emiterea bonului fiscal. Nota de plata va contine rubrici destinate alegerii de catre client a nivelului bacsisului, care poate varia intre 10 si 15% din valoarea serviciilor de care a beneficiat.

Operatorul economic va inregistra in contabilitate distinct aceste sume si va include in baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub forma de articol cu denumirea "bacsis", stipuleaza actul normativ.

"Dupa abrogarea prevederilor care reglementau modul de definire, inregistrare si fiscalizare a bacsisului, OUG 8/2015, organizatiile profesionale si patronale din domeniul HORECA au solicitat public in repetate randuri sa se analizeze posibilitatea introducerii unei noi reglementari a bacsisului in acest domeniu.

In prezent, in Romania bacsisul reprezinta o practica intalnita frecvent in special in domeniul restaurantelor si barurilor, valoarea totala a sumelor de aceasta natura platite si respectiv incasate fiind considerabila", se arata in expunerea de motive a proiectului.

Senatorul UDMR Tanczos Barna si-a exprimat, miercuri, in plen, rezerva in privinta posibilitatii de aplicare a actului normativ.

Liderul grupului PNL, Florin Citu, a afirmat ca, prin evidentierea distincta a bacsisului pe bonul fiscal si in actele contabile, "PSD introduce o noua taxa".

Propunerea legislativa adoptata de Senat cu 43 de voturi "pentru", 23 "impotriva" si 6 "abtineri" va fi dezbatuta de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 6427 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Iaca de asta nu mergea Romania in directia buna!

Si daca eu nu reau sa las bacsis, ce ai sa-mi faci? Cum adica sa aleg intre 10 si 15%? Eu zic zero, sau 1 leu 2, cat sa rotunjeasca suma la ultima cifra la 0 sau 5 lei,ceea ce poate fi 0,1 pana la cat poate reprezenta 4,5 lei la o nota de plata de 430,50 lei, adica apox. 1%, de exemplu! Asadar, iar o lege data cu partea care sta pe scaunul Prlamentului si nu cu mintea...

 

pentru ioanr

Corect. Nu mai spun că in cazul cand te serveste prost, sau cu intarziere (cum des se intamplă) eu vreau să-i dau bacsis mai putin sau deloc. De ce să mă oblige prin lege să achit ce nu am consumat?
Era o glumă bună: După ce achită nota, seful de sală se adresează clientului.
Dar ati uitat chelnerul.
Păi n-am mancat niciun chelner.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor