Amenzi uriase pentru cativa lei in minus sau pentru bacsisuri: Fiscul, "sperietoarea" comerciantilor?

Marti, 24 Martie 2015, ora 07:25
23387 citiri
Amenzi uriase pentru cativa lei in minus sau pentru bacsisuri: Fiscul, "sperietoarea" comerciantilor?

Inspectorii fiscali au demarat verificari de amploare in aceasta luna si au sanctionat firmele care nu dadeau bonuri fiscale.

De asemenea, au fost date amenzi si daca descopereau mai multi sau mai putini bani decat suma inregistrata in raportul de incasari. Insa au existat si unele cazuri speciale, in care societatile au fost penalizate cu sume uriase si inchise temporar pentru doar cativa lei.

Ca sa se evite astfel de situatii, ar trebui sa se pastreze o proportie intre daunele descoperite si amenzile date, insa acest lucru trebuie judecat in contextul situatiei din zona, sustine analistul Aurelian Dochia.

Fiscul va penaliza comerciantii care dau clientilor alt document decat bonul fiscal

"De obicei, trebuie analizate caz cu caz. In mod normal, trebuie sa existe o proportionalitate intre paguba descoperita si penalitatea aplicata, dar sunt si cazuri in care Fiscul incearca sa aiba o actiune prin care sa dea un exemplu celorlalte firme, sa descurajeze comportamente similare.

Dar uneori e vorba de situatii care pot sa fie cu anumita particularitate locala, iar Fiscul sa transmita un anumit semnal", a precizat analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

Pentru 50 de lei in minus, amenda de 5.000 de lei

In acest weekend, o firma de prelucrare a carnii din zona Radauti a fost amendata cu 5.000 de lei si inchisa pentru o luna. Motivul? In urma controlului s-a descoperit ca lipsesc 50 de lei din casa de marcat. Proprietarul a sustinut ca a fost vorba de o eroare si a mentionat ca legea e facuta prost, mai ales in conditiile in care a platit la stat taxe in valoare de peste 2,2 milioane de euro.

"Cel mai probabil, una dintre angajatele magazinului a gresit si a dat mai mult rest. Nu este o ultra-ilegalitate, este doar o greseala... Cei de la ANAF au fost politicosi, mi-au explicat cum este legea, ca ceea ce se gaseste in plus se considera frauda, iar ce se gaseste in minus, se considera ca au fost scosi bani de acolo fara documente justificative. Insa mie mi se pare o aberatie situatia de acum, pentru ca dupa masura pe care au luat-o mi-au perturbat activitatea de la firma...", a spus omul de afaceri, potrivit presei locale.

Bucurestiul, la control

La inceputul saptamanii trecute, inspectorii fiscali au dispus amenzi in valoare totala de 899.500 lei si confiscari de numerar in cuantum total de 95.901 lei, 27.000 euro si 3.200 de dolari.

Restaurante de lux din Bucuresti, inchise pentru ca nu emiteau bon fiscal - vezi lista

Conform unui comunicat al Fiscului, actiunile de verificare au vizat firme localizate in zonele Valea Cascadelor, Dorobanti, Herastrau, Bulevardul Decebal si in Mall Vitan, care activeaza in domeniul comercializarii materialelor de constructii, in domeniul alimentatiei publice si schimbului valutar.

Cele mai multe abateri constatate de inspectorii antifrauda au fost incalcarea obligatiilor legale de utilizare a caselor de marcat, intocmirea defectuoasa a evidentelor financiar-contabile si comercializarea de produse alcoolice fara banderole fiscale, a aratat institutia.

Controale in Cluj si amenzi pentru bacsis

Tot saptamana trecuta, zeci de angajati ai Fiscului au verificat magazinele si restaurantele din centrul Clujului, dar si cele din mall-ul Polus Center. In urma controalelor, au fost date amenzi de sute de mii de lei noi, multe dintre ele pentru faptul ca nu erau emise bonuri fiscale.

De asemenea, inspectorii au dat amenzi uriase, care au ajuns si la 20.000 de lei, pentru bacsis. "Este un restaurant pe Bulevardul Eroilor care are doar patru mese. La control, inspectorii au verificat banii din casa si cei asupra chelnerilor. A iesit o diferenta in plus de 80 de lei, care era ciubucul din acea zi. Pentru asta am auzit ca le-au dat amenda 20.000 de lei", a precizat un patron de restaurant, potrivit Ziarului Evenimentul.

Bacsisul pe nota de plata poate fi o solutie?

Vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Dan Muresan, a anuntat de curand ca a trimis la Ministerul Finantelor propunerea ca bacsisul sa fie inclus pe nota de plata.

Bacsisul inclus pe bonul fiscal - Propunerea a ajuns la Finante

Insa Aurelian Dochia sustine ca acest lucru nu ar reprezenta o solutie.

"Nu prea cred ca ar functiona, nu cred ca realmente ar oferi o solutie. De multe ori clientii sunt dezorientati, nu stiu in ce masura nota include sau nu bacsisul. Ar fi destul de greu de controlat si de aplicat. Mai mult, e descurajant si faptul ca cel care primeste bacsisul trebuie sa faca raportari la autoritati, pentru a putea fi impozitat", a opinat analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

Biris acuza inspectorii fiscale de abuz

Recent, intr-o conferinta de presa, avocatul Gabriel Biris, specialist in fiscalitate, a atras atentia ca inspectorii fiscali pot sa comita abuzuri.

"Pe partea de procedura fiscala, constat ca dezechilibrele dintre drepturile procesuale ale contribuabililor si cele ale autoritatilor fiscale se accentueaza. Dezechilibrele acestea nu vor ajuta la combaterea evaziunii, ci vor genera abuzuri in lant", avertizeaza Biris.

"Vom ajunge la intrebari existentiale: mai merita sa fac antreprenoriat daca pot sa fiu acuzat asa usor de evaziune?", a mai precizat Gabriel Biris, partener al casei de avocatura Biris Goran.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#amenzi firme bacsis, #amenzi restaurante Fisc, #amenzi firme Fisc , #fiscal