Amnistia fiscala se adauga in aceste zile celeilalte teme majore din societatea romaneasca, amnistia si gratierea celor care au condamnari penale.
Din pacate, ca de atatea ori in istorie, o potentiala idee buna este aruncata in derizoriu de PSD, doar pentru ca exista suspiciunea (mai mult decat rezonabila) ca si aceasta este o initiativa cu dedicatie pentru anumite persoane sau pentru anumite companii anume.
Trebuie sa o spunem clar. Amnistia fiscala este o procedura perfect democratica la care se poate apela din cand in cand, daca se ajunge la concluzia ca aceasta poate debloca anumite zone ale economiei. Au existat momente in istoria natiunilor europene cand astfel de decizii au ajutat economia, antreprenorii si piata muncii.
De cele mai multe ori, astfel de amnistii cuprind bani pe care stim cu totii ca nu ii vom mai recupera niciodata. In cazul nostru, discutam in special de datoriile companiilor de stat la bugetul Romaniei.
Daca ne uitam pe lista datornicilor, vom vedea ca pe primele locuri se afla companii ce apartin statului si care au fost incapabile, din cauza unei conduceri politice dezastruoase, sa plateasca inclusiv contributiile angajatilor la sistemul de sanatate sau chiar la sistemul de pensii.
Aceste companii nu vor putea niciodata sa isi revina si sa devina profitabile, iar conducerile numite politic vor asigura, de fapt, un esec permanent.
In cazul nostru, ne intrebam daca aceasta decizie priveste cu adevarat economia si agentii economici sau mai degraba incearca sa ajute cazuri punctuale. Sa nu uitam ca cel mai mare datornic pe persoana fizica este chiar primarul PSD Robert Negoita, iar una dintre firmele cu datorii de aproximativ 12 milioane de lei la bugetul statului este chiar Tel Drum. Poate ati auzit de compania asta. E din Teleorman.
Senzatia mea este ca de aceasta amnistie fiscala vor profita in special asa-numitii oameni de afaceri conectati la clasa politica. Cred ca decizia, asa cum este prezentata, este mai degraba daunatoare pe termen mediu si lung.
In primul rand, trebuie sa vedem in ce masura "romanii" vor beneficia de aceasta eventuala decizie. Pai, mai deloc. Din 100 de miliarde de lei datorii la stat, doar 3 miliarde sunt datorate de persoane fizice. Restul, asa cum spuneam mai sus, sunt in special datorii ale companiilor de stat.
Romanii platesc in special impozitele catre stat la timp, caci orice intarziere se traduce prin propriri pe conturi inclusiv pentru sume infime de doar cativa zeci de lei.
Ne intoarcem asadar la companiile de stat. Spuneam mai sus ca acestea sunt conduse ineficient de persoane numite politic. Dar nu e doar atat. Aceste companii reprezinta totodata si pusculite pline de bani in campaniile electorale. Sa ne uitam macar la doua dosare celebre in Romania, cele in care au fost condamnati doamna Udrea si domnul Sova, si vom intelege cum functioneaza acest joc.
In aceasta situatie sunt zeci, poate chiar sute de companii de stat. De multe ori, statul a incercat sa ascunda aceste chestiuni sub forma ajutoarelor de stat, insa acestea au devenit problematice dupa aderarea la Uniunea Europeana. Asa ca, in mod natural, pentru a ascunde incompetenta, dar poate si altceva, acum se apeleaza la amnistii fiscale.
Companii in aceasta situatie: TAROM si Posta Romana.
Daca am gandi ca un procuror, am putea vedea aici o schema clara de devalizare a banului public. E foarte simplu chiar. Companiile de stat sunt capusate, ele acumuleaza datorii uriase, insa in final vine marinimos statul si sterge datoriile. Sau sterge urmele!
In Statele Unite, amnistiile nu sunt stabilite de guvernul federal, ci de statele americane. In general, avem 1-3 amnistii fiscale pe an, ori asta inseamna ca fiecare stat vine cu o amnistie fiscala undeva la peste 20 de ani.
Amnistiile fiscale din Statele Unite tin insa cont de profilul afacerilor din acel stat si de efectele externe asupra unor tipuri de afaceri. De exemplu, daca o zona turistica a fost afectata de un tsunami, statul poate decide o amnistie fiscala, pentru ca hotelurile si celelalte tipuri de complexe sa isi poata reveni.
Amnistiile fiscale sunt punctuale nu doar pe state, ci si pe domenii. Nu cuprind aproape niciodata intreg spectrul economic.
Daca ne uitam la alte democratii, vedem ca Australia a avut o singura amnistie fiscala in toata istoria. Germania a avut o singura amnistie fiscala, in 2004, insa aceasta vorbea strict despre banii negri. In aceeasi situatie se afla si Italia, cu mentiunea ca italienii au venit cu aceasta amnistie de doua ori in ultimele trei decenii.
Vedem ca practica este de a veni cu amnistii fiscale punctuale odata la cateva decenii. Nicaieri nu intalnim astfel de practici intr-o perioada mai scurta de un deceniu. Si, totusi, in Romania a existat o astfel de amnistie fiscala in 2015, deci acum doar trei ani.
De atunci, economia a fost pe crestere si nu a existat niciun motiv extern pentru ca o companie sa nu isi plateasca taxele si impozitele.
Tocmai de aceea, senzatia mea este ca guvernantii se gandesc ca isi pot astfel castiga tacerea unor largi categorii de cetateni, care multumiti de amnistia fiscala sa nu se mai arate deranjati de amnistia si gratierea faptelor de coruptie.
Mesajul transmis societatii este insa unul groaznic: fraierii isi platesc darile, smecherii nu. Un alt efect pervers va fi distrugerea capacitatii de colectare, caci din ce in ce mai multi romani, deranjati de aceste practici, vor face tot posibilul sa faca evaziune, in asteptarea unei noi amnistii.
Da, cred ca putem discuta despre un moment zero. Dar trebuie sa facem acest lucru onest si cu inasprirea legislatiei fiscale pentru cei care gresesc de acum inainte. A veni din trei in trei ani cu amnistii fiscale inseamna a transmite mesajul ca cei care incalca legea sunt premiati, iar cei care o respecta sunt luati de fraieri.
In ultimul rand, sa nu uitam ca astfel de amnistii creeaza in piata un hazard moral care ii pedepseste cu adevarat pe cei corecti. De aceea, cred ca Guvernul trebuie sa gaseasca in primul rand modalitati prin care sa ii incurajeze sau chiar sa ii premieze pe cei care respecta legea, pentru ca antreprenorii corecti sunt cei care duc Romania inainte.
Da, amnistiile fiscale sunt bune. Dar nu cele cu dedicatie.
S-a nascut in Romania, in perioada comunista, de unde a emigrat in Germania alaturi de familia sa. Dupa 1989 s-a intors la Bucuresti unde s-a inscris la Facultatea de Ahitectura "Ion Mincu". Dupa ce a obtinut diploma de arhitect in Germania, a lucrat in mai multe tari, printre care Germania si Venezuela. In Venezuela a participat la miscarile de protest fata de presedintele socialist Hugo Chavez.
In 2016 s-a inscris in Partidul National Liberal, unde militeaza pentru o mai buna guvernare, pentru un stat suplu si pentru un mediu de afaceri competitiv si onest.
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.