Amnistie fiscala pentru toti rau-platnicii: Scopul chiar scuza mijloacele? Interviu

Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 07:17
6642 citiri
Amnistie fiscala pentru toti rau-platnicii: Scopul chiar scuza mijloacele? Interviu
Foto: EY Romania

Amnistia fiscala pregatita de Guvern prin care se sterg penalitatile de intarziere pentru firme si, mai nou, si pentru persoane fizice, este o masura cu multe lacune.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a sustinut ca reprezinta un impuls pentru economie si ca cei care beneficiaza ar putea avea parte de un nou inceput.

El a adaugat ca se are in vedere si un sistem de recompensare a celor care si-au platit penalitatile si a celor care sunt "la zi" cu platile, fara a preciza insa ce anume.

Amnistie fiscala pentru toti rau-platnicii: Ce primesc contribuabilii model?

Guvernul pregateste stergerea penalitatilor pentru firmele cu datorii la buget

Amnistia fiscala, extinsa si la persoanele fizice: Vom scapa de penalitatile de intarziere?

In aceste conditii, Ziare.com a stat de vorba cu Gabriel Sarbu, manager la divizia de asistenta fiscala si juridica din cadrul EY Romania, despre proiectul amnistiei fiscale.

De ce considerati ca a luat Guvernul aceasta decizie? Ar putea fi benefica pentru buget, asa cum sustine ministrul de Finante?

In mod normal, masura se adreseaza contribuabililor care dispun de resursele financiare pentru achitarea datoriilor restante, dar care, din diferite motive, nu se grabesc sa o faca benevol.

Singura posibilitate existenta pentru a-i constrange pe contribuabilii respectivi sa-si achite datoriile ar fi executarea silita, adica o masura care dureaza, care costa, si care nu garanteaza recuperarea tuturor restantelor.

Deci, in teorie, masura ar trebui sa fie una benefica pentru bugetul de stat, in sensul ca ar trebui sa impulsioneze si sa grabeasca colectarea taxelor. In practica insa, contribuabilii de buna credinta dar care nu-si permit sa plateasca principalul si dobanzile nu o vor putea face nici acum, iar cei de rea credinta au prea putine avantaje pentru a se conforma, avand in vedere ca nu scapa si de dobanzi.

Cei care ar fi intr-adevar avantajati sunt contribuabilii care fac in prezent obiectul unui control fiscal si care ar putea plati impozitele stabilite in urma controlului, fara penalitati.

Putem vorbi de o discriminare pe care o face Guvernul intre categoriile de contribuabili?

Este important sa delimitam intre discriminarea dintre contribuabilii buni platnici si cei cu restante sau la discriminarea dintre contribuabilii persoane juridice fata de contribuabilii persoane fizice, in sensul in care se doreste ca pentru persoane fizice sa se renunte si la o buna parte din dobanzi, pe langa penalitati.

Sigur ca in ambele cazuri se poate vorbi intr-o anumita masura de discriminare insa dorim sa subliniem faptul ca masura de amnistie fiscala este una cu caracter special si are drept scop impulsionarea procesului de colectare a creantelor si reducerea perioadei de incasare a acestora.

Prin urmare, scopul scuza mijloacele. In plus, astfel de initiative legislative au mai existat si in trecut.

Isi asuma Guvernul un risc cu aceasta masura? Va avea efectul scontat, in ciuda sentimentului de inegalitate intre contribuabili?

Ce putem spune este ca Guvernul da impresia ca doreste cu orice pret sa creasca gradul de colectare, cu riscul de a crea un oarecare sentiment de inechitate in randurile celor care isi platesc impozitele la timp.

Pe de alta parte, in masura in care indeplinesc conditiile prevazute in Ordonanta de urgenta, rau-platnicii sunt scutiti doar de penalitati, nu si de plata dobanzilor.

Prin urmare, contribuabilii de buna credinta se pot consola cu gandul ca, prin faptul ca si-au platit la timp datoriile, au evitat plata de dobanzi, care ocupa de asemenea o valoare insemnata in totalul costurilor accesorii.

Ce solutii ar trebui implementate pentru ca toata lumea sa fie multumita?

In loc de un sistem de bonificatie pentru plata la termen a datoriilor, poate ar fi mai utila o crestere drastica a penalitatilor in randurile celor care vor fi dovediti ulterior ca nu s-au conformat, in ciuda facilitatilor fiscale acordate.

Plata la termen a datoriilor fiscale, in masura in care acestea sunt intr-adevar datorate, este o obligatie si nu un drept sau o optiune a contribuabilului. In acest sens, poate ca ar fi indicat ca, celor care dovedesc ca nu isi indeplinesc in mod constant obligatiile fiscale, sa li se interzica dreptul de a mai activa in loc sa li se calculeze la nesfarsit dobanzi si penalitati pe care nu le vor plati niciodata.

Pentru contribuabilii bun platnici exista deja un sistem de compensare, in sensul ca beneficiaza de un grad de risc scazut in evidentele autoritatilor fiscale, ceea ce inseamna ca beneficiaza mai usor de rambursari de taxe si sunt controlati mai rar decat cei cu risc fiscal ridicat.

De asemenea, amnistia se poate aplica si retroactiv? Ar fi mai echitabil sa se intample asa? Cei care au achitat penalitati uriase ce pot face?

Amnistia acopera datoriile restante, adica pe acelea care au termen de plata depasit si nu sunt stinse la data prevazuta in Ordonanta de urgenta. Prin urmare, nu vor beneficia de amnistie contribuabilii care au avut datorii in aceleasi perioade, dar pe care le-au achitat deja, impreuna cu dobanzile si penalitatile aferente.

Sigur ca ar fi echitabil ca toti contribuabilii sa beneficieze de acelasi tratament in fata legii, ceea ce inseamna ca statul sa returneze contribuabililor penalitatile pe care le-au incasat de la acestia. Din punct de vedere al procedurilor administrative fiscale, contribuabilii care au achitat penalitati nu pot face nimic pentru a li se rambursa aceste sume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#amnistie fiscala rau platnici, #amnistie fiscala datornici, #amnistie fiscala penalitati , #fiscal