Antiteza relaxarii fiscale: Taxe pe locuinte si de 20 de ori mai mari, pentru TVA de 20%

Luni, 07 Septembrie 2015, ora 07:22

   

Antiteza relaxarii fiscale: Taxe pe locuinte si de 20 de ori mai mari, pentru TVA de 20%
Anul 2016 se va caracteriza din punct de vedere fiscal printr-o contradictie. Se reduce cota generala a TVA de la 24% la 20%, ce ar trebui (cel putin teoretic) sa conduca la reducerea preturilor bunurilor si serviciilor.

Dar concomitent, regasim o crestere a impozitarii locuintelor detinute de persoanele fizice, introducerea obligatiei de plata a unor asigurari sociale ce nu existau in prezent pentru persoanele fizice ce desfasoara activitati independente.

Astazi, ne propunem sa analizam cum se va stabili impozitarea unui apartament detinut de o persoana fizica, in contextul formei finale a Codului fiscal, trimis la promulgare catre presedintele tarii, Klaus Iohannis.

Ce aduce nou anul 2016 din perspectiva impozitului pe constructii datorat de persoanele fizice?

Ca sa raspundem la aceasta intrebare, reamintim faptul ca impozitul pe constructii reprezinta un anumit procent din valoarea acelei constructii. Ca sa nu existe dispute asupra valorii de impozitare a constructiei, s-a stabilit prin lege cat este valoarea unui metru patrat de constructie, avand in vedere mai multe elemente obiective, cum ar fi materialul din care este realizata constructia (beton, lemn, chirpici etc.), respectiv rangul localitatii unde este situata aceasta constructie.In anul 2015, valoarea de referinta pentru calculul impozitului pe locuinte este suma de 935 lei/metru patrat de construtie, pentru cladirile din beton sau caramida. Procentul datorat bugetului local este de 0,1%. Prin inmultirea suprafetei locuintei cu valoarea de referinta, rezulta baza impozabila pentru impozitul la bugetul local.

Aceasta suma este influentata, redusa sau crescuta, dupa caz, in functie de rangul localitatii sau de vechimea constructiei.

Pentru anul 2016, persoana ce detine o locuinta in proprietate la data de 31 decembrie 2015, datoreaza pentru aceeasi cladire, un impozit, ce se calculeaza influentat de trei parametrii.

a) o crestere semnificativa a bazei de impozitare aferente unei suprafete de 1 metru patrat de constructie, la suma de 1.000 lei, conform art. 457 alin. (2) din Codul fiscal.

Si aceasta valoare va fi influentata de rangul localitatii si de vechimea constructiei, insa observam ca va fi o crestere de impozitare de cel putin 6,95%, numai prin majorarea valorii de referinta aferenta unui metru patrat de constructie. Aceasta majorare de impozit este obligatorie pentru proprietarul locuintei, chiar daca primaria decide sa pastreze actuala cota de impunere.

b) procentele de impozitare pentru cladirile rezidentiale sunt intre 0,08% si 0,2%, valoarea aplicabila intr-un an fiind stabilita de Consiliul local.

Daca ne raportam strict doar la procentele de impozite, observam posibilitatea Directiilor de specialitate din cadrul autoritatii publice locale sa aplice impozite cel putin duble.

c) intervine o impozitare diferentiata in functie de scopul folosintei respectivei locuinte.

Daca in aceasta se desfasoara activitati economice, respectiv isi are sediul o societate sau isi desfasoara activitatea o persoana fizica ce practica o activitate independenta sau este sediul declarat pentru un PFA, intreprindere individuala sau asociatie familiala, impozitele stabilite de Primarie sunt in procent intre 0,2% si 1,3%, conform art. 458 alin. (1) din Codul fiscal. Aceste procente permit majorarea impozitului cu pana la nivelul de 13 ori fata de nivelul actual.

Impozit si de 20 de ori mai mare

Cu toate acestea, aceste procente reduse de impozitare, daca valoarea locuintei a fost stabilita printr-un raport de evaluare facut in ultimii 5 ani, respectiv daca locuinta a fost achizitionata/construita in ultimii 5 ani. Daca locuinta a fost achizitionata/construita intr-o perioada anterioara mai mare de 5 ani sau daca nu exista o reevaluare in ultimii 5 ani, cota de impozit este de 2% din valoarea de referinta determinata chiar de Codul fiscal, pornind de la o suma de 1.000 lei/metru patrat de constructie, conform art. 458 alin. (4) din Codul fiscal.

In acest caz, impozitul poate sa depaseasca si de 20 de ori nivelul actual.

La ce trebuie sa fim atenti

Apar doua situatii particulare, ce trebuie mai bine analizate, respectiv ce se intelege in mod real prin activitate economica, deoarece notiunea fiscala este doar de a realiza furnizarea de bunuri/prestarea de servicii si lucrari pe piata, si daca doar o parte din aceasta locuinta, sa zicem doar o camera dintr-un apartament este locatia unde se desfasoara activitatea economica.

Din perspectiva desfasurarii activitatii economice, legiuitorul ne prezinta ca fiind o diferenta intre a presta servicii si a fi o locuinta rezidentiala, doar decontarea cheltuielilor cu intretinerea si utilitatile, conform art. 459 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.

Intrebarile de substanta sunt: daca in aceasta locuinta exista doar sediul oficial al unei societati, sau sediul oficial al unui PFA, iar aceste entitati isi desfasoara activitatea in alta locatie, se datoreaza un impozit majorat?

In mod normal, raspunsul este nu, insa depinde de foarte multi factori. In unele cazuri, criteriul de existenta a societatii sau criteriul de recunoastere a acelei activitati independente este chiar detinerea acestui spatiu. Prin urmare, suntem rezervati in a afirma in totalitate ca nu se datoreaza impozit majorat.

Daca in incinta acelei locuinte, cunoastem cu certitudine ca intr-o camera se desfasoara activitati economice, iar restul locuintei este folosit chiar cu o destinatie rezidentiala, in acest caz impozitarea este mixta, in sensul ca impozitul majorat se datoreaza numai pentru suprafata acelei camere, iar pentru restul locuintei, se va calcula si datora un impozit cu cota redusa.

Foarte important! In calitate de persoana fizica proprietar al unei locuinte, doar in cazul in care in aceasta se desfasoara si activitati economice, trebuie sa depuna la Directia de specialitate a autoritatii locale, o declaratie speciala, conform art. 495 lit. a) din Codul fiscal.

Consideram necesar ca acest temei normativ sa il prezentam, pentru o mai buna edificare a faptului ca nu toti proprietarii de locuinte depun aceasta declaratie, ci numai cei ce detin cladiri nerezidentiale sau cu destinatie mixta, dupa cum urmeaza:

"Art. 495. - In vederea stabilirii impozitelor si taxelor locale pentru anul fiscal 2016, se stabilesc urmatoarele reguli:

a) persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2015 au in proprietate cladiri nerezidentiale sau cladiri cu destinatie mixta au obligatia sa depuna declaratii pana la data de 29 februarie 2016, conform modelului aprobat prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice in termen de 60
de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romanei, Partea I, a prezentului cod. (...) ".

Reamintim faptul ca inca nu este publicat noul Cod fiscal in Monitorul oficial, prin urmare aparenta antiteza in termene se va clarifica, insa scopul demersului nostru este sa retinem obligatia depunerii declaratiei.

Persoane juridice

Si societatile ce detin in proprietate o constructie vor depune o declaratie speciala de impunere, pentru constructiile existente in patrimoniu la data de 31 decembrie 2015.

Persoanele juridice ce detin constructii platesc in anul 2016 un impozit pe cladiri astfel:

a) pentru constructiile rezidentiale aflate in proprietate, cota este intre 0.08% si 0,2% din valoarea impozabila a constructiei;
b) pentru constructiile nerezidentiale, cota este intre 0,2% si 1,3% din valoarea impozabila a constructiei.

Baza impozabila se actualizeaza la 3 ani, prin efectuarea unei reevaluari. In cazul in care nu se efectueaza o reevaluare in ultimii 5 ani, cotele anterioare enumerate se majoreaza la 5%, conform art. 460 alin. (1), (2) si (8) din Codul fiscal.

Cei 5% valabili din 2016, cand nu s-a efectuat o reevaluare in ultimii 3 ani este unul mai normal, decat cel existent in actualul Cod fiscal ce putea sa fie de pana la 20% sau chiar de 40%, daca cladirile nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani.

In loc de concluzie

Toate aceste impozite majorate vor avea un gust amar daca nu le regasim in serviciile si obligatiile pe care le au Primariile catre cetateni. Aici trebuie sa solicitam explicatii, ce se intampla cu taxele platite, cum sunt cheltuite, ce beneficii au cetatenii?

Forma Codulului fiscal votata in Parlament saptamana trecuta


Consultant fiscal,
Auditor financiar,
Adrian Benta
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14402 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
albakazapada
rank 5
CODUL A FACUT DREPTATE
diferntierea impozitarii un act responsabil si cu eficienta impotriva evaziunii fiscale ,succesul guvernarii PONTA PRIM MINISTRU impreuna pentru romania psd unpr si alde
Ghilotina
rank 5
Musiu Ponta si-a lasat deja amprenta peste suflarea romaneasca
A fost sef de comisie la conceperea codurilor civile si penale , de proceduri civile si penale , a modificat cuantumul taxelor judiciare de timbru introducand - revolutionar !- cate o taxa de timbru pe fiecare capat de cerere , ridicandu-le la min. 50 lei/bucata dar anuland cu surle si trambite timbrul judiciar de 0,15 lei ... , samd .
A mai bagat el si alte taxe - le aveam pe undeva - celebre pt cetatean fiind taxa pe benzina si pe stalpi .

Uite ca acum ne trosneste cu hyperimpozitarea proprietatilor !
Asa ca eu zic - pensionarii sa sara in sus de bucurie ca dintr-un foc le-a luat pensia pe 1 luna . Si sa continuie sa-l injure pe Basescu si pe Boc ....

Nu pot sa nu observ cat de ametite sunt partidele , cat de impostoare poate fi clasa politica .
Asa ca .... va doresc vizionare placuta la antena 3 si Ghita.tv , ca maine o sa faceti coada sa le pupati mainile pentru un salam , un pui vanat de la deseuri , 1 kil de zahar si ulei .....
Utilizator sters
Musiu Ponta a promis reducerea tva, mizeria cu care ne-a
pricopsit basbocul! Ziare.com nu se impaca cu ideea ca basbocului, sponsorul principal, ii e anulata una din cele mai odioase mutari in economie. Si ne aduce o eminentza cenushie care a descoperit o taxa mai mare! )))
Pai bine, deshteptzilor, se compara? Ati calculat ce inseamna pe an plata a -4% tva pentru o familie? Dar plata a -15% tva la alimente?
iancugheorghe
rank 5
@albakazăpada,
Unde vezi tu "evaziune fiscală" la cei care-și transformă casa de locuit (de nevoie), fie și numai o parte, in punct de lucru pentru a putea să muncească. Poate nu știi că in situația in care nu-și inchiariază propriul spațiu, o face numai din neștiință și-l folosește in comodat, nu face altceva decat să nu introducă la cheltuieli niște cheltuieli deductibile legale, fapt ce aduce statului mai mult profit.
Un cetățean roman care-și pune la dispozițe o parte din spațiul locativ plătește statului pe cale de consecință, rmătoarele taxe și impozite:
-impozit local, pană acum ca orice persoană fizică: 1% din valoarea clădirii, cu majorările posibile, la cheremul Consiliului Local.
-impozit de 16% din valoarea chiriei
-contribuție de 5,5% din valoarea chiriei, la sănătate...
-TVA
-salarii pentru personal
-un pachet de contribuții corespunzător nivelului salariilor (ceva peste 54%)...
-impozit pe profit, dacă mai poate fi...
-impozit pe dividend, dacă ai profit și iți poți permite să-ți ei dividend, uitand obligațiile de plată vin peste tine, lună de lună, an de an și din ce in ce mai mari...pană nu va mai avea cine să le plătească.
Pe timpuri, fiecare familie de la țară avea cel puțin o vacă cu lapte - azi in satul meu, din 650 de familii, doar două mai au vaci pentru lapte...
Și nu are cum să fie bine, atata timp cat ne-am omorat caii și inchis elitele, cat am distrus economia noastră, am sufocat, omorandu-le astfel, găinile din gospodăria țărănească, "inventand" "gripa aviară", ca și țăranul să cumpere ouă și carne de pasăre de la supermarket, am făcut ca romanii să-și părăsească țara, astfel incat să nu mai avem cu cine să ne putem aduce proiectele la bun sfarșit, toate la un loc fără să invățăm ce trebuie din aceste "intamplări"...
Acum, poate mai mult ca niciodată, i-a venit randul, intreprinzătorului roman, care de voie de nevoie și-a găsit refugiul in propria locuință, pămantul Romaniei, tot mai puțin și mai scump pentru el, nemaifind demult pentru el, dar mai mult și mai ieftin pentru străini și la dispoziția lor.
Chiriaș fiind intr-un centru comercial, vă spun că numai permițandu-mi să-mi așes chioșcul pe ciment, fără utilități, plătesc mai bine de 50 000 000 lei vechi pe lună, văzand pe zi ce trece că-mi este tot mai greu să plătesc ce este de plătit. De dezvoltare, nici vorbă, noi neavand voie să ne dezvoltăm, iar in alte locuri comerciale, mai bune, pozițiile fiind prezervate...
albakazapada
rank 5
Stimate Domn Iancu
referitor la majorarea impozitarii veniturilor din chirii pe persoana juridica ,institutii ale statului stau cu chirie exemplu primaria bucuresti ,unde chiria anula este fabuloasa ,aici trebuie lucrat pentru o impozitare corect aplicata.
trolheim
rank 1
Relaxarea fiscala este o vorba in vant ca si reasezarea preturilor
cum le placea comunistilor sa spuna - Bugetul este dezechilibrat, statul plateste salariile bugetarilor si pensiile din credite externe: intre 2 si 5 miliarde de euro anual - Pe acest trend, in 10-15 ani, romanii vor ajunge datori vanduti ca si coreligionarii greci - Sufocati in datorii pe care nu au de unde sa le restituie - Cresterea preturilor la utilitati, apa-canal, incalzire, salubritate, gaze, energie electrica si cresterea impozitelor pe locuinte se fac pe blat - Presa aservita tace malc, nu vede decat scaderea TVA cu 4 procente - Romanii vor simti pe propriile buzunare ce inseamna in realitate aceasta "relaxare fiscala" abia din 2016 - De exemplu pretul incalzirii si al prepararii apei calde in sistem centralizat: pana in martie 2015, gigacaloria a costat 133.07 lei + TVA 24%, adica 165.00 lei - Dupa care pretul a saltat la 177.42 lei + TVA 24%, adica 220.00 lei - Dupa asa zisa mult trimbitzata relaxare fiscala cu TVA 20%, gigacaloria va costa 212.90 lei - Adica cu 30% la suta mai mult decat in luna martie 2015 - Multumim partidului pentru reasezarea preturilor; asa scria in Scanteia (organul de presa al PCR) inainte de 1989
harris_bmb
rank 5
esti plin de optimism
"in 10-15 ani, romanii vor ajunge datori vanduti ca si coreligionarii greci - Sufocati in datorii pe care nu au de unde sa le restituie" ...
Datele statistice arata ca intr-un an (max 1 an jumate) romanii nu vor mai avea cu ce sa-si plateasca datoriile. Mai ales acum cand guvernul ii indeamna pe oameni sa-si faca credite ca in 2007-2008 pentru ca economia iar "duduie". Iar bancile in lacomia(lipsa veniturilor) lor au inceput sa arunce cu banii. Istoria se repeta. In 2017 toata presa va urla la BNR ca nu i-a protejat pe oameni de banci. Dar nimeni nu va urla la cei care conduc acum Romania catre o noua criza, pentru ca ei nu vor mai fi la putere.
Ghilotina
rank 5
devine din ce in ce mai evident
ca romanii au nevoie de o astfel de lectie .
Am ajuns sa imi doresc sa se intample cat mai repede .
Doresc disparitia PSD
rank 5
Votati PSD, votati Ponta. Amin !
Se poate declara GREVA FISCALA !

PNL si PMP va va anula aceste impozite majorate de Ponta .
parerea
rank 5
DRAGULUI DISPARUT,
Uiti ca P.N.L-ul a votat consensual alaturi de PSD? Sub inaltul patronaj al consensului uns la Cotroceni de catre inaltul ca bradul?
geom
rank 2
Doresc disparitia PDL
Baga taxe, Pontache, taxe multe.
Pana cand dispare PDL poti sa faci ce vrei.
iancugheorghe
rank 5
POATE NU ȘTIȚI -dar izvorul soluției cu taxarea spațiilor
persoanelor fizice, folosite de acestea pentru a putea desfășura activitatea comercială, la fel de mult ca spațiile comerciale ale firmelor (adică de la 0.1 % din valoarea spațiului, la 1,5%, plus capcanele reevaluărilor, care adaugă un aprox 40% peste inpozitul datorat, dacă nu se face reeevaluarea), este ccoaptă și scoasă in spațiul public, tocmai de "cel mare mare finanțist"- după cum l-a calificat MRU, avocatul BIRIȘ, amandoi, ca mulți alți poziționați pe dreapta fără a fi.
Deși a spus la timp, acum cand "soluția" a devenit lege, este că mulți iși vor inchide punctele de lucru aflate in aceste spații, poate chiar firmele, pentru simplul motiv că NU MAI AU DE UNDE LUA PENTRU A PUTEA SĂ-ȘI PLĂTEASCĂ CHELTUIELILE IMPUSE, ROMÂNII DEVENIND, REPED, FOARTE SĂRĂCIȚI, nefiind lăsați să muncească, iar cei care mai indrăsnesc s-o facă, de voie de nevoie, le sunt luate propriile resurse, tocmai pentru a nu se putea dezvolta și deveni competitivi. V-o spune unul care are experiența de intreprinzător, incă din 1990, intr-un mediu economic neprimitor, nestimulativ și complet neconcurențial, tocmai pentru intreprinzătorii mici și asutohtoni, care mereu a fost marginalizați, etichetați, dezavantajați și mai ales nereprezentați și A FOST LUAȚI PE SUS CU BULDOZERELE, din spații, deliberat ținute in stare de inceput, toate făcand parte din planul pus la cale de politicieni pentru a aduce Romania și pe romani la cheremul corporațiilor și a ajunge unde am ajuns:
-peste 85% din comerțul din Romania este controlat de străini și corporații.
-drept consecință, peste 85% din ce consumăm este importat, pană și varză murată, in timp ce legumele și fructele produse de romani nu-și găsesc locul in consumul romanilor, cică nerespectand "reglementările"...Așa se face, că in piețe nu mai găsești un țăran de la care să poți cumpăra un lapte, ouă și păsări proaspete, polițiști locali avand misiunea să nu lase un țăran să ne ofere ceia ce pe mulți dintre noi ne-a crescut sănătos. Ba mai mult, atunci cand țăranul roman vine in piață, antreprenorii străini vin cu contra ofertă la prețuri mai mici, tocmai pentru a nimici pe producătorii autohtoni, urmand să-și scoată parleala atunci cand țăranul nu produce, dar cu produse de import.
-știindu-se, foarte bine că activitatea de comerț este cea mai rentabilă, față de producție, romanului nu i-a fost lăsat nici măcar dreptul legitim de a produce, in atare condiții nefiind rentabil să produci, agricultura și industria autohtonă fiind, deliberat distrusă, fapt care ar trebuii să ne intrebăm și nu numai...să ne intrebăm IN CE SCOP SE CONTRUIESC ATÂTEA SUPERMARKETURI ????
-CHIRIAȘI IN LOC DE STĂPÂNI...din ce in ce mai puțini și mai sărăciți...
FISCHER12
rank 5
iancugheorghe
trebuie reevaluat un spatiu comercial ? Se va plati cu mult mai mult ? Esti amabil sa imi dai ceva informatii ! Am 4 spatii comerciale in Ro ! Te rog foarte mult ! Mai mult ? Ce inseamna activitate economica , ce include ? Te rog foarte mult ! Vreun termen limita la reevaluari ?
Respectele mele !
bum
rank 5
taxe , taxe , taxe si iar taxe ! e timpul sa fiti re-taxati !
scoate-ti banii !
giv
rank 5
Normal. Sa aiba indivizi ca Oprescu ce fura.
Hai cu taxa neamule!
bum
rank 5
Dragnea o sa le faca divertisment cu autocarul si
la sfarsit primesc o fiertura ca sa fie multa democratie !
TaraVrancei
rank 5
...
.. dupa cum vad, cand e vorba de cifre, "deontologii" primului-ministru de pe forum au disparut ca "magarii'n ceata" ! .. cifrele sunt seci, dure .. parca erau pe aici cativa "economisti" devotati "cauzei" pontiste .. poate se indura sa ne lumineze cum e cu "cresterea" economica si cu "bunastarea" care ne va lovi existenta dupa masurile acoperitului ? .. sigur ca e mai usor sa palavragesti despre una, despre alta, sa-ti dai cu parerea ca-n Cismigiu ! .. oferiti-ne calculele dvs. prea luminati antenisti ! .. sau "luminita de la capatul tunelului" s-a stins de tot ! .. noroc cu Domnul Primar Oprescu ca se mai mananca o paine pe aici ! ..
harris_bmb
rank 5
pentru cei care vor cifre
http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/comert/comert_amanuntul/a15/com_amanunt_07r15.pdf
sub graficul de pe prima pagina apar "Datele graficului xls (VII.2014‐VII.2015)"
apoi comparati cifrele cu cele din buletinul statistic lunar (BSL2015.rar) pg 66-67, http://www.insse.ro/cms/ro/content/buletine-statistice
geom
rank 2
Ce spune nenea asta aici
E o vrajeala de specialistu' lu' Peste Prajit.
Creste de la 923 la 1000 de lei pe mp? Adica, pana acum, la 100 mp erau:
- 100 x 935 x 0.1% = 93.5 lei
Vor fi:
- 100 x 1000 x 0.1% = 100 lei.
O crestere de 6,5 lei.
Marja de impozitare, stabilita de consiliul local, era si pana acum, stabilita prin lege, cred ca si de pe vremea lui Boc.
Pai 6.5 lei sunt mai putini decat mi-a furat PDL-ul.
iancugheorghe
rank 5
„ce spune nenea ăsta aici” este:
Efectul razelor de lună asupra papucilor de gumă...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor