Ziare.com

Avertisment despre noul Cod Fiscal: Va urma un soc mare

Joi, 05 Martie 2015, ora 14:08

   

Avertisment despre noul Cod Fiscal: Va urma un soc mare
Socul la nivel de fiscalitate va fi destul de mare dupa aplicarea masurilor de relaxare fiscala, iar efectele pozitive care rezulta in urma acestor masuri nu se vor materializa imediat, astfel incat veniturile la buget vor scadea, a declarat, joi, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

"Socul este unul destul de mare dupa... si efectele pozitive care se vor materializa, cum ar fi de exemplu mai multe locuri de munca, crestere economica mai mare, nu se produc imediat", a mentionat Ionut Dumitru, in cadrul unei conferinte de specialitate.

Capcanele ascunse in noul Cod Fiscal Interviu

Acesta a explicat ca este nevoie de multa prudenta in acest sens "pentru ca in fiecare luna se platesc salarii, pensii, si nu sunt sume mici".

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Suntem cu totii de acord ca avem nevoie de o reducere a fiscalitatii in Romania, mai ales in zona de TVA si contributii la asigurari sociale, dar trebuie sa gandim foarte bine acest parcurs, pentru ca nu te poti juca cu cifrele. Trebuie sa ai studii foarte bine fundamentate de impact. Si chiar daca sunt foarte bine fundamentate, este vorba despre foarte multe incertitudini, de comportamente care nu vor fi usor modelate.

Plecand de la premisa ca de la 1 ianuarie, spre exemplu, ar trebui sa scada TVA cu 4 puncte procentuale, accizele la combustibil cu 20%, impozitul pe dividende si taxa pe stalp eliminate, ce facem pe termen scurt? Putem constata ca, pe termen scurt, pana se produc efectele pozitive pe care contam in economie, sa constatam ca nu sunt bani in buget", a mentionat Ionut Dumitru.

TVA de 18% in Romania: Ce a uitat sa spuna Guvernul

Acesta a precizat ca este vorba despre "miliarde de lei, care pe termen scurt, cel putin, vor fi cu greu acomodate pana se produc efectele de conformare, de reducere a evaziunii, care oricum sunt estimate extrem de optimist - in momentul in care spui ca din 16 miliarde lei impact pe buget reducere de venituri si se reintorc cu efecte de runda a doua aproape doua treimi".

"Nu ne ajuta deloc istoria de pana acum. Pana acum nu am fost in stare sa imbunatatim colectarea taxelor de o maniera in care sa ne ajute atat de mult. Eu cred ca trebuie sa fim prudenti. Evident ca vrem taxe mai mici, dar trebuie sa ne gandim si la ce ne asteptam noi sa ne livreze statul in schimbul taxelor pe care le platim.

Am vazut ca se intetesc discutiile cu privire la salarizarea din sectorul bugetar si posibilitatea ca salariile din sectorul bugetar sa fie regandite, cu o noua schema de salarizare, cu sase trepte, in functie de studii. Pe de o parte vrem taxe mici, iar pe de alta parte vrem si un stat mare. Trebuie sa ne hotaram in ce directie ne ducem", a mai spus Ionut Dumitru.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 8080 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor