Boc si ministrii lui contribuie doar cu 4.200 de euro la fondul de solidaritate

Duminica, 20 Iunie 2010, ora 12:03
3215 citiri
Boc si ministrii lui contribuie doar cu 4.200 de euro la fondul de solidaritate

Potrivit noilor prevederi din codul fiscal, incepand cu 1 iulie persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri cu destinatie de locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, vor trebui sa plateasca in acest an o taxa de solidaritate.

Cuatumul acestei taxe se calculeaza in functie de numarul de proprietati si de impozitul datorat pentru fiecare dintre acestea. Astfel, daca ai doua imobile in proprietate va trebui sa platesti pana la 30 septembrie o taxa de solidaritate egala cu 50% din impozitul datorat in anul curent pentru apartamentul/casa in care nu locuiesti, dar nici nu este inchiriat/a.

Cei care au trei case in proprietate vor datora statului o taxa egala cu 100% din impozitul datorat in anul 2010 pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, plus taxa de 50% din impozitul datorat pentru cea de a doua proprietate.

Daca esti mai bogat de atat si ai in proprietate cel putin patru locuinte, taxa de solidaritate va fi egala cu 200% din impozitul datorat pentru fiecare din cladirile detinute, incepand cu cea de-a treia cladire in care nu locuiesti.

La prima vedere, taxa poate parea o masura inteleapta din partea guvernului, in realitate este doar praf in ochi, mai ales ca nici cei mai bogati dintre romani nu vor contribui la ea cu mai mult de cateva sute de euro. Potrivit calculelor Ziare.com, toti ministrii guvernului actual, de la mic la mare, nu vor scoate din buzurar in urma instituirii acestei taxe mai mult de 4.200 de euro.

Emil Boc - premierul Romaniei nu va trebui sa contribuie la fondul de solidaritate cu niciun leu deoarece are in proprietate o singura locuinta.

Marko Bela - vicepremierul detine pe numele sau o singura casa de locuit, celelalte doua proprietati fiind pe numele sotiei. Pentru casa mostenita, sotia lui Marko Bela va trebui sa vireze la fondul de solidaritate 41 de lei si zece bani.

Vasile Blaga - doua imobile, un apartament in Bucuresti si o casa in Oradea. Ministrul de Interne ar trebui sa plateasca o taxa de solidaritate egala cu 50% din impozitul pentru casa din Oradea, (Vasile Blaga are buletin de Bucuresti din 2008 cand a candidat la alegerile pentru Primaria Generala), adica aproximativ 567 lei.

Adriean Videanu - doua apartamente in Bucuresti si o casa la Snagov. Acesta ar trebui sa plateasca sub forma de taxa de solidaritate 69 de lei pentru cel de al doilea apartament din Bucuresti si 3.928 lei pentru casa din Ilfov, in total 3.997 lei.

Radu Berceanu - doua apartamente in tara, in Craiova si Rimnicu Vilcea, si un apartament in Spania. Deoarece pentru acesta din urma nu datoreaza impozit statului roman, Berceanu ar trebui sa contribuie la fondul de solidaritate doar cu 56 de lei.

Elena Udrea - pe numele sau exista doar un apartament si o casa, aceasta mai avand si jumatate dintr-un imobil S+P+3P pe care il detine impreuna cu Dorin Cocos. Pentru locuintele de pe numele ei, Elena Udrea ar trebui sa contribuie la fondul de solidariate cu cel mult 435 de lei.

Mihai Dumitru - detine un apartament in Bucuresti, in care are si domiciliu, si o casa in judetul Dambovita. Pentru aceasta din urma ar trebui sa cotizeze putin peste 253 lei.

Sebastian Vladescu - are nu mai putin de sase apartamente, dintre care cinci in Bucuresti. Potrivit declaratiei de avere, nu a realizat anul trecut venituri din chirii, context in care presupunem ca nici in acest an nu a inchiriat vreo proprietate. In acest caz, ministrul Finantelor ar trebui sa aduca de acasa in semn de solidaritate cu toti colegii sai suma de 11.653 lei.

Gabriel Oprea - este proprietarul a trei case de locuit si doua apartamente. Ministrul Apararii mai are si doua case de vacanta, dar acestea nu sunt luate in calcul in stabilirea cuantumului taxei de solidaritate. Astfel, Gabriel Oprea datoreaza statului pentru acest fond 772 lei.

Daniel Funeriu - detine un apartament in Oradea si unul in Strasbourg (pe numele sotiei), motiv pentru care nici el nu va contribui la fondul de solidaritate.

Teodor Baconschi are doar doar un apartament in proprietate, in timp ce colegul sau de la Ministerul Mediului, Laszlo Borbely, detine doar o casa in Targu Mures. Tot o singura locuinta au si Mihai Seitan, ministrul Muncii, respectiv Catalin Predoiu, ministrul Justitiei. In aceste conditii, cu totii sunt scutiti de la taxa de solidaritate.

Kelemen Hunor, ministrul Culturii, Gabriel Sandu, ministrul Comunicatilor, si Attila Cseke nu detin nicio cladire in proprietate, deci nu sunt obligati sa contribuie la fondul de solidaritate.

In total, membrii Cabinetului Emil Boc vor contribui la buget prin taxa de solidaritate pe care o vor plati cu doar 17.774,1 lei, echivalentul a 4.187,3 euro la cursul oficial BNR de vineri.

In primele sase luni ale anului, deficitul bugetului de pensii s-a cifrat in jurul a 600-650 milioane de euro, ceea ce inseamna ca Romania are nevoie de peste 100.000 de oameni cel putin la fel de bogati ca membrii guvernului pentru a se putea colecta la fondul de solidaritate suma necesara acoperirii gaurii din bugul de pensii.

Nota: Calculele au fost facute in baza valorilor de impozitate a cladirilor trecute in declaratiile de avere si ar putea sa nu reflecte exact sumele pe care vor trebui sa le verse in fondul de solidaritate ministrii Cabinetului Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#taxa solidaritate, #Vladescu taxa solidaritate, #Videanu taxa solidaritate, #Udrea taxa solidaritate , #fiscal