Ce mai aduce Codul fiscal: Burse private, decontarea concediului. Relatia dintre stat si insolventa clientului

Luni, 12 Octombrie 2015, ora 07:16
9236 citiri
Ce mai aduce Codul fiscal: Burse private, decontarea concediului. Relatia dintre stat si insolventa clientului
Foto: Adrian Benta

Urmarind tendinta generala de mutare a sarcinii fiscale de la persoana juridica, de la societate catre persoana fizica, observam in noul Cod fiscal cateva situatii ce permit o impozitare mai favorabila a companiilor, iar unele dintre ele pot fi elemente de optimizare fiscala.

In acest context, sa enumeram 3 aspecte fiscale favorabile societatii ce conduc la reduceri de taxe intr-un mod legal, astfel incat aceasta sa isi scada sarcina fiscala, sa isi reduca impozitele si taxele, prin respectarea legii, iar daca beneficiile se resfrang si asupra unor categorii de persoane fizice nu putem decat sa ne bucuram.

Noul Cod Fiscal: Impozitarea veniturilor din contractele civile realizate de persoane fizice

  • Cheltuieli de sponsorizare si acordarea de burse private

Efectuarea unor sponsorizari de catre platitorii de impozit pe profit catre entitati fara scop patrimonial, cum ar fi cluburi sportive, unitati de cult, asezaminte culturale, spitale si organizatii caritabile este relativ cunoscuta in viata de zi cu zi.

Din punct de vedere fiscal, in anul 2016, aceste cheltuieli sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit, adica impozitul se majoreaza cu 16% din suma sponsorizata, dar aceste cheltuieli de sponsorizare reduc impozitul pe profit la plata in cea mai mica dintre valorile:

a) 20% din impozitul pe profit datorat;

b) 5 la mie din cifra de afaceri.

Daca societatea nu inregistreaza profit, sumele sponsorizate se reporteaza 7 ani consecutivi.

Din punctul de vedere a unei astfel de societati, Codul fiscal permite in limitele descrise mai sus, utilizarea cu acelasi caracter fiscal a cheltuielilor privind acordarea de burse private. Practic, daca esti o societate si ai si caracter de angajator, vei face un mare bine acordand aceste burse private catre elevi si studenti, mai ales ca aceste cheltuieli se suporta pe ansamblu din impozitul pe profit datorat la buget.

Optimizarea fiscala este insa mult mai larga, in sensul ca legiuitorul scuteste bursele incasate de persoanele fizice de obligatia de plata a impozitului pe venitul persoanei fizice. Situatie din ce in ce mai rara in viata de zi cu zi.

In plus, veniturile din bursele private nu le regasim, cel putin la prima lectura, in baza de calcul a asigurarilor sociale. Daca normele de aplicare nu detaliaza sau nu definesc mai exact structura de impozitare a bursei private, opinam ca pentru aceste sume nu se datoreaza contributii la pensii, la somaj etc.

  • Cheltuieli sociale, 5% din fondul de salarii - contravaloare servicii turistice si/sau de tratament

Sa presupunem ca cel mai eficient salariat al unei societati platitoare de impozit pe profit se adreseaza conducerii societatii, cu rugamintea sa ii fie decontate cheltuielile cu factura de cazare pentru concediul de odihna petrecut in alta localitate.

In marea majoritate a cazurilor, va fi refuzat, pe motiv ca aceste cheltuieli sunt avantaje de natura salariala pentru persoana fizica si sunt supuse acelorasi impozite ca si salariile in bani, respectiv un procent de aproximativ 55% din valoarea facturii.

Dar aceasta structura de cheltuieli regasita in noul Cod fiscal nu este un avantaj in natura, ci reprezinta un bonus fiscal ce ar putea fi folosit cu succes de societate, in sensul ca:

  • cheltuiala este deductibila la calculul impozitului pe profit, in cuantum de 5% din fondul de salarii, in categoria cheltuielilor sociale;
  • nu reprezinta venit salarial acordat in natura, legiuitorul indicand in mod expres acest fapt la art. 76 alin. (4) lit. a) din noul Cod fiscal;
  • in plus, aceasta decontare de cheltuieli nu reprezinta nici o suma pentru care sa se datoreze asigurarile sociale, obligatorii, conform art. 142 lit. b) din Codul fiscal.

Fara sa ne fie frica sa afirmam, observam ca in unele aspecte sunt transpuse si in Romania proceduri acceptate de multi ani de state mai dezvoltate decat tara noastra, de stimulare a salariatilor, fara o supraimpozitare agresiva, cum ar fi decontarea concediului.

  • Statul isi insuseste si partea lui de pierdere, pentru insolventa clientului

Pornim de la urmatoarea ipoteza: in anul 2015, societatea EXEMPLU SRL, persoana juridica romana, inregistrata in scopuri de TVA ce aplica sistemul cu exigibilitate normala, presteaza un serviciu, cum ar fi de exemplu serviciile de consultanta fiscala sau audit, facute de autorul articolului, in valoare de 1.000 lei + 240 lei TVA catre un client societate din Romania.

Pe data de 25 a lunii urmatoare, societatea achita la buget suma de 240 lei TVA, fara sa fie incasata la scadenta aceasta suma de la client. Mai mult, societatea noastra afla ca impotriva clientului s-a inceput procedura insolventei, iar in planul de reorganizare aprobat de instanta de judecata, s-a decis radierea acestei creante. Practic, societatea noastra pierde, pe de o parte, contravaloarea serviciilor prestate si, in plus, achita TVA pentru un serviciu neincasat.

Ce se intampla cu TVA-ul platit la buget pentru aceasta creanta neincasata in anul 2015? Suma TVA platita la buget pentru creanta desfiintata de planul de reorganizare al clientului, va fi considerata o fapta buna, ce se ia in considerare la o eventuala judecata a judecatorului suprem, deoarece conform actualelor reglementari fiscale, statul roman nu restituie si nu considera ca ar avea obligatia sa restituie acest TVA, conform actualului Cod fiscal.

Ce aduce nou Codul fiscal in anul 2016 din perspectiva TVA la pierderile inregistrate ca urmare a insolventei clientului?

In anul 2016, ca urmare a intrarii in vigoare a noului Cod fiscal, statul roman restituie TVA pentru pierderile din creante cauzate de insolventa clientului. Desigur, nu este o restituire directa, poate nici nu a fi in totalitate eficienta o restituire directa, ci este o restituire indirecta, prin stornarea facturii initiale de servicii facuta catre clientul in insolventa.

In acest moment, observam asadar o imbunatatire a reglementarii fiscale, nu in sensul unui avantaj fiscal, ci in sensul intrarii in normalitate, deoarece atat timp cat obligatia de baza, plata serviciului este desfiintata de planul de reorganizare, inseamna ca si taxa corelativa nu mai are obiect.

Concluzie

In acest context, dragi cititori, am scris acest articol cu gandul la contribuabilii ce suporta aceste impozite, din categoria celor in care ma incadrez si eu, sperand ca sumele platite la buget sunt folosite numai in favoarea cetateanului.

Consultant Fiscal,

Auditor Financiar,

drd. ec. Adrian Benta

Citește și:
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Știți care-i diferența dintre deputatul PSD Dan Tudorache „Diamante” și Aurel Bălășoiu? Că ultimul nu mai e membru PSD. Partidul l-a exclus cu celeritate, la numai câteva zile după ce...
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
PNL trebuie să ofere clarificări în legătură cu cazul privind branşarea ilegală a unui imobil din Brăila care ar aparţine fostului secretar de stat în Ministerul Muncii, liberalul...