Ce parere aveti despre aplicarea legii "denuntatorului" in Romania? - Sondaj Ziare.com

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 08:30
4690 citiri
Ce parere aveti despre aplicarea legii "denuntatorului" in Romania? - Sondaj Ziare.com

Romanii ar putea deveni mai reticenti in a-si etala in fata vecinilor sau cunoscutilor bunurile pentru care nu au platit sumele datorate la bugetul de stat, daca o idee recenta a reprezentantilor Ministerului de Finante, pornind de la principiul cu denumirea sugestiva "denuntatorului", va fi pusa in practica.

Astfel, cei care vor informa Fiscul cu privire la faptele de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau diverse facilitati. Initiativa este inspirata din modelul aplicat in Suedia, potrivit secretarului de stat in MFP Liviu Voinea, care va studia legislatia "denuntatorului" din aceasta tara.

Va functiona legea "denuntatorului" la Fisc in Romania?

"Acolo oamenii primesc la posta scrisori in care sunt informati ca au platit un impozit X, dar li se transmite si daca unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazeaza pe faptul ca oamenii stiu cel mai bine situatia vecinilor si pentru cei care transmit informatii corecte despre acestia se aplica scutiri sau li se da o recompensa si mai platesc doar diferenta", a explicat Liviu Voinea.

Scopul masurii este de a diminua evaziunea fiscala, al carei nivel se ridica la 35% din PIB, Romania avand una dintre cele mai mici ponderi a veniturilor fiscale, impozite si contributii sociale, in PIB din Uniunea Europeana.

Din aceasta perspectiva, masura este binevenita, potrivit analistilor, care remarca insa ca verificarea de catre Fisc a autenticitatii "denunturilor" implica proceduri complexe. Mai ales in conditiile in care denunturile ar putea fi numeroase, sustin analistii.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot. Ce parere aveti despre aplicarea in Romania a legii "denuntatorului"?

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#recompensa financiara denunturi Fisc, #reducere evaziune fiscala, #turnatori Fisc Romania , #fiscal