Codul Fiscal, adoptat din nou in Parlament (Video)

Joi, 03 Septembrie 2015, ora 12:24
3689 citiri
Codul Fiscal, adoptat din nou in Parlament (Video)
Foto: B1 TV

Codul Fiscal, reexaminat la solicitarea presedintelui Klaus Iohannis, a fost adoptat, joi, in Camera Deputatilor, for decizional.

Proiectul a primit 279 de voturi "pentru", 8 voturi "impotriva" si 5 abtineri, informeaza Realitatea TV.

Urmatorul pas este trimiterea spre aprobare la presedintele Klaus Iohannis, care a intors in Parlament varianta initiala, iar acum nu mai are aceasta posibilitate.

Iohannis explica de ce a respins Codul Fiscal

Premierul Victor Ponta, deputat PSD, a ajuns in sala dupa ce votul s-a incheiat.

Ce prevede Codul Fiscal

Anterior, Comisia pentru buget-finante a Camerei Deputatilor a aprobat, miercuri, cererea de reexaminare a Codului fiscal, cu amendamentele convenite de liderii partidelor parlamentare, dar si cu o serie de amendamente propuse de Ministerul de Finante.

Deputatii din comisia de buget au adoptat reexaminarea Codului Fiscal - Ce amendamente au trecut

Acestea prevad reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 si la 19% de la 1 ianuarie 2017.

De asemenea, eliminarea taxei pe constructiile speciale si a supraaccizei la carburanti se amana pentru 1 ianuarie 2017, cu exceptia celor din agricultura (1 ianuarie 2016).

Referitor la impozitul pe dividende, reducerea de la 16% la 5% va intra in vigoare tot de la inceputul anului viitor.

Codul Fiscal, aprobat in Senat

De asemenea, a mai fost adoptat un amendament ce vizeaza acordarea posibilitatii consiliilor locale de a majora impozitul pe cladiri si pe teren cu pana la 500% pentru cladirile si terenurile neingrijite.

Criteriile de incadrare, precum si procedura de aplicare se adopta prin hotararea Consiliului local.

Aveti cladiri si terenuri neingrijite? Veti plati impozite chiar si de 5 ori mai mari

La propunerea Ministerului de Finante au mai fost adoptate o serie de amendamente de clarificare, erori gramaticale, dar si decizii ale Curtii Constitutionale care trebuie transpuse in legislatie.

Cand a intors presedintele Klaus Iohannis Codul fiscal in Parlament

Pe 17 iulie, presedintele Klaus Iohannis a retrimis Codul Fiscal pentru reexaminare la Parlament.

Iohannis retrimite Codul Fiscal la Parlament si subliniaza riscurile pe termen lung

"In materie fiscala, legiuitorul trebuie sa promoveze o atitudine echilibrata si rationala, de natura a nu genera disfunctionalitati care, ulterior, sa necesite frecvente corectari de ordin legislativ.

In acest sens, in elaborarea unui nou Cod Fiscal nu ar trebui promovate politici care genereaza fiscalitati excesive, dar nici relaxari accentuate. Masurile de austeritate ale anului 2010 trebuie sa ramana istorie. Revenirea la politici fiscale riscante si cu consecinte negative pe termen lung reprezinta o experienta pe care nu numai clasa politica nu si-o mai poate permite dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie sa mai fie suportate de cetateni", a fost o parte din motivarea deciziei.

C.P.

Citește și:
Achiziții din bani publici la sfârșit de an: 59 de mașini de lux pentru deputații români. Suma cheltuită pentru înnoirea parcului auto
Achiziții din bani publici la sfârșit de an: 59 de mașini de lux pentru deputații români. Suma cheltuită pentru înnoirea parcului auto
Nu mai puțin de 59 de mașini de lux vor fi livrate Parlamentului României până la data de 20 decembrie, după ce peste 20 de mașini din parcul auto au fost deja scoate la licitație deoarece...
DNA a clasat o plângere penală făcută de consilierii PSD împotriva lui Clotilde Armand: ”O nouă victorie”
DNA a clasat o plângere penală făcută de consilierii PSD împotriva lui Clotilde Armand: ”O nouă victorie”
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, anunţă că DNA a clasat o plângere penală făcută de consilierii PSD împotriva sa, în legătură cu programul ”Termoficare de la Soare”, care...