Codul Fiscal - folosit ca moneda in trocul dintre palate

Vineri, 17 Iulie 2015, ora 07:52
5828 citiri
Codul Fiscal - folosit ca moneda in trocul dintre palate
Foto: Arhiva Hepta.ro

Codul Fiscal, "biblia" care reglementeaza principiile de impozitare si dicteaza colectarea banilor la bugetele statului, este in aceste zile redus la simplul statut de moneda in trocul dintre Guvern si Presedintie.

Adoptat spre sfarsitul lunii iunie in Parlament, in ciuda opozitiei partenerilor externi ai Romaniei - FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala - el ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016.

Codul Fiscal, adoptat: Ponta se bucura pe Facebook - TVA scade la 19%, taxa pe stalp dispare

Printre masurile pe care le cuprinde se numara reducerea TVA la 19%, eliminarea supraacizei de 7 eurocenti la carburanti si a asa-numitei "taxe pe stalp" pentru companii, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, estimand ca gaura creata in buget va fi de 12 miliarde de lei.

Comisia Europeana a transmis insa ca sunt ridicate "intrebari substantiale", in timp ce Fondul Monetar International a recomandat Guvernului sa se ajusteze masurile de relaxare fiscala din proiectul Codului Fiscal, intrucat taierea cheltuielilor pentru compensarea masurilor nu va fi suficienta sa acopere golul generat la buget incepand de anul viitor.

Noul Cod Fiscal, respins de Comisia Europeana - Oficialii FMI nu mai vin la Bucuresti

Cu toate acestea, Victor Ponta, aflat la acea vreme in Turcia unde se recupera dupa operatia suferita la genunchi, s-a declarat, pe Facebook, "un premier mandru si fericit" si si-a exprimat regretul ca nu a putut fi prezent la "votul istoric" din Parlament.

Iohannis, salariul triplat doar daca promulga Codul

Miercuri, insa, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca se mai gandeste daca promulga sau nu Codul Fiscal, motivand ca acesta este "construit pe iluzii", premierul Victor Ponta a iesit la atac amenintandu-l "sa nu faca vreo ambitie" pentru ca "cei care sunt impotriva Codului Fiscal sunt impotriva intereselor legitime ale Romaniei!".

Iohannis se gandeste daca promulga Codul Fiscal: Sa renuntam la iluzii!

Ponta ii cere lui Iohannis sa promulge Codul Fiscal: Acum se pricepe si la asta

Mai mult, Ponta a conditionat finalizarea legii salarizarii de promulgarea Codului Fiscal - adica acea lege care ar stabili, printre altele, ca inaltii demnitari, inclusiv Iohannis, sa castige de aproape 3 ori mai mult decat in prezent.

Marirea salariilor demnitarilor, amanata. Ponta: I-am spus lui Oprea ca nu am fost de acord (Video)

Majorarea salariilor inaltilor demnitari a fost, de altfel, alt subiect fierbinte intre palate: dupa ce aparent lucrurile fusesera puse la punct cat la Victoria sef era Gabriel Oprea, la intoarcerea din Turcia, Ponta a resetat jocul, anuntand ca nu e de acord, nu asa si nu acum.

Criza bate la usa

Acord cu FMI si Comisia Europeana, pe noul Cod Fiscal

Pana una alta, miscarile pe Codul Fiscal sunt tot mai periculoase. Marti, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, anunta triumfator ca Romania a primit acordul Comisiei Europene asupra Codului Fiscal, in cadrul reuniunii Consiliului ECOFIN.

Cu toate acestea, surse din Administratia Prezidentiala au declarat, pentru Ziare.com, ca lucrurile nu ar sta deloc asa, ci din contra.

Mai exact, singurul motiv pentru care Romania nu este trasa de urechi si pusa la colt public chiar in aceste zile pentru masurile luate prin Codul Fiscal este situatia din Grecia. De altfel, Troica ar fi fost hotarata sa rupa acordul pe care il are cu Romania tocmai din cauza Codului Fiscal, insa a ales sa il lase sa ajunga la termen in septembrie, avand in vedere contextul regional si faptul ca, oricum, Codul Fiscal nu ar fi intrat in vigoare cat acordul ar fi fost inca activ, ci de abia din 2016.

Isarescu, despre acordul cu FMI: Ne trebuie un avocat al diavolului pentru a vinde credibil reforma fiscala

Romania are cu FMI un acord stand-by de 2 miliarde de euro care expira in luna septembrie a acestui an. Acordul este de tip preventiv, deci nu are alt scop decat acela de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare.

Astfel, sursele citate sustineau ca este exclus ca oficialii CE sa fi avizat pozitiv Codul Fiscal de vreme ce au sustinut inca de la inceput ca masurile cuprinse in el vor duce la deficit excesiv, astfel fiind depasita tinta de deficit de 3% din PIB convenita cu creditorii internationali.

Noul Cod Fiscal va duce la incalcarea tratatelor europene? Teodorovici face lumina

Alte surse de pe scena politica ne-au declarat, insa, ca exista si posibilitatea ca liderii institutiilor creditoare sa se astepte ca Guvernul Ponta sa nu mai reziste mult timp si, astfel, viitorul Executiv sa puna punct Codului Fiscal, asa cum a fost el adoptat de Parlament. Ramane de vazut si cum va juca, in continuare, Klaus Iohannis.

Pana atunci, insa, Romania ramane asa cum ne-a obisnuit - taramul incertitudinii fiscale pe care investitorii prefera sa il ocoleasca decat sa riste sa-l traverseze.

Eveniment Quarterly Report

La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,65% din PIB după primele opt luni ale anului, la 42,19 miliarde de lei, faţă de 32,98 miliarde de lei, respectiv 2,34% din PIB aferent...
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
Comisia Europeană a efectuat a doua plată de 2,76 miliarde EUR către România în cadrul mecanismului de redresare și de reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat al executivului european....
#Iohannis Ponta Cod Fiscal salarii triplate, #Cod Fiscal incalca tratate europene, #Cod Fiscal masuri deficit , #fiscal