Ziare.com

Codul Fiscal ne baga in ceata inainte de Paste - Situatie demna de un pamflet

Miercuri, 27 Aprilie 2016, ora 07:42

   

Codul Fiscal ne baga in ceata inainte de Paste - Situatie demna de un pamflet
Noul Cod Fiscal aduce o noua situatie paradoxala, de data aceasta in ceea ce priveste acordarea de tichete cadou cu ocazia sarbatorilor, inclusiv de Paste.

Domnul Carcalete Coacaza este administrator si asociat unic al societatii Carcalete Mondialu SRL, persoana juridica romana infiintata conform Legii nr. 31/1990 privind societatile, republicata cu modificari.

Impozitul pe locuintele cu destinatie economica sau cum te invata Codul fiscal sa fii evazionist

Societatea se regaseste din punct de vedere fiscal in categoria de microintreprindere, deci plata impozitului se raporteaza la venitul acesteia.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Cu ocazia sarbatorilor de Pasti, din data de 1 mai 2016, omul de afaceri a decis sa acorde celor doi salariati tichete cadou. Cum generozitatea este la cote maxime in aceste zile, administratorul decide acordarea tichetelor cadou cu valoare de 200 de lei pentru fiecare salariat.

Surpriza de Paste de la angajatori: Tichetele cadou, din ce in ce mai atractive pentru companii

Asta inseamna cu 50 de lei mai mult decat valoarea pentru care nu se percep biruri. Desigur, stiindu-se om cu frica de Dumnezeu, vrea sa dea bugetului ce-i al bugetului. Cu impozitul pe venit de 16% a inteles omul ce a inteles, insa stupoarea a fost maxima cand a trebuit sa afle daca datoreaza asigurari sociale pentru acei 50 lei, care reprezinta suma ce depaseste valoarea tichetelor cadou pentru care nu se percep cotizatii la stat.

Deci, datoreaza sau nu contributii la pensii, la sanatate sau somaj pentru aceasta depasire?

Sa analizam prevederile de la art. 142 lit. b) din Codul fiscal, ce stabilesc urmatoarele:

 • "Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele: (...) Cadourile in bani si in natura oferite de angajatori angajatilor, cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile in bani si in natura oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu sunt cuprinse in baza lunara de calcul, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei."

 • Ei bine, si-a spus administratorul, asta stiam: nu se datoreaza asigurari sociale pentru valoarea de 150 de lei a tichetelor cadou, dar pentru restul?

  Sa vedem ce clarificari aduc normele metodologice pentru acest temei normativ, norme regasite la pct. 5 alin. (1) din HG nr. 1/2016 privind normele de aplicare pentru Codul fiscal:

 • "In aplicarea prevederilor art. 142 lit. b) din Codul fiscal, partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit din salarii si se cuprinde in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii."

 • Adica se datoreaza asigurari sociale pentru valoarea tichetelor cadou ce depaseste 150 de lei.

  Pornind de la aceasta premiza, administratorul societatii continua cu titlu de lectura personala - ca nu se stie cand e de folos - si identifica prevederile de la art. 142 lit. r) din scrierile noului Cod fiscal, astfel:

 • "Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele: (...) tichetele de masa, voucherele de vacanta, tichetele cadou si tichetele de cresa, acordate potrivit legii".

 • Cum adica? Nu se datoreaza asigurari sociale pentru toate tichetele acordate? Desigur, nimeni nu acorda tichete cadou contrar legii. Dar normele de aplicare ce spun?

  Normele de aplicare frumos ticluite la pct. 5 alin. (2) din HG nr. 1/2016 adancesc confirmarea ca nu se datoreaza asigurari sociale pentru tichetele cadou, astfel:

  "In sensul art. 142 lit. r) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii tichetele cadou acordate potrivit legii, altele decat cele acordate pentru ocaziile prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal."

  Cum vine asta? Daca acord tichete cadou de Paste se datoreaza asigurari sociale pentru ce depaseste 150 de lei, iar daca acord tichete cadou cu alte ocazii atunci nu se datoreaza asigurari sociale? Ce-i harababura asta?

  Solutia i-a fost sugerata de un prieten cu ceva mai multa experienta in taxe: acorda primele tichete cadou in suma de 50 lei cu o alta ocazie, cum ar fi Joia Mare, Vinerea Neagra, Miercurea Mirajului, iar cele in valoare de 150 de lei cu ocazia zilei de Paste. Ce daca este in aceiasi saptamana, poti face tabele diferite! Foarte simplu!

  Acest articol pare a fi un pamflet, dar situatia in sine este cat se poate de reala. Daca autorii legii il citesc, ii rugam sa nu ne mai oblige sa facem atatea tabele de Sarbatori, cei de la TVA au fost primii!

  Consultant Fiscal,
  Auditor Financiar,
  drd. ec. Adrian Benta
  Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 10044 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  1 comentariu
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  "Codul Fiscal ne baga in ceata inainte de Paste". Nu este adevarat.

  Erati deja in ceata cind v-au concoctat Harvardista, DiscoMan si dr Viorel codul fiscal. Puteti sa le multumiti ca nu v-au aburit si mai mult. Acum nu v-a mai ramas decat sa va bucurati si sa (va) spargeti ouale de Paste!

   

  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor