Codul fiscal, un test pentru economie: Intre stimularea consumului si sufocarea investitiilor

Marti, 01 Septembrie 2015, ora 07:50
3081 citiri
Codul fiscal, un test pentru economie: Intre stimularea consumului si sufocarea investitiilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderii partidelor au stabilit saptamana trecuta ca proiectul Codului Fiscal va fi adoptat in forma aprobata in Parlament. Dar exista o schimbare: unele masuri vor fi aplicate etapizat. Dar cum va afecta acest lucru cresterea economica si deficitul bugetar?

Astfel, TVA va scadea la 20% de la 1 ianuarie 2016 si la 19% de la 1 ianuarie 2017.

Taxa pe stalp va fi eliminata de la 1 ianuarie 2017, cu o exceptie, solicitata de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, anume in cazul constructiilor speciale din agricultura, pentru care birul va fi scos din 2016.

Totodata, s-a convenit ca supraacciza la carburanti sa fie eliminata de la 1 ianuarie 2017, iar impozitele pe dividende sa fie reduse la 5% tot peste doi ani.

Noul Cod fiscal stimuleaza consumul si omoara investitiile

Analistul Florin Citu trage un semnal in legatura cu deciziile politice luate in legatura cu Codul fiscal.

"In 2016 platim in continuare: taxa pe stalp, acciza de 7 eurocenti la carburant, taxa de 16% la dividende. Ironic (tragic?), nu-i asa? Combinatia Cod fiscal in forma recenta + cheltuielile publice mai mari + salariul minim mai mare reprezinta exact combinatia pentru care BNR si Consiliul Fiscal au cerut (sfatuit, ca sa nu ne sara inteleptii in cap) presedintelui sa nu promulge Codul fiscal votat de Parlament.

Sa vedem acum ce au de spus cele trei instiutii mentionate mai sus. A comentat vreuna pana acum? A sarit vreuna sa spuna ca ne paste dezatrul? Eu cred ca toate trei sustin aceasta forma a Codului fiscal prin care se stimuleaza consumul si se omoara investitiile", a criticat pe Facebook Florin Citu.

Care e impactul

In total, impactul masurilor amanate cumuleaza 1,1% din produsul intern brut (PIB).

"Estimarea noastra pentru deficit ajunge la 2,2% din PIB. Insa la aceasta cifra se adauga alti 0,2%, ca urmare a cresterilor salariale anuntate pentru sectorul medical", se arata intr-o analiza ING Bank remisa Ziare.com.

Specialistii bancii avertizeaza, insa, ca nu au luat in calcul o eventuala marire a lefurilor si pentru alti bugetari.

  • Info: Un deficit bugetar apare atunci cand cheltuielile statului depasesc incasarile. Opusul deficitului este excedentul bugetar. In primele patru luni ale anului, Romania a avut un excedent bugetar de 6 miliarde de lei, acesta fiind argumentul cu care Guvernul a motivat implementarea reducerii TVA la alimente. Insa datele Ministerului Finantelor arata ca investitiile publice au fost mai mici cu 1 miliard de lei in luna aprilie, ceea ce inseamna ca banii nu au fost folositi pentru stimularea economiei.

Promisiunile PSD

Totusi, PSD promite ca deficitul va ramane undeva in intervalul 1,7-2%.

"Am urmarit ca sa ne incadram intr-un deficit de sub 2%. Ca o concluzie, Codul Fiscal va fi adoptat in forma initiala, dar unele masuri vor fi aplicate etapizat", a declarat Liviu Dragnea, presedintele interimar al PSD, saptamana trecuta.

In aceste conditii, pentru a ramane in intervalul promis, specialistii ING Bank sustin ca vor fi luate masuri compensatorii, cum ar fi taxe mai mari pe proprietate, insa aceste planuri nu au fost facute inca publice.

Inflatia

Amanarea acestor masuri fiscale conduce la cresterea prognozelor pentru inflatie aferente anului 2016 la 1,4%, de la 0,5%, dar cea pentru 2017 va scadea la 2%, arata analiza ING Bank.

Mai mult, cresterea economica nu va mai fi la fel de viguroasa, banca precizand ca e posibil sa isi reduca prognozele de la 4,3% la 3,8% pentru anul viitor.

Noi amanari?

Specialistii ING Bank reliefeaza faptul ca vor avea loc alegeri in toamna anului viitor, astfel ca e posibil ca masurile amanate sa nu mai fie aplicate deloc.

"Pe scurt, credem ca decizia de a amana cam jumatate din relaxarea fiscala este un lucru pozitiv pentru leu. Totusi, raman ingrijorarile legate de cresterile salariale in sectorul public, deoarece credem ca vor conduce la o spirala periculoasa.

Mai mult, masurile care vor intra in vigoare in 2016 au ca scop principal stimularea consumului. De asemenea, exista pericolul accelerarii dezechlibrelor externe si o crestere prea mare a cererii interne", incheie specialistii ING Bank.

Calendarul probabil

Proiectul Codului fiscal a fost avizat, luni, de Comisia pentru Buget din Senat, iar marti urmeaza sa fie dezbatatut in forul similar al Camerei Deputatilor.

Tot marti e posibil ca documentul sa ajunga la mana tuturor senatorilor, iar apoi sa fie dezbatut si votat joi in Camera Deputatilor. Daca planul se respecta, atunci proiectul Codului fiscal va fi trimis duminica spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis.

"Este foarte posibil ca luni sa avem un nou Cod Fiscal", a apreciat liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea.

Compania care domină piața aspiratoarelor robot în 2024. Ce inovații remarcabile a adus
Compania care domină piața aspiratoarelor robot în 2024. Ce inovații remarcabile a adus
Roborock și-a consolidat în 2024 statutul de lider pe piața globală a aspiratoarelor robot, înregistrând o cotă de 16% la nivelul volumului de livrări și 22,3% în ceea ce privește...
Android Auto: Funcția puțin cunoscută care îți face călătoriile mai ușoare
Android Auto: Funcția puțin cunoscută care îți face călătoriile mai ușoare
Android Auto este una dintre cele mai utile platforme pentru șoferii care vor să rămână conectați în timpul condusului fără să se lase distrași de telefon. Majoritatea utilizatorilor o...
#Cod Fiscal Parlament, #dezbateri Cod Fiscal, #efecte cod fiscal, #masuri amanate cod fiscal, #masuri Cod Fiscal , #fiscal
  1. Reziliență economică în zona euro – TradeVille
  2. Compania care domină piața aspiratoarelor robot în 2024. Ce inovații remarcabile a adus
  3. Android Auto: Funcția puțin cunoscută care îți face călătoriile mai ușoare
  4. Google lansează funcțiile video AI Gemini Live. Telefonul tău te va vedea și înțelege în timp real
  5. Actualizare cu probleme. Modelele soundbar Samsung vândute în România au devenit inutilizabile după un update automat
  6. Raționalizarea energiei: Cum plănuiesc autoritățile să schimbe tarifele în funcție de momentul zilei. „La fel cum, în comunism, am trăit cu pâinea pe cartelă”
  7. Ce se mai aude de legile promise după izbucnirea scandalului „Nordis”. Revolta păgubiților și explicațiile aleșilor: „Problema de fond este cooperarea între escroci și politicieni”
  8. Mutările lui Trump zdrobesc Statele Unite: Pierderi colosale de 5.500 de miliarde dolari
  9. Ministrul Burduja lansează un nou atac asupra ONG-urilor: "Câteva organizații de mediu critică violent posibilitatea ca instanțele din România să le găsească răspunzătoare"
  10. Colosul german Bayer mai pierde un proces de miliarde de euro, legat de un produs care ar cauza cancer. Compania vrea să fie protejată împotriva acțiunilor în instanță