Codul fiscal, un test pentru economie: Intre stimularea consumului si sufocarea investitiilor

Marti, 01 Septembrie 2015, ora 07:50
2818 citiri
Codul fiscal, un test pentru economie: Intre stimularea consumului si sufocarea investitiilor

Liderii partidelor au stabilit saptamana trecuta ca proiectul Codului Fiscal va fi adoptat in forma aprobata in Parlament. Dar exista o schimbare: unele masuri vor fi aplicate etapizat. Dar cum va afecta acest lucru cresterea economica si deficitul bugetar?

Astfel, TVA va scadea la 20% de la 1 ianuarie 2016 si la 19% de la 1 ianuarie 2017.

Taxa pe stalp va fi eliminata de la 1 ianuarie 2017, cu o exceptie, solicitata de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, anume in cazul constructiilor speciale din agricultura, pentru care birul va fi scos din 2016.

Totodata, s-a convenit ca supraacciza la carburanti sa fie eliminata de la 1 ianuarie 2017, iar impozitele pe dividende sa fie reduse la 5% tot peste doi ani.

Puterea si Opozitia si-au dat mana: Consens pe Codul Fiscal, PNL nu mai depune amendamente

Noul Cod fiscal stimuleaza consumul si omoara investitiile

Analistul Florin Citu trage un semnal in legatura cu deciziile politice luate in legatura cu Codul fiscal.

"In 2016 platim in continuare: taxa pe stalp, acciza de 7 eurocenti la carburant, taxa de 16% la dividende. Ironic (tragic?), nu-i asa? Combinatia Cod fiscal in forma recenta + cheltuielile publice mai mari + salariul minim mai mare reprezinta exact combinatia pentru care BNR si Consiliul Fiscal au cerut (sfatuit, ca sa nu ne sara inteleptii in cap) presedintelui sa nu promulge Codul fiscal votat de Parlament.

Sa vedem acum ce au de spus cele trei instiutii mentionate mai sus. A comentat vreuna pana acum? A sarit vreuna sa spuna ca ne paste dezatrul? Eu cred ca toate trei sustin aceasta forma a Codului fiscal prin care se stimuleaza consumul si se omoara investitiile", a criticat pe Facebook Florin Citu.

Care e impactul

In total, impactul masurilor amanate cumuleaza 1,1% din produsul intern brut (PIB).

"Estimarea noastra pentru deficit ajunge la 2,2% din PIB. Insa la aceasta cifra se adauga alti 0,2%, ca urmare a cresterilor salariale anuntate pentru sectorul medical", se arata intr-o analiza ING Bank remisa Ziare.com.

Inca o pacaleala pentru pacient. Cum vom plati majorarea salariilor medicilor

Ministrul nostru de Finante se ia dupa Yanis Varoufakis? Deficitul bugetar si lepadarea de UE

Specialistii bancii avertizeaza, insa, ca nu au luat in calcul o eventuala marire a lefurilor si pentru alti bugetari.

Romania are nevoie de pace sociala

  • Info: Un deficit bugetar apare atunci cand cheltuielile statului depasesc incasarile. Opusul deficitului este excedentul bugetar. In primele patru luni ale anului, Romania a avut un excedent bugetar de 6 miliarde de lei, acesta fiind argumentul cu care Guvernul a motivat implementarea reducerii TVA la alimente. Insa datele Ministerului Finantelor arata ca investitiile publice au fost mai mici cu 1 miliard de lei in luna aprilie, ceea ce inseamna ca banii nu au fost folositi pentru stimularea economiei.

Promisiunile PSD

Totusi, PSD promite ca deficitul va ramane undeva in intervalul 1,7-2%.

"Am urmarit ca sa ne incadram intr-un deficit de sub 2%. Ca o concluzie, Codul Fiscal va fi adoptat in forma initiala, dar unele masuri vor fi aplicate etapizat", a declarat Liviu Dragnea, presedintele interimar al PSD, saptamana trecuta.

Puterea si Opozitia s-au inteles pe Codul Fiscal. Din nou. Dragnea crede ca Iohannis il va promulga

In aceste conditii, pentru a ramane in intervalul promis, specialistii ING Bank sustin ca vor fi luate masuri compensatorii, cum ar fi taxe mai mari pe proprietate, insa aceste planuri nu au fost facute inca publice.

Inflatia

Amanarea acestor masuri fiscale conduce la cresterea prognozelor pentru inflatie aferente anului 2016 la 1,4%, de la 0,5%, dar cea pentru 2017 va scadea la 2%, arata analiza ING Bank.

Mai mult, cresterea economica nu va mai fi la fel de viguroasa, banca precizand ca e posibil sa isi reduca prognozele de la 4,3% la 3,8% pentru anul viitor.

Previziuni sumbre de la sefii marilor banci centrale: Se asteapta la inflatie mai mare

Noi amanari?

Specialistii ING Bank reliefeaza faptul ca vor avea loc alegeri in toamna anului viitor, astfel ca e posibil ca masurile amanate sa nu mai fie aplicate deloc.

"Pe scurt, credem ca decizia de a amana cam jumatate din relaxarea fiscala este un lucru pozitiv pentru leu. Totusi, raman ingrijorarile legate de cresterile salariale in sectorul public, deoarece credem ca vor conduce la o spirala periculoasa.

Mai mult, masurile care vor intra in vigoare in 2016 au ca scop principal stimularea consumului. De asemenea, exista pericolul accelerarii dezechlibrelor externe si o crestere prea mare a cererii interne", incheie specialistii ING Bank.

Calendarul probabil

Proiectul Codului fiscal a fost avizat, luni, de Comisia pentru Buget din Senat, iar marti urmeaza sa fie dezbatatut in forul similar al Camerei Deputatilor.

Codul fiscal, avizat in Comisia de Buget din Senat - O procedura de rutina

Tot marti e posibil ca documentul sa ajunga la mana tuturor senatorilor, iar apoi sa fie dezbatut si votat joi in Camera Deputatilor. Daca planul se respecta, atunci proiectul Codului fiscal va fi trimis duminica spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis.

Dragnea: E foarte posibil ca luni sa avem un nou Cod Fiscal

"Este foarte posibil ca luni sa avem un nou Cod Fiscal", a apreciat liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea.

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...