A gresit Klaus Iohannis in privinta Codului Fiscal?

de Ioana Ene Dogioiu , Senior editor
Marti, 21 Iulie 2015, ora 06:36

   

A gresit Klaus Iohannis in privinta Codului Fiscal?
Refuzul presedintelui de a promulga Codul Fiscal a provocat o autentica furtuna politica, in care au fost lansate acuzatii grele.

In motivarea deciziei sale, presedintele invoca o serie de argumente: "In materie fiscala, legiuitorul trebuie sa promoveze o atitudine echilibrata si rationala, de natura a nu genera disfunctionalitati care, ulterior, sa necesite frecvente corectari de ordin legislativ.

In acest sens, in elaborarea unui nou Cod Fiscal nu ar trebui promovate politici care genereaza fiscalitati excesive, dar nici relaxari accentuate. Masurile de austeritate ale anului 2010 trebuie sa ramana istorie. Revenirea la politici fiscale riscante si cu consecinte negative pe termen lung reprezinta o experienta pe care nu numai clasa politica nu si-o mai poate permite dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie sa mai fie suportate de cetateni".

In replica, Victor Ponta il acuza pe presedinte ca ar fi servit interese din afara Romaniei - "Ori e un gen de joc de blocaj politic (...) de foarte joasa factura (...), ori este vorba de interese externe Romaniei, domnul Iohannis nu a avut ce sa faca decat sa le puna in aplicare. (...) Poate ca nu se doreste ca Romania sa fie puternica economic, se doreste sa fim asa... o colonie care cumpara bunuri produse de altii. Dar eu cred ca datoria si a mea ca prim ministru si a presedintelui Romaniei este sa aparam Romania si nu sa ii aparam pe altii care pierd bani sau bussines-uri pentru ca Romania se intareste".

Vocea economistilor s-a auzit insa mai putin in aceste zile, iar Ziare.com a incercat sa afle cum vad ei situatia Codului Fiscal.

In viziunea prof. Mircea Cosea, noul Cod Fiscal (CF) este bun si are o viziune moderna asupra politicii fiscale, dar presedintele a procedat corect avand in vedere problemele de sustenabilitate pe care le ridica aplicarea acestei reglementari:

"Prima este politica pe care Guvernul o duce de la punerea CF in discutia Parlamentului si anume aparitia unei lungi liste de cadouri electorale, de la dublarea alocatiei pentru copii, la drepturile pentru cele 48 de VIP-uri. Aceste masuri au un efect negativ asupra bugetului, despre care nu stim daca a fost sau nu prevazut la elaborarea CF.

In al doilea rand, au aparut mult mai importante riscuri externe. Riscul sistemului euro si al Greciei, care va avea efecte asupra economiei noastre, riscul Ucraina, riscul R. Moldova. In aceste conditii, in opinia mea, avem nevoie de o foarte mare prudenta si este binevenita rediscutarea CF fara a pune in discutie utilitatea lui, ci eventual necesitatea intarzierii aplicarii reducerii TVA".

Dar, apreciaza prof. Cosea, ambele parti au comis erori in abordarea problemei: "Guvernul trebuia sa vina cu argumente care sa arate ca are venituri care sa acopere si cadourile, si eventualele riscuri, ca are o discutie inchegata cu UE. Iar dl presedinte nu ar fi trebuit sa trimita un consilier, de altfel un baiat foarte bine pregatit, sa ne tina o lectie de manual despre impozitare, ci sa vina cu o analiza pe cifre asupra pericolelor pe care echipa sa le-a detectat in aplicarea Codului".

Si, din pacate, apreciaza prof. Cosea, problema CF s-a transformat intr-una politicianista, in loc sa fie o discutie care pleaca de la aritmetica bugetara si in care sa ne lamurim cine are dreptate: "Ar trebui sa se renunte la declaratiile gresite. De exemplu, nu exista nicio dovada ca Iohannis sau Opozitia nu vor sa reduca taxele, sa le dea romanilor o viata mai buna, dupa cum sustine PSD. Problema nu e asta, ci daca se poate realiza acest lucru in actualele conditii".

Si analistul economic Constantin Rudnitchi atrage atentia asupra riscurilor pe care le poate implica aplicarea Codului Fiscal in aceste conditii: "E clar ca in prima faza aplicarea noului CF va duce la cresterea deficitului bugetar. Ministerul Finantelor a estimat neincasarile bugetare la 15 miliarde de lei in primul an. Ministrul Finantelor a vorbit chiar in Parlament despre faptul ca deficitul va ajunge la 3% din PIB.

Cresterea de deficit peste 3% inseamna o deviere a Romaniei din programele europene, din pactul fiscal, ceea ce ar putea atrage o procedura de deficit excesiv din partea CE cu posibilitatea aplicarii unor amenzi. Totodata cresterea deficitului poate atrage iesirea Romaniei din acordul cu FMI si CE, ceea ce ar duce la pierderea cofinantarii europene cu numai 10%.

In plus, diferenta dintre un deficit de 1% si unul de 3% reprezinta cam 2 miliarde de euro care trebuie atrasi din imprumuturi si o crestere a datoriei publice. Datoria publica pare intr-o zona rezonabila lejera, 40-44% din PIB, dar se pune problema serviciului datoriei, a gasirii de bani pe piata pentru plata ei si a deficitului. Daca depasim deficitul, e posibil sa avem o degradare de rating si imprumuturile sa fie mai scumpe".

Avand in vedere aceste riscuri, Constantin Rudnitchi pledeaza pentru o aplicare etapizata a prevederilor CF: "Am vazut chiar o opinie care vorbeste de aplicarea reducerii TVA in functie de nivelul de colectare a banilor publici la buget. Se pot face niste paliere: la un nivel de colectare bugetara se face o reducere a TVA.

Sigur ca e foarte populara scaderea fiscalitatii, unele rezultate ale ANAF sunt bune, dar ca sa poti face reduceri de taxe trebuie sa fii sigur ca aceste incasari nu sunt conjuncturale. Trebuie sa vezi pe cel putin un an ca nivelul incasarilor bugetare s-a stabilizat. Sunt ingrijoratoare si programele de cheltuieli sociale pe care Guvernul vrea sa le faca. O reducere de taxe care vine cu o crestere de cheltuieli poate sa duca bugetul intr-o situatie complicata".

Expertul financiar Lucian Isar atrage atentia ca: "reducerea fiscalitatii nu poate fi facuta fara alte masuri. Daca nu asiguri macrosustenabilitatea unei economii, poti sa te trezesti in situatia din 2008, cu deficite excesive, cu bani aruncati pe fereastra, cu nevoia de masuri dure pentru a reveni pe o anumita traiectorie stabila".

Daca anumite conditii ar fi indeplinite, spune Lucian Isar, cota de 19% pentru TVA s-ar putea dovedi chiar mare:

"19% este sustenabil in masura in care guvernul actual sau viitor, indiferent de culoarea politica, va intelege ca are de luat masurile care sa compenseze aceasta reducere. Adica: debirocratizare, stimularea conformarii voluntare si a economiei, reducerea evaziunii.

Trebuie sa-i stimulezi pe cei care se asigura ca taxele sunt platite. Daca mentinem la ANAF salarii de 2.000 de lei pentru cei care trebuie sa fugareasca evazionisti de 200 de milioane de euro, nu cred ca suntem inarmati cu instrumentele potrivite. Daca reducerile pierderilor la companiile de stat vor continua, daca vom reduce capusarea pe segmentul sectorului de stat, daca intrarile de fonduri europene vor creste, TVA de 19% e chiar mult.

Romania e o tara bogata, dar statul roman e capturat, capusat, pierde bani prin toate orificiile, prin toate companiile de stat, prin toate proiectele, prin toate antrenarile de bani de la buget".

Nemultumit de refuzul presedintelui de a promulga Codul Fiscal este analistul economic Moise Guran care apreciaza, intr-un articol de pe blogul sau, ca CF nu pune Romania in situatia Greciei: "experienta Greciei nu are legatura cu scaderile de taxe, ci cu cresterile de cheltuieli bugetare. E un sofism simplu, dar nu! chiar daca aritmetic rezultatul e acelasi, economia NU este aritmetica! In Romania ne chinuim de 25 de ani sa scadem taxele, dar chiar daca DA, o astfel de scadere restrange posibilitatile cresterii unor salarii, fie ele de demnitari, fie doar de bugetari, Codul Fiscal NU pune Romania in situatia Greciei".

Totodata, apreciaza Moise Guran "pozitia lui Iohannis este curata nebunie politica! Un presedinte care, la opt luni de la alegeri, respinge principalul punct din programul cu care a castigat alegerile fie nu intelege ce face, fie este constrans sa faca asta (nu stiu de cine sau de ce, dar presedintele tarii nu poate avea constrangeri personale), fie a fost pacalit sa faca asta. Omul se sinucide politic, indiferent cat e de popular acum, indiferent cat de penal e Ponta. Nu uitati ca eu insumi l-am sustinut pe Iohannis, dar trebuie sa fii ori fanatic ori interesat ca sa sustii ca e o prostie Codul Fiscal".

Ziare.com te invita la dezbatere: A gresit Klaus Iohannis trimitand spre reexaminare Codul fiscal? A fost o decizie argumentata politic sau economic? Cum ar trebui sa voteze Parlamentul la reexaminarea legii? Ne putem permite reducerea TVA la 19% de la 1 ianuarie?
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7126 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
TOM
rank 5
A făcut ca Ponta. Ponta l-a lansat la întâmplare, Johannis l-a
respins la intamplare. Alba-neagra , baba-oarba!
Totul este o harjoană gretoasă electorală asemănătoare cu a godacilor cand se schimbă vremea. Numai vremurile nu se mai schimbă.
sixtus
rank 5
Avem un premier potent ...
Iata ce declara Ponta al nostru "pot să adopt prin OUG - cum am adoptat reducerea TVA la alimente la 9%, pot să adopt si cea cu 19% sau altceva - sau pot să merg să-mi angajez răspunderea si cu sigurantă nu vor avea voturi pentru motiune de cenzură.."
imbacsitul
rank 5
Romania nu-si permite sa iasa din acordurile cu FMI si UE pentru ca
altfel vor creste foarte mult dobanzile la creditele pe care le ia ca sa rostogoleasca plata datoriilor.
Expertii FMI si UE sunt ingrijorati de cresterea deficitului bugetar al Romaniei si nu accepta masurile din Codul Fiscal!
Preseditele Johannis nu a facut decat sa opreasca tavalugul pe care domnul Ponta vrea sa-i dea drumul la vale!
Utilizator sters
Lasa-i sa mugeasca
Presedintele a actionat corect, lucid, chiar daca si pnl-istii au votat pro din motive usor de inteles.
Cand dai pomeni electorale spune si cum le finantezi, ce urmaritul penal pontexit, NU poate dovedi.
adevar
rank 1
desi Iohnnis nu imi este la inima,de cand s-a inrolat in
Kakarau si a socialistilor utopici,cred ca nu a gresit amanand promulgarea Codului!
Avea semnale de la FMI via Mugur isarescu in legatura cu scaderea fiscalitatii si cresterea veniturilor si a pomenilor fara a se specifica cu ce se umple gaura!
In alta ordine Viorel si-a luat carjele si a plecat in...sejur la Istanbul...fluierand!
...vi-a tras-o din nou,obraznicul!
Utilizator sters
Ardeleanule....
...neinformat! La ora aceasta deja fiscul a adunat ce era prevazut in buget pentru tot anul. Pina la sf anului venituriule vor fi duble asa ca este de unde! Asta tocmai din scaderea tva la alimnente ca sa sti si tu! Asa ca lasati drobul de sare sa pice ...sper ca esti iute macar de picir ca sa nu-ti cada in cap!
Cronos
rank 3
Apollo13 si daca CF se va dovedi un esec
paraseste PSD si ALDE scena politica din Ro??? Nu!! Ne se va explica frumusel ca seceta si Dumnezeu au interveit intempestiv in aplicarea CF, ca UE si fmi sunt dusmanii de temut ai Romaniei si daca nu ar trebui sa platmi datoriile am duce-o ca in rasi iar serviciile medicale probabil se vor efectua in Turcia in contul avantajelor oferite ptr cea mai mare moschee din Europa.....

Sa fim seriosi! Lafel de bune si garantate erau si taxele care acum le scot!! Nici macara legea electorala nu a durat ai mult de 10 ani!! Noi traim de azi pe maine mai rau decat cei mai saraci de pe pamant!! Nu suntem capabil sa facem ceva care sa dureze mai mult de 5 ani!! Cincinalul bate-l vina caci cu el ne-au terminat comunistii!!
Cronos
rank 3
Bun punct!! Cu noul CF Romnia continua sa ia bani de la FMI??
Acest nou CF este solutia pe care Ponta o propune ptr ca Ro sa se redreseze economic prin noi insine sau ptr a se materializa acest CF este necesar sa facem alte imprumuturi??
In fond, Grecii asa au murit !! Au imprumuta si tot imprumutat ptr un trai indestulat iar cand au venit scadententele (sa dea inapoi banii imprumutati) au facut referendum importiva austeritatii!! Grecii au bani sa-si duca zilele chiar decent, dar nu au bani sa plateasca DATORIILE!!

Care va fi rata de inadatorare cu acest CF caci nimeni nu o spune!!
adevar
rank 1
eu atatcretinism nu am intalnit nici la triburile
amazoniene,ca in plin secol cibernetic,al calatoriilor inter...spatiale,un ziar online sa nu iti permita sa scrii cu litere mari,nu inceputul oricarei propozitii cum stipuleaza regulile gramaticale,dar nici numele proprii!De exemplu domnul guvernator saracul a ramas scris cu i mic!
...mare este gradina maicii....
si asta mi se intampla stimati telespectatori de circa un cincinal!
...pe langa faptul ca trebuie sa folosesc lupa cand imi citesc postarile!
...pai treaba-i asta ioane?
Ina18
rank 5
Codul lui Valcov,
de care se agata disperat Ponta,este facut cu drag de Romania?
Cheltuilile statului cresc iar venuturile statului scad.Cum compensam?Prin imprumuturi.
Este bine pentru Romania?
Intelegem ca se intreprinde o actiune de cumparare de viitoare voturi pentru PSD cu banii nostri.
Astfel Presedintele a actionat corect,la fel ar fi procedat si Ex.Presedintele.
In Teoria Comunicarii exista o fraza cheie:Nu trebuie sa consideri ca celalat stie ce gandesti.
Daci comunica-i ce ai gandit!Explica,repeta,pledeaza.
Nimeni,niciodata nu va ghici ce gandesti,doar va face presupuneri.
Fii un comunicator.Ma refer la Presedinte.
sixtus
rank 5
Daca nu invatam din greselile altora nici chiar ..
din cele ale noastre, se cheama ca suntem ....
vezi lectia data grecilor de Guy Verhofstadt in Parlamentul European populistului Tsipras. Asemenarile sunt evidente
https://www.youtube.com/watch?v=P84tN0z4jqM
Imanuel
rank 2
Ipocrizia shi lashitatea politrucilor o sa ne coste mai scump
Nimeni n-a zis "miau" cand Dottore Oprea ishi facea gheag politic cu pensiile militarilor. Ma ashteptam de la Dottore Ponta sa-shi rupa camashea, de la arivistu' de Iohannis sa sara de mila bugetului: nimic ! Eu nu cred in sinceritatea gestului lui Iohannis: individul da foc la tzara doar pentru un cashtig politic.
valll
rank 5
O lectiede seriozitate.
Nu ma pricep, nu pot aprecia acest cod, dar un lucru ar trebui sa fie clar pentru toata lumea si, din pacate, nu e! E nevoie de mai multa seriozitate!
Cred ca acesta a fost semnalul pe care a dorit sa-l transmita presedintele: ca pretide celor care decid pt tara SEROZITATE si TEMEINICIE! Si tocmai aceasta nu i-au dovedit cei care au propus CF (si nici noua, multimii) in loc de explicatii – au oferit demagogie si acuze la adresa presedintelui. De altfel, daca sunt atat de siguri pe ce-au facut, n-aveau decat sa retrimita din nou CF spre promulgare.
Refuzul de a demonstra si de a fi temeinici trebuia sanctionat. Societatea romaneasca, in frunte cu politicienii, a devenit inadmisibil de superficiala, de neserioasa, de supusa demagogiei si populismului. Trebuie sa inceapa a face exercitii de seriozitate.
Val
rank 5
cred ca dl Presedinte a procedat corect
atata timp cat nu rezulta sustenabilitatea masurilor populiste prevazute in CF.
Reformistul
rank 5
E multi Maria Ta !
Stimabile VAl,
N-ai cu cine ... niste ... pa'faristi !
MUCALITUL
rank 5
Domnul Presedinte Klaus Johannis nu calca in balegile PSD.-ului ,si
....nu se scalda in mocirla lor.
Daca MITICII din "psd" sunt nervosi la unison, e problema lor ca nu au stiut gandi corect unCod Fiscal in acord cu prevederile UE.
Prostia lor este identica cu a lui Tsifras,nesocotesc UE de parca ei au ascutit ovazul.
iancugheorghe
rank 5
Poftiți la SUSTENABILITATE, domnilor cu doamnele ce vați
autointitulat - CLASA POLITICĂ !!!

-demnitari mai puțini, dar care să aibă incredere in romani și Romania și mai ales să-i iubească
-veniturile reale ale demnitarilor să rămană la nivelul salariilor de azi și să crească pe măsura eficienței societății numai după ce această creștere se vede prima dată la cetățeni și in primul rand la cei care și-au luat soarta in propriile maini și le este dragă munca.
-sistarea ajutoarelor sociale, pentru cei care sunt apți de muncă și care au dovedit că chiar le convine o astfel de viață, asigurată și din "alternative", incepand 01.01. 2016-asta ca să aibă răgazul necesar pană apar urzicile...
-achizițiile pentru sectorul public bsă se facă la cele mai mici prețuri de pe piață, condițiile ECONOMICE fiind asigurate, ținand cont de solvabilitate și cantitățile cerute și cu regularitate.
- o eficientă utilizare a bunurilor publice
- reducerea numărului de bugetari, incepand cu portarii și șoferii personali ai mult prea multor directori.
-reducerea actelelor birocratice la minimum posibil, mari consumatoare de timp și alte resurse, nefolositoare nimănui
-sistarea sporurilor la bugetari, precum plata prima de concediu.
- reducerea la minimum posibil a "vizitelor" demnitarilor, incepand cu Președintele și curtenii săi.
-Directorii de tot felul, din aparatul bugetar să vină cu mașina personală la serviciu, acest privilegiu urmand să-l aibă doar Președintele, Premierul, președintele Senatului și Camerei Deputaților și minștrii. Atat și nimic mai mult, nevoile adevărate fiind asigurate cu una două mașini de serviciu cu permanență 24 din 24 ore.
-pensionarii să aibă voie să muncească, fără a le sista pensia, astfel incat prin propria muncă să-și asigure un trai mai bun, tinerii neputand să ducă această "povară socială"...
- fără căpușare de orice fel a firmelor și instituțiilor de stat, menținandu-se numai cei utili și capabili.
Și uite așa, uniți in gand și simțire numai in cele bune, vom face Romania Baună!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor