Ce taxe si impozite vom plati in 2011?

Joi, 09 Decembrie 2010, ora 12:41
6817 citiri
Ce taxe si impozite vom plati in 2011?
Foto: ArhivaFoto.ro

La mai putin de o luna de anul 2011, firmele si persoanele fizice din Romania inca nu stiu clar ce taxe si impozite vor avea de platit, atat Codul Fiscal, cat si bugetul pentru anul urmator aflandu-se inca pe masa de negocieri in cadrul Coalitiei de la guvernare.

Poate cel mai important aspect il reprezinta impozitul pe venit. In luna noiembrie, senatorii au hotarat scaderea cotei de impozitare de la 16 la suta la 10 la suta, iar hotararea finala in aceasta privinta inca nu a fost luata.

Guvernul, insa, nu este de acord cu aceasta masura, care, de altfel, s-ar putea sa nici nu treaca de Camera Deputatilor, care este camera decizionala in acest sens.

De asemenea, analistii sunt de parere ca aceasta scadere nu este justificata, fiind necesara, mai degraba, o reducere a contributiilor la asigurarile sociale pe care atat angajatorul, cat si angajatul trebuie sa le plateasca si care sunt printre cele mai mari din Europa in acest moment.

Pentru 2011, Guvernul a estimat o crestere a incasarilor din impozitul pe venit pana la 18,5 miliarde de lei, de la 17,9 miliarde de lei cat se vor strange pana la sfarsitul acestui an. Din aceasta suma, 13,3 miliarde de lei ar trebui sa vina din impozitul pe venituri din salarii, iar 1,1 miliarde de lei din impozitul aplicat veniturilor din pensii.

Potrivit ultimelor modificari propuse de Ministerul Finantelor Publice, impozitul pe venitul din jocurile de noroc din cazinouri sau jocurile de tip slot machine va fi eliminat, incepand cu 1 ianuarie 2011.

Acesta ar urma sa fie inlocuit cu o taxa de intrare in cazino de 20 de lei, chiar daca persoana respectiva joaca sau nu, si de 5 lei pentru cei care vor sa joace la slot machine. Prin aceasta masura, ministerul spera sa castige un plus de 63 de milioane de lei la bugetul de stat.

Veniturile din TVA vor continua sa creasca

Romanii nu pot spera la o scadere a taxei pe valoarea adaugata, Guvernul calculand veniturile pe baza cotei de 24 la suta. Astfel, pentru 2011, incasarile din TVA sunt estimate la 46,3 miliarde de lei, in crestere cu 25,4 la suta fata de nivelul din acest an.

De altfel, si pentru perioada 2012 - 2014 se prevad incasari in crestere din TVA, pana la 59,4 miliarde de lei.

Pentru respectarea directivelor europene in domeniu, incepand de la 1 ianuarie 2011, doar serviciile principale si auxiliare legate de activitati culturale, artistice, sportive, stiintifice, educationale, de divertisment sau de activitati similare, prestate catre persoanele neimpozabile se vor mai impozita la locul prestarii efective, in timp ce serviciile prestate de catre personele impozabile se vor impozita la locul unde este stabilit beneficiarul serviciilor.

Ce se va intampla cu taxa pe avere

Amplu dezbatuta, taxa pe marile averi nu are inca o concluzie. UNPR a cerut adoptarea de urgenta a acestei masuri, insa aceasta a fost respinsa atat de Partidul National Liberal, cat si de Partidul Social Democrat, in Senat.

Potrivit UNPR, in Romania sunt 300.000 de romani cu averi mari si foarte mari.

Votul decizional in acest sens il va avea tot Camera Deputatilor, iar Guvernul a promis reprezentantilor Fondului Monetar International ca va lua o decizie in acest sens pana la sfarsitul lunii decembrie 2010.

Ce se intampla cu taxele auto?

Potrivit ultimelor modificari aduse Codului Fiscal, nedeductibilitatea cheltuielilor de combustibil pentru vehiculele pentru transport de persoane va fi extinsa si anul viitor.

Masura se va aplica masinilor de persoane cu o greutate maxima de 3.500 de kilograme si nu mai mult de noua locuri pentru pasageri, inclusiv scaunul soferului, aflate in proprietatea sau folosinta contribuabilului.

Sunt excluse toate vehiculele folosite pentru interventii, paza si protectie, curierarat sau a celor folosite de agentii de vanzari, de exemplu, precum si cele utilizate pentru transportul platit de persoane, inclusiv taxi. De asemenea, vor si exceptate si masinile folosite de scolile de soferi sau cele inchiriate catre alte persoane.

In schimb, companiile de transporturi ar putea avea impozite duble de platit din 2011. Potrivit unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Transporturilor, impozitele pe vehiculele de transport de marfa de peste 12 tone s-ar putea majora cu 100 la suta de anul viitor.

De asemenea, pentru vehiculele cu doua axe cu o masa de 15 - 18 tone cu suspensie pneumatica sau echivalent, folosite exclusiv pentru transportul intern, impozitul ar putea creste de la 278 de lei, in 2010, la 517 lei.

Daca vehiculul transporta marfa in strainate, taxa se va majora de la 397 la 517 lei, pentru cele cu suspensie pneumatica, si de la 899 la 1.169 de lei, pentru alt tip de suspensie.

Nici pentru cei care au masina personala vestile nu sunt prea bune. De la 1 ianuarie 2011 ar urma sa fie introdusa o taxa de poluare pentru inmatricularea, vanzarea si introducerea in circulatie a vehiculelor noi.

Pentru masinile cu motor Euro 5 ar urma sa se plateasca o cota scazuta, pentru a asigura, in continuare, cererea pentru acest tip de autovehicule.

Firmele nu stiu inca ce impozite vor avea de platit

In luna noiembrie, Guvernul a renuntat la impozitul forfetar, din cauza problemelor pe care le-ar fi avut in administrarea unui astfel de sistem. Astfel, exista posibilitatea revenirii la un sistem cu impozitare de 3 la suta pe veniturile microintreprinderilor.

Impozitul forfetar ar fi trebuit introdus de la 1 ianuarie 2011, in locul impozitului minim, eliminat la 1 octombrie 2010.

Conform promisiunilor facute de Guvern Fondului Monetar International, si acest aspect ar trebui lamurit pana la finele lunii decembrie, lansand, totusi, o perioada extrem de limitata firmelor pentru a-si realiza propriile bugete, pe o baza solida.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#impozite 2011, #taxe 2011, #impozit venit, #taxa auto, #impozit forfetar , #fiscal