De la 1 ianuarie, platim contributii de sanatate si pe veniturile din dobanzi, dividende, actiuni

Duminica, 01 Ianuarie 2017, ora 14:35
70355 citiri
De la 1 ianuarie, platim contributii de sanatate si pe veniturile din dobanzi, dividende, actiuni
Foto: Arhiva Ziare.com

Salariatii, pensionarii si persoanele fizice autorizate care castiga venituri suplimentare din dobanzile aferente depozitelor bancare, din dividende, actiuni bursiere sau drepturi de proprietate intelectuala vor fi taxati, de la 1 ianuarie, cu 5,5% in plus reprezentand contributia pentru sanatate.

Impozitarea este plafonata la echivalentul a cel mult cinci salarii medii pe economie, calculata pe un an, potrivit News.ro.

In cazul depozitelor si conturilor bancare, al actiunilor si drepturilor de proprietate intelectuala, veniturile suplimentare vor fi astfel impozitate cu 21,5%, contributia pentru sanatate (CASS) adaugandu-se la cota de impozitare a castigurilor de 16%.

Spre exemplu, la o suma economisita de 10.000 de lei intr-un depozit bancar pe o perioada de un an, la cea mai buna dobanda din piata, de 2,35%, deponentul ar avea un castig brut de 235 de lei.

Din aceasta suma se retinea pana la finele anului trecut cota de impozitare de 16% aplicata la veniturile din dobanda, astfel ca persoana ramanea cu un castig de 197,4 lei. De la 1 ianuarie, se va scadea si contributia CASS de 5,5%, venitul net din dobanda fiind de 184,4 lei.

In schimb, pentru cea mai slaba dobanda practicata in piata pentru depozitele la un an, de 0,85%, castigul brut ar fi fost de 85 de lei, din care deponentul ar ramane cu 66,7 lei.

Noua taxa nu are insa un impact semnificativ pentru sumele mici tinute in banci.

La o suma economisita de 1.000 de lei timp de un an, cu cea mai mare dobanda, o persoana ar obtine un venit suplimentar de 23,5 lei, din care va retrage la scadenta depozitului 18,4 lei, in urma impozitarii, pe langa suma depusa. Pana la 31 decembrie, ar fi castigat 19,7 lei, fara contributia CASS.

Cei care obtin venituri din dividende vor plati o cota de 10,5%, dupa aplicarea contributiei pentru sanatate de la 1 ianuarie 2017, potrivit Codului Fiscal intrat in vigoare anul trecut.

Din ianuarie 2016, impozitul pe dividende a scazut de la 16% la 5%, in urma modificarii Codului Fiscal, insa din acest an se adauga CASS de 5,5%.

Astfel, anul trecut a fost cel mai profitabil pentru actionarii care au primit dividende, intrucat au fost taxati cu cea mai mica cota.

Cei care vor incasa dividende in acest an vor da la stat 10,5% din castig.

Tot in Codul Fiscal a fost prevazuta plafonarea bazei de calcul a contributiei CASS la echivalentul a cel mult cinci salarii medii brute pe economie.

2017 vine cu reduceri de taxe, cresteri de salarii si unele scumpiri, dar si cu majorarea pensiilor.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#contributia sanatate depozite dividende, #modificari fiscale 2017 , #fiscal